Liliowce (Hemerocallis)- identyfikacja
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja liliowców
Jurek a masz jeszcze jakieś inne zdjęcie, łatwiej będzie rozpoznać.
MC raczej nim jest, jeśli w głębi oko jest zielone.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Grażyno dziękuje za pomoc, do "MC" wrócimy latem jak zakwitnie ,zrobię lepsze zdjęcia i lepiej pooglądam kwiat,natomiast czerwony liliowiec ma zamszowe płatki kwiatu.Wydaje mi się że u nas w sprzedaży zdecydowana większość oferowanych liliowców to dopasowane siewki które udają liliowce odmianowe,ale to temat na inny wątek i do fachowcówkogra pisze:Jurek a masz jeszcze jakieś inne zdjęcie, łatwiej będzie rozpoznać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Jurek
- kogra
- Przyjaciel Forum
W niektórych przypadkach tak się niestety dzieje, zwłaszcza przy zakupach z allegro czy targowiskach.
Niestety można to wykluczyć tylko w przypadku kupna u producentów, ale wtedy kosztuje to już wiele drożej.
Niestety można to wykluczyć tylko w przypadku kupna u producentów, ale wtedy kosztuje to już wiele drożej.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Raczej nie są to dopasowane siewki, tylko produkty in vitro- a one nie zawsze są identyczne z roślinami oryginalnymi. Za tym idzie niska cena. Liliowce rozmnażane wegetatywnie, przez podział, są dużo droższe, ale za to identyczne z rośliną mateczną. Jeśli ktoś chce mieć tańsze, to musi liczyć się z tą wadą.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Ale tych dopasowywanych też jest sporo.
U mnie na targowisku też się spotkałam z takim przypadkiem, kiedy próbowano mi wmówić odmianę pasującą do zupełnie innego liliowca.
Niektórzy usiłują tani materiał dopasować do nowszych odmian, żeby więcej zarobić.
Ten manewr zresztą dotyczy też innych roślin.
Smutne ale prawdziwe.
U mnie na targowisku też się spotkałam z takim przypadkiem, kiedy próbowano mi wmówić odmianę pasującą do zupełnie innego liliowca.
Niektórzy usiłują tani materiał dopasować do nowszych odmian, żeby więcej zarobić.
Ten manewr zresztą dotyczy też innych roślin.
Smutne ale prawdziwe.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
Że odmiany są nagminnie mylone i sprzedawane pod różnymi nazwami to się zgodzę. Natomiast nie spotkałam się z dopasowywaniem siewek pod konkretne odmiany. 

- kogra
- Przyjaciel Forum
Grażynko ja właśnie mówię o pierwszym przypadku, czyli sprzedawaniu starszych odmian jako nowsze, jeśli są podobne.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
Owszem, tylko, że moje wypowiedź dotyczyła tematu siewek, o których wspominał Jurek1Jurek1 pisze:.Wydaje mi się że u nas w sprzedaży zdecydowana większość oferowanych liliowców to dopasowane siewki które udają liliowce odmianowe,ale to temat na inny wątek i do fachowców
Pozdrawiam
- śnieżka
No fakt 

Snieżko wszystko to prawda ale:śnieżka pisze:Raczej nie są to dopasowane siewki, tylko produkty in vitro- a one nie zawsze są identyczne z roślinami oryginalnymi. Za tym idzie niska cena. Liliowce rozmnażane wegetatywnie, przez podział, są dużo droższe, ale za to identyczne z rośliną mateczną. Jeśli ktoś chce mieć tańsze, to musi liczyć się z tą wadą.
- po pierwsze nasuwa się pytanie co się dalej dzieje z tysiącami siewek
- po drugie (pomijając Allegro) jaka jest oferta i jakość materiału oferowanego przez duże hurtownie ogrodnicze
- po trzecie pewnie nieświadomi pośrednicy dalej sprzedają materiał pozyskany z tychże hurtowni
- po czwarte nikt nie lubi być oszukiwany bo jak ktoś do oferty zamieszcza nazwę odmiany i dodaje zdjęcie a sprzedaje co innego to jest to naciąganie i oszustwo
Podoba mi się podejście do tematu Pani Grażyny szkółka_ismena bo u niej siewka to siewka a przecież jej liliowce to górna półka
Pozdrawiam
Pozdrawiam Jurek
- kogra
- Przyjaciel Forum
Ja też coraz bardziej przekonuję się do opinii Ismeny.
Co się dzieje z siewkami ?
Idą do handlu.
Raczej te ciekawsze, bo te mało zasilają komposty albo miejskie targowiska.
Co się dzieje z siewkami ?
Idą do handlu.
Raczej te ciekawsze, bo te mało zasilają komposty albo miejskie targowiska.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- martinez_82
- 500p
- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Liliowce ( Hemerocallis ) - jaka odmiana?
Może ktoś rozpozna co to za liliowiec,kwitnie wcześnie,zawsze w maju .wysokość 60 cm,średnica kwiatu ok.10 cm,pachnie.Ładni się rozrasta i nie przemarza

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pozdrawiam Jurek
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
To może być ten sam, którego i ja mam w ogrodzie...cechy bardzo podobneJurek1 pisze:Może ktoś rozpozna co to za liliowiec,kwitnie wcześnie,zawsze w maju .wysokość 60 cm,średnica kwiatu ok.10 cm,pachnie.Ładni się rozrasta i nie przemarza

Hemerocallis lilioasphodelus, H.flava. Liliowiec żółty