Dziwne, o tej porze powinnas miec w tunelu conajmniej taka temp. jak na zewnatrz, nawet biorac pod uwage oddzialowywanie na termometr nagrzanej sciany budynku. Rano moze byc roznica ale teraz tunel tez powinien byc cos nagrzany. Sprawdzalas temp. gdzies w szczerym polu?chudziak pisze:No widzisz , jaka różnica . Ja też byłam przed chwilą sprawdzić ; na termometrze przy domu niecałe 6 st C w tunelu + 4 st C - farelka włączona.
siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
u mnie w tunelu tylko 5 stopni, ale na plusie więc ogromnie się z tego cieszę 

-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
5.16 na 1,5m od gruntu było u mnie 2,8 stopnia, ale samochód ma szybę zaszronioną...
ale pomidory stoją na hali, tylko ciekawe czy innym warzywkom, które już wzeszły to nie zaszkodzi...
ale pomidory stoją na hali, tylko ciekawe czy innym warzywkom, które już wzeszły to nie zaszkodzi...
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie na Podkarpaciu rano było 4 stopnie.Pomidory mam przeznaczone do gruntu,ponad 30 sztuk,stoją w domu.Większość wykształca już pączki.Czy niekorzystne jest sadzenie do gruntu z pączkami?Wydaje mi się,że na forum coś na ten temat czytałam,no ale nie ma rady,zapowiadają jeszcze zimniejsze noce.
O 6 15cm nad gruntem było u mnie 7 stopni w cieniu, a pomidory mam w słońcu. Ale na innych działkach dobrze zacienionych był szron na truskawkach.
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie o 5:30 na termometrze od wschodu +2 C, ale przymrozek był na bank, bo w zacienionych miejscach był szron, a jak próbowałam lekko oderwać folię bąbelkową z drzwi namiotu foliowego to najpierw musiałam oderwać zamarznięte krople wody.
Oby pomidorkom nic nie było, szczególnie tym z akcji. Jedyne pocieszenie to to, że mam zapas w garażu, ale i tak byłaby wielka szkoda jakby zmarzły
Pozdrawiam i życzę

Oby pomidorkom nic nie było, szczególnie tym z akcji. Jedyne pocieszenie to to, że mam zapas w garażu, ale i tak byłaby wielka szkoda jakby zmarzły

Pozdrawiam i życzę

Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt:
Witam u mnie o 6-30 ,dzis rano było w namiocie tylko 2st
cały zaparowany i rosa na pomidorkach 

no na szczęście temat mnie nie dotyczy ponieważ moje pomidorki mają rosnąć na parapecie:) ale trzymam za Was wszystkich kciuki
pochwalę się, mam już zawiązane owoce-5czerwonych i 2 żółte

pochwalę się, mam już zawiązane owoce-5czerwonych i 2 żółte

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Rzeczywiście i u mnie dziwolągi się trafiająostatnia szansa pisze:Ja NIGDY nie widziałam pomidorów/cukinii/dyń z trzema liścieniami, a w tym roku nagminnie.

Na szczęście nie było przymrozku w namiocie łatwiej byłoby zaradzić gorzej pod chmurką a tam dużo do zmrożenia .. fasolka szparagowa ziemniaki ,ogórki pod włokniną ..kwitnący bób ,truskawki
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
W lubelskim o godz 4.00 0 stC, teściu chodził do szklarni grilla rozpalać...
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
W sobote posadzilismy w pole pomidory (170 szt), ostre papryczki (50 szt), dynie (45 szt) i po kilka sztuk cukinii, patisonow, salaty i innej zieleniny. To byl piekny, upalny dzien. W niedziele wieczorem zaczelo padac, a cala noc wial bardzo mocny wiatr z deszczem. Temp. okolo 8 stopni na wys. 1100 metrow, a dzialka jest na 600m wiec cieplej. Dzisiaj rano przejezdzalam na wysokosci 1200 m i zlapal mnie snieg. Na wys 1000 m juz byl to deszcz a nie snieg, wiec mam nadzieje ze na dzialce nie narozrabialo. O dynie i pikantne stworki sie boje, reszcie raczej nic nie bedzie. Od jutra maja byc u nas upaly wiec pojade obejrzec czy i co ubilo.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Tula, mam nadzieję że wszystko ci przreżyło. W górach pogoda zmienia się czasami tak szybko.
U mnie w Nadrenii też pogoda strasznie w kratkę na dodatek mieszkam na górce i ci w dolinie Renu mają już dużo cieplej jak u nas. Dlatego ja sieję pomidory dopiero w połowie marca, bo bym je musiała wieki w domu trzymać a nie ma tyle parapetów wolnych. Jak na razie zabieram je na noc do domu, w nocy na nadzielę też był tu mróz. Ale mam nadzieję że już niedługo i wszystkie pójdą na dwór.
Czy ma ktoś z was "Maliniaka"? Dostałam go i nie wiem jaki on. Wygląda na krzaczastego, bo jest jak na razie bardzo krępy. Trzeba go tez wiązać?
U mnie w Nadrenii też pogoda strasznie w kratkę na dodatek mieszkam na górce i ci w dolinie Renu mają już dużo cieplej jak u nas. Dlatego ja sieję pomidory dopiero w połowie marca, bo bym je musiała wieki w domu trzymać a nie ma tyle parapetów wolnych. Jak na razie zabieram je na noc do domu, w nocy na nadzielę też był tu mróz. Ale mam nadzieję że już niedługo i wszystkie pójdą na dwór.
Czy ma ktoś z was "Maliniaka"? Dostałam go i nie wiem jaki on. Wygląda na krzaczastego, bo jest jak na razie bardzo krępy. Trzeba go tez wiązać?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Serdecznie dziękuję ciomciu
już czytam...

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
No i dobrze, że zabrałam do domu, bo dziś było poniżej 2 stopni, a ostatnio właśnie przy takiej tem. kilka mi wyleciało. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja