Sprekelia (Sprekelia formosissima)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
suchyLBN
50p
50p
Od: 12 sty 2012, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sprekelia urodziwa /Sprekelia formosissima/

Post »

Jak się miewają Wasze roślinki. Moja właśnie wzięła się za kwitnienie.
Obrazek
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sprekelia urodziwa /Sprekelia formosissima/

Post »

Ale piekne te Wasze sprekelie :roll: moja nadal nie kwitnie, narosło jej cebulek, teraz młodych liści a kwiatów zer :( rośnie w doniczce w słonecznym miejscu, nawozona jest i nic :( Tak się zastanawiam - może za płytka doniczka?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Sprekelia urodziwa

Post »

Przeglądając temat "Rośliny cebulowe i jednoroczne" nie zauważyłem rośliny pod nazwą Sprekelia urodziwa.

Obrazek

Uprawiam ja z powodzeniem od 5 lat. Mogę stwierdzić, że jest to roślina bezproblemowa jak większość cebulowych. Stanowisko pod uprawę słoneczne, ziemia przepuszczalna piaskowo-gliniasta wg. literatury fachowej. U mnie w ogrodzie rośnie na skalniaku- ziemia to czarnoziem. Jej intensywnie aksamitno- purpurowy kolor kwiatu jest bardzo widoczny spośród innych roślin.
Cebule wielkości ok 5cm średnicy

Obrazek

sadzimy do gruntu w pierwszej połowie maja tak, by przykrywała je warstwa nie większa jak 2 cm. Z jednej cebuli wyrasta do trzech kwiatów. Powtarza kwitnienie. Jesienią gdy liście zaczynają żółknąć należy wykopać oczyścić z ziemi. Przechowuję w tem. do 10*C bez jakichkolwiek zabezpieczeń. Niektórzy zalecają przechowywanie w tem.15-18*C przesypane piaskiem.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Re: Sprekelia urodziwa

Post »

To niezwykle interesujäce, ze kwiat na codzien uwazany za doniczkowy z powodzeniem mozna uprawiac w ogrodzie.
Mysle ze mozna by pokombinowac, z amarylisem na przyklad.
Dzięki Januszu za wskazanie tematu, ciekaw jestem jak doniczkowce wyjdä w ogrodzie, Dzięki twojemu impulsowi zaczne eksperymentowac.
Moze ktos jeszcze ma podobne doswiadczenia? Chetnie poczytam.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Re: Sprekelia - kwiatek... - BAZA

Post »

A moja sprekelia rozmnożyła się ale niestety nigdy cebula nie zakwitła :( Rosła zawsze w donicy ale kilka posadziłam w grunce i też nie zakwitły :( Cebule urosły duże w donicy a w gruncie "coś" je zjadło :( Aktulanie przechowuje w chłodnym pomieszczeniu, wyjęte z ziemi, oczyszczone. Mam nadzieję, że teraz zakwitnie ... :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Czas obudzić wątek i pokazać pierwsze kwiaty
Oto one - na 3 cebule zakwitła dopiero jedna - czekam na pozostałe ale sadziłam je celowo z małym odstępem czasowym.

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu wygląda ślicznie. Moje chyba wszystkie zakwitną ale pierwszy kwiat przegapiłem i już zaczął przekwitać.
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz faktycznie łatwo przegapić bo kwitnienie trwa dość krótko .
Kształt i kolor urzeka ale aby sie nimi nacieszyć trzeba by mieć sporą kępę i sadzone w pewnych odstępach czasowych.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda. Nie nacieszy się kwiatem i trzeba pilnować kiedy zakwitnie. Przy tej spiekocie jaka jest teraz łatwo przeoczyć.
Zakwitły u mnie dwie następne i jeszcze 3 w kolejce z pąkami

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz Twoje rosną w gruncie, swoje posadziłam w większej donicy aby nie zajmowały miejsca na rabacie. Po kwitnięciu wstawiam ( lub dołuję jak jest miejsce) w jakiś gąszcz i tak sobie stoją do jesieni.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu. Też sadzę w doniczki ale małe i jak już zaczną liście wyrastać wysadzam do gruntu. W doniczkach trzeba bardziej pilnować. W gruncie kwitną mi dwa razy. W tym roku posadziłem dużo przybyszowych na rozsadniku z których dwie też zakwitły. Na drugi rok będę miał ok 20 i będę sadził w tygodniowych odstępach po kilka szt. by otrzymać dłużej efekt kwitnienia.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Sprekelię kupiłem około 6 lat temu, ładnie zakwitła w domu a później była trzymana na ogrodzie, puściła sporo cebulek przybyszowych - wtedy nie wiedziałem, że nie do końca to było normalne. Dorosła cebula nie przetrwała zimowego spoczynku, pozostało sporo maleńkich cebulek przybyszowych - teraz wiem, że była to reakcja na pobzygę cebularza, który uszkodził cebulę a ta wydała sporo młodych cebulek. W zeszłym roku czyli po około 4 latach jedna z tych małych cebul zakwitła - w lutym. W tym roku zakwitną co najmniej 4 cebule - z tym, że już teraz;) niestety wcześnie zaczęły wegetację w zeszłym roku i same przeszły w spoczynek już chyba w sierpniu (były trzymane w tunelu foliowym) - teraz się wybudziły i zaczynają kwitnienie. Mimo, że kwitnie krótko to polecam wszystkim tę roślinę:)
Poniżej zdjęcie kwitnącej sprekelii rok temu oraz pąk kwiatowy z dzisiaj:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Nie jest to zupelnie nienormalne;-) też miałem takiego, 'zdublowanego' kwiata. Czasem po prostu merystem źle sie dzieli i powstaje taki kwiat.
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Czy ona choruje? Jak np.hippeastrum na czerwona plamistość?
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam je już wiele lat i wiele dochowałem się nowych cebul przybyszowych które po dwóch latach zakwitają. Do tej pory nie miałem przypadku by coś się niedobrego działo z cebulami. Na wszelki wypadek przed sadzeniem zaprawiam cebule w kąpieli z dodatkiem Topsinu M 500SC przez 15 minut. Mogą być równie dobre inne środki powszechnie stosowane w zaprawianiu cebul kwiatowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”