Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

po prostu zemdlałam .... padłam ;:202 co jeden ogród to macie piękniejszy .... aż mi się nie chce iść na moją działkę z tego wszystkiego :lol: pięknie dziewczyno !!!! ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Masz naprawdę piękny ogród i dużo ciekawych roślinek , Pelaśki śliczne ,zawsze miałam do nich słabość ;:63 moje trawy też nie chcą się obudzić , naprawdę byloby przykro je wywalać ;:219
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Dzień dobry Kochane w ten jakże nieprzyjemno-deszczowo-zimny dzień! Dobrze, że wczoraj skosiłam trawkę, bo dziś byłyby z koszenia nici. Posłucham Was, na razie nic nie wywalę. Poczekam. Jeśli nic z tego nie wyjdzie (z trawek) no to trudno, trzeba będzie pomyśleć o tym, ale jak to mając wielki problem do rozwiązania, mówiła Scarlet O'hara z "Przeminęło z wiatrem": "Pomyślę o tym jutro".

A tak w ogóle to witajcie Anushka i Bina12 :) bardzo mi było miło gościć Was u siebie :) Wy pewnie też macie coś fajnego do pokazania. Na forum jest całe mnóstwo tak cudnych ogrodów jakby je wycięto prosto z journala! ale nie o to chodzi, jasne, fajnie mieć piękny ogród, ale tak naprawdę o frajdę z jego urządzania chodzi i cieszenia się tym, co nam wyrosło. Gdyby nam starczało i kasy i sił, aby mieć wszystko byle tylko pstryknąć palcami, to co za radość. A tak, narobisz się jak wół, nowej kiecki nie kupisz, ale za to jakie masz kwiaty! ;:oj Dawno temu, kiedy wynajmowałam mieszkanie w czasie studiów urządziłam sobie taki skalniak w donicy, posadziłam rojniczki i wsypałam kamyki, to tak z tęsknoty za własnym kawałkiem, ale jaka byłam dumna - miałam coś swojego, a ponadto mogłam go zabierać ze sobą zmieniając mieszkanie :;230 . Dziś się z tego śmieję :;230 bo wyszedł mi skalniak na blisko 60 metrów! Nawet jeśli ogródek jest mały, też wymaga sporo pracy, wszyscy o tym wiedzą, którzy coś robią. Daje jednak niesamowitą satysfakcję. A tu na FO uczymy się jedni od drugich :) nie ma lepszych czy gorszych - bo to sami maniacy zieleni ;:108

Reniu ja wiem, że da się przeżyć bez obiecanych trawek, ale u mnie "słowo świętsze pieniędzy" - dlatego teraz tak się martwię, że obiecałam, a w końcu nie mam co dać.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Nelu odpoczywasz przy lampce wina w ten deszczowy wieczór?
Ogród masz za oknem możesz podziwiać jak lśni w blasku lamp. ;:196
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Wpadłam z rewizytą i powiem Ci,że jestem oszołomiona Twoim cudnym ogrodem ;:oj Niesamowite miejsce, po pierwsze cudowna okolica, bardzo duża przestrzeń i duże pole do popisu, które wykorzystujesz w pełni. Rabaty ( ta z trawkami boska ), skalniaki cudowne. Masz świetną wyobraźnię i bardzo ładnie komponujesz nasadzenia. Nie wspomnę już o całej tej ciężkiej robocie, którą wykonałaś z tym gruzem i kamieniami, normalnie nic tylko ;:180
Ten bunkier jest bardzo ciekawym elementem na działce, z pewnością przyciąga uwagę każdego, kto go zobaczy i wcale tak nie szpeci jak myślisz. Powiem Ci,że masz chyba najtrwalszy z możliwych , niezniszczalny i wieczny "budynek gospodarczy" :lol:
Z tym plewieniem, to rzeczywiście musisz mieć coś w sobie z kurki ( nie obraź się, to taka miła przenośnia ) , bo żeby zapanować nad taką przestrzenią i utrzymać ogród w tak dobrej formie, to grzebać musisz nieustannie. Podziwiam za upór i wytrwałość. Jest cudnie i będę z pewnością stałym spacerowiczem po Twoim ogródku
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
jacekbielsko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2011, o 21:53

Post »

Witam :wit

Wpadłem sobie przypadkiem i widzę, że mamy wspólne miłości :) Kamień...i jeszcze więcej naturalnego kamienia :D Pomysł z korzeniem świetny. Poluję na takie cudo już od dłuższego czasu, ale nie trafia się nic tak pięknego jak u Ciebie. Wieżyczka obserwacyjna... No cóż, mój dom stoi na bunkrze i to całkiem sporym. A Twoja wieżyczka pokazuje kawałek historii, a można ją pięknie zagospodarować, co już zaczęłaś fajnie robić.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Pięknie u ciebie.
Podpatruję rozwiązania z kamykami. Myślę o ich wykorzystaniu na podjeździe i ścieżkach.
Szkoda, żeby tak piękna rabata trawiasta wymagała reorganizacji.
Daj trawkom jeszcze trochę czasu. Moje dopiero teraz udawadniają, że żyją i maja się niezgorzej ;:108.
A przygodę z nimi zaczynałam dopiero w ubiegłym sezonie i mam tylko kilka drobiazgów.
Pozostałości historyczne intrygujące.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Bardzo mi miło powitać nowych gości w moim ogródeczku :) Dziękuję za bardzo miłe słowa, to zawsze jakoś działa budująco i co najważniejsze motywująco :)
Smbi - Alicjo - ogród spory, nie sposób go dobrze zorganizować w ani w jeden ani w dwa sezony, a najęcie kogoś do pomocy jakoś mi nie pasuje, jeszcze nie, jeszcze sił mam dużo. Owszem, duże pole do popisu, wiele roślin mnie zachwyca i chciałabym je mieć, a jednocześnie uwielbiam przestrzeń, więc staram się sadzić tak, aby i mieć rośliny, i wzrok mógł błądzić wśród zieleni. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy. Czasem łapię się na tym, że chciałabym wszystko w jeden sezon zrobić... a doba ma tylko 24 godz. i niestety nie jest z gumy, siły trzeba regenerować, a wypłata tylko raz w miesiącu :;230 Staram się jak tylko mogę.
Jacku o tak, zakochałam się w naturalnych surowcach, żałuję, że w składach kamień górski jest o wiele droższy od żwirku, no ale jak się nie ma co się lubi... to kocham to, co mam :wink:
A korzeń też mi się podobał, szkoda, że pomimo dość mocnej impregnacji niestety próchnieje, więc przyjdzie się z nim za niedługo pożegnać ;:202 myślę, że do tego czasu gdzieś zdobędę takiego wieeelkiego otoczaka, aby godnie zastąpił korzeń.
Klaryso na podjazd chyba bardziej nadawałyby się takie ażurowe kratki betonowe, a w środek wsypane kamyki, wystarczy rounup ze dwa razy w sezonie, kamyki nie będą się przesypywać, a całość będzie wyglądała bardzo estetycznie. W swoim ogródku ze względu na brak funduszy, które pochłonął remont starego domu (w środku zostały tylko zewnętrzne ściany, resztę trzeba było wymienić, a tynkowanie chyba dopiero za 2 - 3 lata) - zaczęłam wykorzystywać to, co w spadku zostało :) Szkoda było wyrzucić granitowe kostki, a było ich zbyt mało, aby ułożyć jakiś fragment np. tarasu, więc zrobiłam z nich obrzeże skalniaczka, potem powstawały rabaty - aby nie właziło trawsko trzeba to jakoś "obrzeżyć", kupowałam właśnie piasek potrzebny do remontu i zobaczyłam te otoczaki jako odpad... no i tak się zaczęło. Stosunkowo niedrogo, a do tego jeśli obsypać kamyki żwirkiem (na agro rzecz jasna, żeby ziemia nie wessała) to nie trzeba obskubywać tych strzępków trawy, których kosiarka nie zbierze. Staram się łączyć ładne, naturalne z pożytecznym. A skoro powstała jedna taka rabatka, to już trzeba się jakiegoś "stylu" trzymać, no i wyszło, co wyszło :heja Będę jeszcze polować na takie większe kamienie, bo cierpię na ich deficyt.
Ewciu winko i owszem, należało się po takim pracowitym tygodniu, ale lamp jeszcze nie mam ;:oj choć światło w ogrodzie dodaje niesamowitego uroku. Na razie jak siedzimy w letnie wieczory jako oświetlenie służą świece albo lampa naftowa :) i ogień w palenisku. Też jest klimat!
Pozdrawiam cieplutko :) A czy ktoś coś więcej słyszał na temat rzekomych przymrozków jakie mają nadejść? wrrrr... ;:185
Gosia 125
50p
50p
Od: 14 mar 2012, o 12:54

Post »

Witaj, masz piękny ,zadbany ogród. Widać jaki ogrom pracy w niego włożyłaś ale efekty niesamowite.
Wspaniałe skalniaki i roślinki. ;:138

Pozdrawiam serdecznie
.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Masz coraz mniej koszenia a coraz więcej rabat :wink:
podoba mi sie u Ciebie! :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Lukrecja pisze:fajnie mieć piękny ogród, ale tak naprawdę o frajdę z jego urządzania chodzi i cieszenia się tym, co nam wyrosło. Gdyby nam starczało i kasy i sił, aby mieć wszystko byle tylko pstryknąć palcami, to co za radość. A tak, narobisz się jak wół, nowej kiecki nie kupisz, ale za to jakie masz kwiaty! [...] Nawet jeśli ogródek jest mały, też wymaga sporo pracy, wszyscy o tym wiedzą, którzy coś robią. Daje jednak niesamowitą satysfakcję. A tu na FO uczymy się jedni od drugich :) nie ma lepszych czy gorszych - bo to sami maniacy zieleni
Lukrecjo święte słowa, nic dodać nic ująć?
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Ach, jak to FO uzależnia, zamiast myśleć o pracy, podglądam co tu w trawie piszczy. Dzień dobry Wszystkim :wit
Jak miło mieć kolejnych nowych gości ;:138 Witajcie: Gosiu i Drewutnio! dziękuję za miłe słowa aprobaty. Dla kogoś, kto sam wszystko robi to niesamowicie budujące. Największą radość sprawia dzielenie się z innymi, którzy dobrze znają ten "ból" i drżenie rąk nad każdym pączuszkiem, który pojawia się na gałązkach.
Drewutnio (nie wiem jak masz na imię) to prawda, koszenia coraz mniej, co mnie bardzo cieszy. Na razie moje rabaty są jeszcze skromne, mam tu na myśli, że rosną tam różne krzaczki zarówno te liściaste, jak i iglaste, brakuje mi tam jednak czegoś kolorowego. Tu jeszcze sporo pracy przede mną, ale też mnóstwo możliwości ;:oj Zastanawiałam się, chyba nawet nie dalej jak wczoraj, czy nie poprzenosić jakichś roślinek z tej rabatki z bylinami np. liatry, liliowce czy irysy i posadzić między te "krzaczki". Wiem, że trochę późno na przesadzanie, ale chciałabym poznać Wasze zdanie ;:108
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wpadłam do Ciebie od Renii i jestem pod wrażeniem ;:333
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Nelu miłego tygodnia ;:3 w odpoczynku i dobrym humorze ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Nelciu, jak możesz pisać, że masz skromne rabatki ;:14
Wszystko masz ślicznie i z dobrym gustem urządzone ;:215 a kwiaty, moim zdaniem na jesień możesz przesadzić, bo irysy i liliowce powoli zabierają się do kwitnięcia.
Życzę miłego dzionka ;:196
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”