Mokro - sucho, preferencje warzyw

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
wiliam
50p
50p
Od: 2 lut 2010, o 15:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mokro - sucho, preferencje warzyw

Post »

Mam działkę ze spadkiem i tam gdzie jest niżej jest zawsze dłużej mokro po deszczach, woda nie stoi ale znacznie dłużej wysycha.

Zastanawiam się które warzywa lubią dłużej mokrą ziemię, a które szybciej wysychającą.

Z tego co wiem to marchew i pietruszkę powinienem siać wyżej, natomiast kapustnym woda nie przeszkadza. A co z pozostałymi np. dyniowate, groch, buraki, fasola, pomidory, ziemniaki, cebulowe itp. ?

Proszę o podzielenie się wiedzą na tem temat.
Z góry dziękuję
Bacardi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2012, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mokro - sucho, preferencje warzyw

Post »

na pewno dyniowate lubią wilgotne podłoże, trzeba tylko uważac by owoce nie miały bezpośredniego kontaktu z podłożem a tak poza tym to pomidory i buraki.
Tego jestem pewny, natomiast sądze że fasoli i groszkowi będzie to obojętne.
Nie bez znaczenia jest też rodzaj gleby (czy jest to ciężka ziemia ilasto gliniata, która długo trzyma wilgoć czy też lekka "szybkoschnąca").
Natomiast ziemniaki sadzi się w redlinach,które powinny rozwiązać problem nadmiernej wilgotności podłoża.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że dynia lubi mokre ale słoneczne miejsca. Sadzę w takim miejscu co drugi rok dynię Hokkaido "Uckiki Kuri" i świetnie się udaje.
Pozdrawiam
Ewa
wiliam
50p
50p
Od: 2 lut 2010, o 15:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ziemia na tej działce jest ciemna, żyzna, ale bardzo ciężka i długo trzyma wilgoć. Trochę się obawiam gnicia warzyw w obniżeniu działki tym bardziej, że dla ograniczenia wyrastania chwastów będę używał agrotkaniny. Na szczęście większość działki jest dobrze nasłoneczniona - może to trochę pomoże.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiliam, na ciężkiej i wilgotnej glebie możesz właściwie wszystkie warzywa sadzić na redlinach - ziemia wtedy szybciej obsycha, szybciej się nagrzewa i zagrożenie mniejsze.
Pozdrawiam, Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”