Mokro - sucho, preferencje warzyw
Mokro - sucho, preferencje warzyw
Mam działkę ze spadkiem i tam gdzie jest niżej jest zawsze dłużej mokro po deszczach, woda nie stoi ale znacznie dłużej wysycha.
Zastanawiam się które warzywa lubią dłużej mokrą ziemię, a które szybciej wysychającą.
Z tego co wiem to marchew i pietruszkę powinienem siać wyżej, natomiast kapustnym woda nie przeszkadza. A co z pozostałymi np. dyniowate, groch, buraki, fasola, pomidory, ziemniaki, cebulowe itp. ?
Proszę o podzielenie się wiedzą na tem temat.
Z góry dziękuję
Zastanawiam się które warzywa lubią dłużej mokrą ziemię, a które szybciej wysychającą.
Z tego co wiem to marchew i pietruszkę powinienem siać wyżej, natomiast kapustnym woda nie przeszkadza. A co z pozostałymi np. dyniowate, groch, buraki, fasola, pomidory, ziemniaki, cebulowe itp. ?
Proszę o podzielenie się wiedzą na tem temat.
Z góry dziękuję
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mokro - sucho, preferencje warzyw
na pewno dyniowate lubią wilgotne podłoże, trzeba tylko uważac by owoce nie miały bezpośredniego kontaktu z podłożem a tak poza tym to pomidory i buraki.
Tego jestem pewny, natomiast sądze że fasoli i groszkowi będzie to obojętne.
Nie bez znaczenia jest też rodzaj gleby (czy jest to ciężka ziemia ilasto gliniata, która długo trzyma wilgoć czy też lekka "szybkoschnąca").
Natomiast ziemniaki sadzi się w redlinach,które powinny rozwiązać problem nadmiernej wilgotności podłoża.
Tego jestem pewny, natomiast sądze że fasoli i groszkowi będzie to obojętne.
Nie bez znaczenia jest też rodzaj gleby (czy jest to ciężka ziemia ilasto gliniata, która długo trzyma wilgoć czy też lekka "szybkoschnąca").
Natomiast ziemniaki sadzi się w redlinach,które powinny rozwiązać problem nadmiernej wilgotności podłoża.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że dynia lubi mokre ale słoneczne miejsca. Sadzę w takim miejscu co drugi rok dynię Hokkaido "Uckiki Kuri" i świetnie się udaje.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Ziemia na tej działce jest ciemna, żyzna, ale bardzo ciężka i długo trzyma wilgoć. Trochę się obawiam gnicia warzyw w obniżeniu działki tym bardziej, że dla ograniczenia wyrastania chwastów będę używał agrotkaniny. Na szczęście większość działki jest dobrze nasłoneczniona - może to trochę pomoże.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiliam, na ciężkiej i wilgotnej glebie możesz właściwie wszystkie warzywa sadzić na redlinach - ziemia wtedy szybciej obsycha, szybciej się nagrzewa i zagrożenie mniejsze.
Pozdrawiam, Dorota