zjawka - więc nie tylko u mnie na glinie się dobrze tygryski trzymają.
A co do kwitnięcia to z zegarkiem w ręku nie sprawdzałem ;). W kazdym bądź razie zawsze kilka sztuk kwitnęło. Z jednej cebulki wyrasta wiele kwiatów i to jest jej zaleta. Jeden przekwita, inny się rozwija. Jak już pisałem mam ich 25 szt i w zasadzie na okrągło jakieś kwiaty były ;)
Wypałem je jesienią i się okazało, że mają strasznie dużo cebul przybyszowych. Jeśli przetrwają zimę w piwnicy to w przyszłym roku będzie ich ponad 50 i z każdej po kilka kwiatów. Na pewno je upoluję aparatem ;)
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku. Winston Churchill Ogródkowe chwastowisko
Ja kupiłam 10 cebulek. Czy z nich będą wyrastać ciągle nowe kwiaty po zwiędnięciu poprzedniego?
Tygrysówka jest śliczna, tylko bardzo krótko kwitnie jeden kwiat..
Ja po 100% stracie cebulek zrobiłam nowe zakupy
Z tego co pamiętam to z jednej łodygi wychodzą 3 kwiatuszki...jeden kwiatuszek kwitnie raptem kilka godzin ale warto
A moje cebule są stosunkowo niewielkie, wiec mogę się spodziewać mniejszej ilości kwiatów, ale coś czuję, że mimo to jest warto. Przecież Wy tak mówicie!
Pamiętajcie, by nie popełnić błędu sadzenia cebulek w różnych częściach ogrodu, tak zrobiłam w zeszłym roku i kwiaty "zginęły" wśród innych roślin. W tym roku wysadzę gromadkę w jednym miejscu.
hej hej wszystkim
ja tez mam tygryski z biedrony i na pewno kupie jeszcze jedne !!! fajna cena a wiem z doświadczenia ze w biedronie są dobre cebulki
mam zamiar posadzić je w dużych okrągłych donicach i postawie gdy wyrosną po przymrozkach do ogrodu tak jak frezje i mieczyki różniste ;) słonko mogło by wyjść bo nawet nie ma kiedy do ogródka zajrzeć i coś w ziemi pogrzebać ;(
Mam tygrysówki z Biedronki w dwóch niewielkich doniczkach. Całkiem spore badyle. Zastanawiam się, czy teraz mogę je przesadzić, dosadzić do np. mieczyków. Mam mały balkon i nagle zrobiło sie na nim bardzo tłoczno i w sumie szkoda mi miejsca na dwie osobne doniczki dla kwiatków, które tak krótko kwitną? Czy przesadzanie w tym momencie im nie zaszkodzi?