Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Przeczytałam u Ciebie Wando że Joannie właśnie wschodzi rozplenica. Wczoraj dostrzegłam też życie u podstawy tamaryszka i szlachetniejszego winobluszczu, a wcześniej ognika. Dlatego wyszukałam w kompoście owe trawy i zasadziłam ponownie. U jednej niektóre źdźbła przy podstawie były zielonkawe.Jeśli chodzi o korzenie to wyglądały dla mnie dziwnie, tak jakby były żywe - ale nie wiem jak wyglądają korzenie żywe i martwe rozplenic, więc ciężko mi było wnioskować. Jedną nieco zmasakrowałam, ale nie tak tragicznie. Jeśli mają odbić to odbiją. Sklep internetowy w którym robiłam zakupy znam właśnie z forum..O gratisach to nawet nie marzyłam. Wiem że jest wątek o sklepach internetowych na forum, sama w nim pisałam..

Bez w tym roku nie zawiódł :D najwyraźniej go czuję wieczorem.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Olu,
myślę, że roszpunke w 2 połowie lata wysieję drugi raz po prostu, z tą rukolą tez się tak zastanawiałem ale jutro (mam nadzieję) okryję ja agro na tydzień.
Podoba mi się Twój berberys i te tulipany śliczne.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Czy ubiorek szybko się rozrasta? Posadziłam go na nowej rabacie i mało tam miejsca, wolałabym, żeby powoli rósł.
Nie wiedziałam, że żaby i ropuchy żywią się ślimakami, myślałam że tylko owadami. Olu, ja nie mam miejsca na bajorko, w stojącej wodzie bałabym się również plagi komarów, widziałam kiedyś taką głębszą kałużę, w której roiło się od larw komarów.
Ja jeszcze nie kupowałam roślin przez internet i chyba nie będę. Często czytam na forum, że zamówione rośliny są za małe albo w złym stanie.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remi ja sieję wiosną smaczniejszą, delikatniejszą sałatę, która nadaje się na wysiew tylko wiosną. Na roszponkę byłoby mi szkoda miejsca. Wysiewam ją dopiero wtedy gdy na wysiew tych delikatniejszych jest za późno (latem), chociaż uprawiałam i zimową sałatę, chyba za późno ją wysiałam i urosła mikra. :wit

Małgosiu jestem zdania że ubiorek szybko nie rośnie. Miałam niewielki zbiornik wyłożony kamieniami, który odwiedzała ropucha, ale komarów tam nie zauważyłam (przez kamienie i ropuchę :wink: ?) za to w odkrytej beczce na deszczówkę tak. Ja chyba też wolę zakupy 'na żywca' - po prostu widzę za co płacę, ale internetowe zakupy są wygodniejsze i łatwiej jest coś upolować... :|

Jeden z berberysów (z ostatnich zakupów interetowych) tak mały że aż bratki mu się ze zdziwieniem przyglądają.
Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu, ale u Ciebie kolorowo, nawet orliki zakwitły, a berberys rzeczywiście mikry. Ja kupiłam w tym roku berberys biedronkowy o czerwonych listkach i nawet dobrze rośnie.
U nas dzisiaj straszny ziąb 10*C.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale się wszystko rozbujało u Ciebie od tego czasu co u Ciebie byłam szok
widok na lilaki boski:)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Hej, hej, Olu, ciekawa jestem, który to czosnek już Ci rozkwita? Moje na razie się nie pojawiają, choć łodyżki z pąkiem już wypuściły... :)
Widzę, że nie jesteś zadowolona z roślin zamawianych w necie, ciekawe, w jakim sklepie kupowałaś? Dobrze znać opinię, bo czasem też zamawiam. ;:173
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu czekałam z utęsknieniem na orliki, bardzo lubię te kwiaty. Berberysy to dla mnie bardzo ciekawe krzewy i do tego jest wiele różniących się między sobą odmian. Mają poza tym wielki plus, są mało zawodne (poza wyjątkami - buxtifolia nana przemarzł). Mi ochłodzenie nie przeszkadza, a wręcz liczę na to że przystopuje rozwóz robactwa - kleszczy, mrówek i mszyc.

Ewo o tak lilaki zachwycające, nie było mi miło gdy zobaczyłam sąsiada obłamującego kwiaty, a przecież bez w wazonie szybko więdnie. Może następnym razem przyjedziesz na chwilę dłużej, w sumie wspominam Twoją wizytę że przeszła niczym błyskawica :D

Agato pw.
Kwitnie czosnek aflatuneński
Obrazek
Po zimie zaginął czosnek Krzysztofa i czosnek główkowy, poza tym krokusy botaniczne, narcyze i hiacynty :(
Ta hosta ma liście które zmienią wygląd w ciągu sezonu wegetacyjnego kilka razy, to jedna z dwóch moich ulubionych (wczesną wiosną podobała mi się bardziej)
Obrazek
Berberys Pink Atraction zaczyna się wybarwiać.
Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Kurcze Ci już czosnek kwitnie!Ja posadziłam czosnki wczesna wiosna i jeszcze ich nie widać:(
Może zmarzły-no chyba ,że są różne rodzaje(jeszcze się nie znam:P)
Najpierw kochana to Ty do mnie wpadniesz na tzw rewizytę :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Olu u mnie też właśnie kwitnie czosnek olbrzymi. No i oczywiście ma poobsychane końcówki liści. Jak ja nie lubię u nich tej cechy. :wink: Zawsze starałam się sadzić coś przed czosnkiem, żeby zasłaniało te liście, ale w tym roku okropnie je widać. Czy twój też tak ma? Pięknie wyszedł na tle tego żółtego :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa sadziłam czosnki na jesieni, sadzone wiosną może kwitną później?

Wando ale chyba nie wszystkie czosnki mają zasychające końcówki? Czosnek Krzysztofa który wyginął po tej zimie nie miał takich objawów. Czosnki Krataviense również nie zasychają. Niestety Gladiator i aflatunense schną.
W zeszłym roku jesienią kupiłam sporo czosnków:
wspomniane: aflatunense, karataviense, sphaerocephalon, gladiator, oraz: schubertii i hair. Na razie widzę: aflatunense, karataviense i gladiatiora. A reszta? Kupiłam też kilka ładniutkich narcyzów, ale żaden się nie pokazał :( ;:145

Derenie też bardzo lubię:
Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze raz Pink Atraction - lepiej wygląda chyba w pochmurny dzień
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Kwiaty pojawiły się na rogownicy, kwitnie przyciągająca owady kocimiętka, a nieco dziwnie wyglądają sasanki :wink:
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Olu ale ty musisz mieć teren, aż trzy derenie? ;:111
I tyle sasanek. Oczy mi wyszły z orbit. :D
Berberysy też lubię i mam, bezproblemowe prawda.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko :D te trzy derenie maja tworzyć barwną kompozycję osłonową. Sasanki niczym dmuchawce, ale nie do zdmuchnięcia :) Derenie to też niekłopotliwe krzewy no i tawuły i jałowce.

Coś o różnicy między dwoma podobnymi odmianami, której szukałyśmy z Sure- Agatą w ubiegłym roku:
Godną polecenia odmianą jest także Cornus alba ?Spaehtii? , którego liście wczesną wiosną są pomarańczowobrązowe, później zielone z nieregularnym żółtym obrzeżeniem. Podobna do niej C. alba ?Gouchaultii? w pełni lata ma również żółte brzegi liści. Od poprzedniej różni się tym, że wiosną młode świeżo rozwinięte listki, zwłaszcza te na czubkach pędów przybierają barwę różową. Obydwie odmiany wyglądają pięknie zarówno pojedynczo jak i w grupie. Stanowiąc ciekawy akcent kolorystyczny i uzupełnienie dla grup krzewów o innych barwach liści. Dodatkowym atrybutem jest czerwień bezlistnych pędów.
źródło: http://www.zszp.pl/?id=28&nid=108&lang=1
Kompozycja dereniowo-świerkowa z rozplenicami (których jeszcze nie widać), pigwowiec, berberysy, tawuły i pierwszy posłonek
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

A to tutaj masz derenie przy bzach, ale one (bzy) są ogromne.
U nas mieści się tylko jeden dereń, który rozrósł się też pięknie.
Chciałabym mieć taaki duży ogród, posadziłabym jodłę koreańską. :D
Olu tawuły będziesz cięła w kulki? Sporo ich masz. :wit
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Mam taki sam czosnek aflatuneński, dzięki tobie wiem jak się nazywa. I też mu żółkną i obsychają liście.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”