Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
Re: Dynia olbrzymia wszystko na tmat hodowli giganta
żeby wyhodować giganta trzeba co dziennie zasilać dynie specjalnie przygotowanym nawozem ale odpowiednia odmiana to podstaw
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Mam nasiona, dorzucę do akcji. Ja osobiście (jak będzie miejsce) powtórzę ją na swojej działce.
Asia
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja już dawno zbieram się do próby wyhodowania takiego giganta ale w przyszłym sezonie na pewno spróbuję . 

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Na tej stronce poświęconej tylko i wyłącznie dyniom można kupić nasiona dyń olbrzymów z rodowodem:
http://www.pumpkin.pl/pumpkin_menu/8/30
Nie polecam kupowania w zwykłym supermarkecie, kupiłem tam atlantic pumpkin. w opakowaniu było 6 nasion i dynie które wyrosły miały po 18-20kg. To za mało jak na tą odmianą. Podobne efekty otrzymywałem z dyni melonowej siatkowanej gdzie piszą że dorasta do 30kg. Podkreślę że na działce mam glebę III klasy.
Nie polecam kupowania w zwykłym supermarkecie, kupiłem tam atlantic pumpkin. w opakowaniu było 6 nasion i dynie które wyrosły miały po 18-20kg. To za mało jak na tą odmianą. Podobne efekty otrzymywałem z dyni melonowej siatkowanej gdzie piszą że dorasta do 30kg. Podkreślę że na działce mam glebę III klasy.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Alan1980
- 50p
- Od: 20 lip 2006, o 21:28
- Kontakt:
Witam
Czy ktoś celuje w rekord w tym roku ;-)
Ja zakupiłem "dynia olbrzymia Cucurbita maxima" może uda się wyhodować "parę kilogramów"
Czy ktoś celuje w rekord w tym roku ;-)
Ja zakupiłem "dynia olbrzymia Cucurbita maxima" może uda się wyhodować "parę kilogramów"

-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sie 2010, o 21:21
Ja w tym roku spróbuję dobić do 200 kg. A co do nasion, to najlepsze są te z rodowodem, w Polsce można takie nabyć na stronie http://pumpkin.pl/. Można też spróbować za granicą
.

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Marconi_exe pisze:Na tej stronce poświęconej tylko i wyłącznie dyniom można kupić nasiona dyń olbrzymów z rodowodem:
Moja dynia melonowa rosła na kompoście ważyła 37kg. Nasiona były firmy PlantiCo . W tym roku mam jeszcze większa pryzmę kompostową więc liczę ze urośnie jeszcze większa. Marconi_exe posadź swoje dynie koło pryzmy kompostowej na pewno Ci melonowa duża urośnie
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
moje już posadzone, jak tam wasze ? 
nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale jedną posadziłem na... pryzmie obornika, ziemi ma tylko 1,5 woreczka :/

nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale jedną posadziłem na... pryzmie obornika, ziemi ma tylko 1,5 woreczka :/
- Cebula
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 sty 2012, o 17:08
Chyba posiane?
moje jeszcze w doniczkach torfowych czekają na cieplejszą aurę.
moje jeszcze w doniczkach torfowych czekają na cieplejszą aurę.
Monika
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
ja już wysadziłem, jeśli padną to trudno, posieję nowe 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dynia olbrzymia Atlantic Giant potrzebuje ogromnego nawożenia. W ubiegłym roku 2x był dawany obornik i to grubo, potem przemieszany z glebą. Dynie urosły dość duże , może około 20kg i mniejsze ale po takim nawożeniu to spodziewałam się większych. To wszystko co pokazują na wystawach to muszą być systematycznie nawożone w ciągu całego sezonu wegetacyjnego, że uzyskują gigantyczne rozmiary, ale jak to potem jeść 

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Całkiem niedawno opędzlowaliśmy ostatnią atlantic. Bardzo ładnie się przechowuje.

pozdrawiam, Anita
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Nitka, toż to niezły gigant rzeczywiście 

Pozdrawiam, Dorota
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
No spore były, ledwo je do domu wtargaliśmy.., nie ważyłam kurczę, a trzeba było, ech..
W tym roku już gigantów nie siałam, muszę mieć dyńki bardziej poręczne, taką jedną na jeden raz, efekty wizualne schodzą u mnie na drugi plan, choć nie powiem sąsiad nie potrafił przejść obojętnie.
Smakowo była ok, ale jedliśmy ją dosłownie tydzień, chyba w każdej możliwej postaci.., teraz pora na mniejsze. 
W tym roku już gigantów nie siałam, muszę mieć dyńki bardziej poręczne, taką jedną na jeden raz, efekty wizualne schodzą u mnie na drugi plan, choć nie powiem sąsiad nie potrafił przejść obojętnie.

pozdrawiam, Anita
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Zdziwiony wzrok sąsiada.. Bezcenne!
Ja w tym roku Big Maxa posiałam, Giganta nigdy nie miałam.
Ale może warto, dla tego wzroku

Ja w tym roku Big Maxa posiałam, Giganta nigdy nie miałam.
Ale może warto, dla tego wzroku

Pozdrawiam, Dorota