Ogródek Gosi cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 7

Post »

Ewa, kwiatuszek wyczochrany dobrze, że płatki nie odpadły :;230

Jula, u mnie jakoś przezimowały, dlatego żal mi byłoby wyrzucać, kiedy wiem, że dają radę. Ale teraz bawić się z tymi doniczkami, żeby trochę podgonić. :roll:
I tak mam już 3 mieczyki (reszte wydałam) 3 dalie i 2 begonie. I na tym zakończę. No chyba, że mnie jakieś wielkie chciejstwo dopadnie
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu na Rh to faktycznie mogła nie być Fytoftoroza, przemrożone rh wyglądają podobnie, liście z brązowymi plamami, jak poparzone, pozwijane, opadają, to objaw przemrożenia, można się pomylić prawda??? Jak masz go w donicy to po prostu obserwuj, przy choróbsku nic go nie uratuje, ale jak przemrożony, to może ładnie odbije ....a wtedy znów trafi na rabatę :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Werbenę posiałam już jakiś czas temu :D A Twoja siewka to raczej szałwia.
Szkoda różanecznika. Jeden z moich dziwnie wygląda i chyba go stracę :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Gosiu, bardzo jest ładnie na tych Twoich rabatach - nie sztampowo, nie pod sznurek, po prostu naturalnie i pięknie, kwiaty wkomponowane jakby tam rosły od zawsze...
Trzymam kciuki za rh; kurczę jakoś wyjątkowo szkoda mi gdy te rośliny chorują... W ogóle, kupiłam sobie wydanie specjalnie 'mojego pięknego ogrodu', w całości poświęconego tym pięknym roślinom... niestety teraz mam wizje, ale to na przyszły rok.
Chwastów u mnie tyle, że już się chyba za chwilę poddam :roll:
Udanej niedzieli! Niestety jest chłodno i słońca nie widać.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Piękna kolorowa wiosna u Ciebie! ;:138 U mnie tulipany (a miałam ich i tak niewiele) już poprzekwitały niestety.
Szkoda turzyc... Podobno w tym roku, tak jak w przypadku róż, tak i dla traw zima była zabójcza. ;:163 Moja założona w ubiegłym roku trawiasta rabata też całkowicie poległa. ;:145
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki zielonym ścianom iglaków mniejsze rośliny bardzo zyskują na urodzie u Ciebie. Nawet pojedyncze ładnie sie prezentują.
Na jednym zdjęciu zauważyłem piękną kępę przylaszczek. Ich liście są super!
Szkółkę z Rogowa wspominam z sentymentem - rośliny tam zakupione piękne rosną i są miłą pamiątka z pobytu w tym cudownym miejscu.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Gosiu chciałabym w tym roku kupić buka Fountain i Purple Pendulę i może jakiegoś klona, ale nie koniecznie w Rogowie. Musze pojeździć po szkółkach i zorientować się w cenach. Niestety to co sobie wymarzyłam nie jest tanie. Na RH nie mam odpowiedniego miejsca. Moje dwa muszą mi wystarczyć, ale jak widzę je kwitnące nabieram ochoty na kolejne.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie słonecznie, choć chłodno-wymarzona zapowiedź przymrozku :evil: Zrobiłam sobie kompot z rabarbaru, którego mam stanowczo za dużo jak na jedną osobę. M nie ma życzenia spożywać łodyg, a synowi się odechciało. Prawda, że pamiętając dzieciństwo, wzięłam aż 4 karpy. Pazerność nie popłaca :;230 Rabarbar na mojej ciężkiej ziemi rośnie jak szalony, co rusz próbuje kwitnąć.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Gosiu, nowa rabatka podoba się każdemu :tan , kto tu zajrzy. Mnie też :tan Deszcz spowodował, że wszystko ruszyło. Jeszcze trochę, a róże będziemy podziwiać. Oby nie było przymrozków, trzymam kciuki ;:333 Siej Kosmos, jak będzie ciepło to szybko przybierze i zakwitnie o czasie.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ładne rabatki i pięknie na nich tętni życie :lol: Ten fioletowy tulipan śliczny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aguś, za późno przeczytałam o tym na forum. Rosa Marek zrobił bardzo dobry wykład na temat rh, ich sadzenia, pielęgnacji i walki ze szkodnikami. Właśnie tam dowiedziałam się, że przy przemrożeniu, a raczej zasuszeniu nie powinno się wykopywać rh, bo często środkowa część bryły korzeniowe jest też sucha, a wręcz prawie martwa, tylko korzenie włośnikowe jeszcze żyją. A przy wykopywaniu najczęściej się ich pozbywamy. Jak na razie rh nie zmienia wyglądu, czyli nie pogarsza się, to najważniejsze. Ma 2 gałązki ze zdrowymi liśćmi.

Ewa, właśnie nie wiem czy to szałwia, czy werbena. Mam masę siewek podobnych do tych zamieszczonych w linku, z fioletowymi łodyżkami. łodyżki szałwi są chyba zielone. Przynajmniej tak wyglądają w innej części ogrodu, gdzie werbeny nie było.
Ewa, na razie nie wyrokuj. Bardzo dużo go podlewaj. Może odżyje, a i kup zakwaszacz, albo rób herbatkę z cytryny. To też pomaga.
Przeczytałaś u Agatki, że marzy mi się ciasto rabarbarowe? :;230
Ja pamiętam najbardziej ten smak świeżego rabarbaru z cukrem. :roll:

Agunia, u mnie nie może być pod sznurek, bo ja za bardzo szalona jestem :D
Chociaż nie powiem, bardzo mi się takie rabatki podobają.
Widzę, żę Cię wzięło teraz na rh. Masz chyba to co ja :roll:
Co roku inny rodzaj roślin nie nęci.
Jakoś nie odczuwam tego chłodu. Może dlatego, że nie mam czasu?
Ale dzisiaj nie popracowałam w ogródku ;:145
Cały czas coś innego mnie od niego odciągało.

Asiu, u mnie jeszcze parę sztuk tulipanów się uchowało. Widać, że są wczesne i późne tulipany. Tylko jak się dowiedzieć kupując, które kiedy kwitną?
Ja tam turzyce zakupię i tak i tak. Uwielbiam je. Moja najstarsza miała już ładnych kilka lat. Przecież nie wszystkie zimy będa takie jak ta.

Jacku, czyli muszę się uzbroić w ogranicznik zakupowy :;230
Ja już nie mam gdzie sadzić rh. Chociaż bardzo bym jeszcze chciała mieć kilka u siebie.
Moja rabatka jest młoda. Mam nadzieję, że już za rok pokaże naprawdę swój urok.Mam jeszcze do posadzenia tam kilka zapełniaczy, wtedy będzie wyglądało już tak jak lubię- gęsto :D

Monia, U Szmita taki niewielki do 100 cm kosztuje 50 zł. Musisz porównać z innymi szkółkami.
Na rh znalazłby się miejsce. A pod drzewami? ;:224

Maju, dziękuję Ci za miłe słowa ;:196
Nie wiesz nawet jak mi jest miło kiedy tak mówisz.
Bo ja chiałabym mieć takie rabaty jak Wy, a sadzę co mi się podoba, a nie co pasuje.
I wychodzi czasem kompletny misz-masz.
Mam nadzieję, że przymrozków nie będzie, a jak nawet to roślinki sobie poradzą. ;:215

Beatko, właśnie kolor mnie skusił na te tulipany. Pasują do czosnków. :D

No to teraz bardziej aktualne zdjęcia :D

Zaczyna kwitnąć mój żółty rh
Obrazek

Tulipany jeszcze kwitną
Obrazek

Obrazek

W zeszłym roku omieg kwitł razem z żółtymi tulipanami. W tym roku tulipany już dawno przekwitły. To przez te upały.
Obrazek

Obrazek

A to jest sosenka, którą sobie kupiłam w miejsce rh
Obrazek
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Gosiu sosenka ładnie się reprezentuje ;:215 a ja kupiłam znowu rh :D
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia, rabata wygąda super, a nowa sosenka jest urocza ;:170 Też na taką poluję.. ;:224
Żółty Rh ślicznie rozwkita..będzie z niego pociecha po stracie tamtego ;:168
Czy w miejsce tulipanów coś posiałaś?u mnie posiana smagliczka już zaczyna kwitnąć i wypełnia dziury. Od północy dosadziłam jeszcze niecierpki i czekam na cyklameny. Ale do czego czasu te liście faktycznie mało ozdobne...miałam takiego pomysła, żeby je wykopać do donic i ustawić gdzieś pod sosnami aż wyschną liście..ale chyba za dużo z tym roboty i nie wiem czy na zdrowie by im wyszła taka przeprowadzka.. ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wyrzucaniem raczej się nie spieszę :wink:
Zrobiłam ciasto z rabarbarem (a raczej sądząc po proporcjach rabarbar z ciastem :;230) i nie ma kto jeść. Potem będę się dziwić, że utyłam.
Twój żółtek zabójczy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »