Sprekelia (Sprekelia formosissima)
Re: Sprekelia urodziwa /Sprekelia formosissima/
Pozdrawiam Wojtek
- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sprekelia urodziwa /Sprekelia formosissima/
Ale piekne te Wasze sprekelie
moja nadal nie kwitnie, narosło jej cebulek, teraz młodych liści a kwiatów zer
rośnie w doniczce w słonecznym miejscu, nawozona jest i nic
Tak się zastanawiam - może za płytka doniczka?

- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sprekelia urodziwa
Przeglądając temat "Rośliny cebulowe i jednoroczne" nie zauważyłem rośliny pod nazwą Sprekelia urodziwa.

Uprawiam ja z powodzeniem od 5 lat. Mogę stwierdzić, że jest to roślina bezproblemowa jak większość cebulowych. Stanowisko pod uprawę słoneczne, ziemia przepuszczalna piaskowo-gliniasta wg. literatury fachowej. U mnie w ogrodzie rośnie na skalniaku- ziemia to czarnoziem. Jej intensywnie aksamitno- purpurowy kolor kwiatu jest bardzo widoczny spośród innych roślin.
Cebule wielkości ok 5cm średnicy

sadzimy do gruntu w pierwszej połowie maja tak, by przykrywała je warstwa nie większa jak 2 cm. Z jednej cebuli wyrasta do trzech kwiatów. Powtarza kwitnienie. Jesienią gdy liście zaczynają żółknąć należy wykopać oczyścić z ziemi. Przechowuję w tem. do 10*C bez jakichkolwiek zabezpieczeń. Niektórzy zalecają przechowywanie w tem.15-18*C przesypane piaskiem.

Uprawiam ja z powodzeniem od 5 lat. Mogę stwierdzić, że jest to roślina bezproblemowa jak większość cebulowych. Stanowisko pod uprawę słoneczne, ziemia przepuszczalna piaskowo-gliniasta wg. literatury fachowej. U mnie w ogrodzie rośnie na skalniaku- ziemia to czarnoziem. Jej intensywnie aksamitno- purpurowy kolor kwiatu jest bardzo widoczny spośród innych roślin.
Cebule wielkości ok 5cm średnicy

sadzimy do gruntu w pierwszej połowie maja tak, by przykrywała je warstwa nie większa jak 2 cm. Z jednej cebuli wyrasta do trzech kwiatów. Powtarza kwitnienie. Jesienią gdy liście zaczynają żółknąć należy wykopać oczyścić z ziemi. Przechowuję w tem. do 10*C bez jakichkolwiek zabezpieczeń. Niektórzy zalecają przechowywanie w tem.15-18*C przesypane piaskiem.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- 100p
- Od: 30 sie 2012, o 19:05
Re: Sprekelia urodziwa
To niezwykle interesujäce, ze kwiat na codzien uwazany za doniczkowy z powodzeniem mozna uprawiac w ogrodzie.
Mysle ze mozna by pokombinowac, z amarylisem na przyklad.
Dzięki Januszu za wskazanie tematu, ciekaw jestem jak doniczkowce wyjdä w ogrodzie, Dzięki twojemu impulsowi zaczne eksperymentowac.
Moze ktos jeszcze ma podobne doswiadczenia? Chetnie poczytam.
Mysle ze mozna by pokombinowac, z amarylisem na przyklad.
Dzięki Januszu za wskazanie tematu, ciekaw jestem jak doniczkowce wyjdä w ogrodzie, Dzięki twojemu impulsowi zaczne eksperymentowac.
Moze ktos jeszcze ma podobne doswiadczenia? Chetnie poczytam.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Re: Sprekelia - kwiatek... - BAZA
A moja sprekelia rozmnożyła się ale niestety nigdy cebula nie zakwitła
Rosła zawsze w donicy ale kilka posadziłam w grunce i też nie zakwitły
Cebule urosły duże w donicy a w gruncie "coś" je zjadło
Aktulanie przechowuje w chłodnym pomieszczeniu, wyjęte z ziemi, oczyszczone. Mam nadzieję, że teraz zakwitnie ... 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Czas obudzić wątek i pokazać pierwsze kwiaty
Oto one - na 3 cebule zakwitła dopiero jedna - czekam na pozostałe ale sadziłam je celowo z małym odstępem czasowym.

Oto one - na 3 cebule zakwitła dopiero jedna - czekam na pozostałe ale sadziłam je celowo z małym odstępem czasowym.
- drozd
Krysiu wygląda ślicznie. Moje chyba wszystkie zakwitną ale pierwszy kwiat przegapiłem i już zaczął przekwitać.

- christinkrysia
Janusz faktycznie łatwo przegapić bo kwitnienie trwa dość krótko .
Kształt i kolor urzeka ale aby sie nimi nacieszyć trzeba by mieć sporą kępę i sadzone w pewnych odstępach czasowych.
Kształt i kolor urzeka ale aby sie nimi nacieszyć trzeba by mieć sporą kępę i sadzone w pewnych odstępach czasowych.
- drozd
To prawda. Nie nacieszy się kwiatem i trzeba pilnować kiedy zakwitnie. Przy tej spiekocie jaka jest teraz łatwo przeoczyć.
Zakwitły u mnie dwie następne i jeszcze 3 w kolejce z pąkami

Zakwitły u mnie dwie następne i jeszcze 3 w kolejce z pąkami

- christinkrysia
Janusz Twoje rosną w gruncie, swoje posadziłam w większej donicy aby nie zajmowały miejsca na rabacie. Po kwitnięciu wstawiam ( lub dołuję jak jest miejsce) w jakiś gąszcz i tak sobie stoją do jesieni.
- drozd
Krysiu. Też sadzę w doniczki ale małe i jak już zaczną liście wyrastać wysadzam do gruntu. W doniczkach trzeba bardziej pilnować. W gruncie kwitną mi dwa razy. W tym roku posadziłem dużo przybyszowych na rozsadniku z których dwie też zakwitły. Na drugi rok będę miał ok 20 i będę sadził w tygodniowych odstępach po kilka szt. by otrzymać dłużej efekt kwitnienia.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Sprekelię kupiłem około 6 lat temu, ładnie zakwitła w domu a później była trzymana na ogrodzie, puściła sporo cebulek przybyszowych - wtedy nie wiedziałem, że nie do końca to było normalne. Dorosła cebula nie przetrwała zimowego spoczynku, pozostało sporo maleńkich cebulek przybyszowych - teraz wiem, że była to reakcja na pobzygę cebularza, który uszkodził cebulę a ta wydała sporo młodych cebulek. W zeszłym roku czyli po około 4 latach jedna z tych małych cebul zakwitła - w lutym. W tym roku zakwitną co najmniej 4 cebule - z tym, że już teraz;) niestety wcześnie zaczęły wegetację w zeszłym roku i same przeszły w spoczynek już chyba w sierpniu (były trzymane w tunelu foliowym) - teraz się wybudziły i zaczynają kwitnienie. Mimo, że kwitnie krótko to polecam wszystkim tę roślinę:)
Poniżej zdjęcie kwitnącej sprekelii rok temu oraz pąk kwiatowy z dzisiaj:

Poniżej zdjęcie kwitnącej sprekelii rok temu oraz pąk kwiatowy z dzisiaj:

- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Nie jest to zupelnie nienormalne;-) też miałem takiego, 'zdublowanego' kwiata. Czasem po prostu merystem źle sie dzieli i powstaje taki kwiat.
Czy ona choruje? Jak np.hippeastrum na czerwona plamistość?
Pozdrawiam Marcin 

- drozd
Mam je już wiele lat i wiele dochowałem się nowych cebul przybyszowych które po dwóch latach zakwitają. Do tej pory nie miałem przypadku by coś się niedobrego działo z cebulami. Na wszelki wypadek przed sadzeniem zaprawiam cebule w kąpieli z dodatkiem Topsinu M 500SC przez 15 minut. Mogą być równie dobre inne środki powszechnie stosowane w zaprawianiu cebul kwiatowych.