Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 maja 2012, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Koło jakich warzyw powinno się siać marchew?
Koło jakich warzyw powinno się siać marchew?
Re: Koło jakich warzyw powinno się siać marchew?
Dobre sąsiedztwo groch , czosnek , por , pomidor , rzodkiewka ,sałata , cebula , koper .
Złe sąsiedztwo seler
Złe sąsiedztwo seler
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rosochata marchew
To dobrze, że tak posiałaś. Ja też siałem gęsto a mimo to mam dużo braków w rzędach, chyba ulewa pozmywała nasiona
A kiedy - jak podrośnie trochę 

Pozdrawiam, Maciek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2012, o 22:32
Re: Rosochata marchew
Kiedyś przerywałam marchew, jak miała parę cm wysokości, taką całkiem małą i cienką, żeby miała miejsce na wytworzenie zgrubień. Od paru lat czekam spokojnie nawet jak mam zbyt gęste wschody, bo potem część marchewek jest wyraźnie grubsza i mocniejsza w tej gęstwinie, wtedy wyrywam te cieńsze i słabsze. Mam dużo lepsze plony niż przy wczesnej przerywce.
Ale sieję tak rozsądnie, nie jakaś strasznie gęsta szczota, bo potem tylko kłopot.
No i przerywka koniecznie przy chłodniejszej pogodzie, może jak deszczyk zapowiedzą, bo jednak korzenie będą ruszone i podczas upałów roślinki mogą paść.
A wsiewanie kopru w marchew jest genialne, oczywiście bardzo rzadko, wystarczy upuścić nasionko co kawałek.
Ale sieję tak rozsądnie, nie jakaś strasznie gęsta szczota, bo potem tylko kłopot.
No i przerywka koniecznie przy chłodniejszej pogodzie, może jak deszczyk zapowiedzą, bo jednak korzenie będą ruszone i podczas upałów roślinki mogą paść.
A wsiewanie kopru w marchew jest genialne, oczywiście bardzo rzadko, wystarczy upuścić nasionko co kawałek.
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Re: marchew
Witam, zaobserwowałam na marchwi takie "złote", malutkie żuczki (?). Co to takiego?
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie sądziłam, że będę miała problem z marchwią
A tymczasem padło mi pół rządka. Była taka piękna, a teraz leży na ziemi. Jak pociągam wychodzi bez najmniejszego oporu, ale nie jest wywalona przez nornice. Co to może być??

A tymczasem padło mi pół rządka. Była taka piękna, a teraz leży na ziemi. Jak pociągam wychodzi bez najmniejszego oporu, ale nie jest wywalona przez nornice. Co to może być??
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 cze 2012, o 17:33
u mnie na działce takie coś dzieje sie z pietruszką,tylko że u mnie działa nornica,nawet przerywać nie musze tak jest przerzedzone. 

- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
Hm, jako że marchewka rośnie coraz silniej wspomnę o podlaniu jej gnojówką, pietruszkę też można.
Od lat podlewam marchewkę i pietruszkę gnojówką, daje to bardzo dobre efekty. Ważne żeby już była troszkę wyrośnięta, więc ogólnie lipiec się do tego nadaje.
Pozdrawiam.
Od lat podlewam marchewkę i pietruszkę gnojówką, daje to bardzo dobre efekty. Ważne żeby już była troszkę wyrośnięta, więc ogólnie lipiec się do tego nadaje.
Pozdrawiam.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Może i moje zjadły nornice, bo same tunele w ziemi, koszmar. Pomidory też nie chcą rosnąć tam gdzie są tunele pod ziemią 
Nigdy nie słyszałam, że podlewa się marchew gnojówką, nie będzie robali? U mnie robale w marchwi są prawie zawsze i nie wiem co robię źle, może za późno ją wykopuję... A może by taką gnojówką z pokrzyw?

Nigdy nie słyszałam, że podlewa się marchew gnojówką, nie będzie robali? U mnie robale w marchwi są prawie zawsze i nie wiem co robię źle, może za późno ją wykopuję... A może by taką gnojówką z pokrzyw?
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Ja zawsze używałem gnojówkę jako nawóz a nie do oprysków, a może to był błąd.aguskac pisze:Podlewa się marchew gnojówką, nie będzie robali? U mnie robale w marchwi są prawie zawsze i nie wiem co robię źle, może za późno ją wykopuję... A może by taką gnojówką z pokrzyw?
pozdrawiam, Gunnar
a w mojej marchwi pojawił sie problem. posiana na redlinach nawet jak bylo sucho pieknie szła do dolu a teraz dostala wody i czaczyna robic sie gruba a co najgorsze dostaje boczne odrosty.... co moze byc powodem?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
U mnie dokładnie to samo. Siana w redlinach, pieknie rosła do póki nie było deszczowo, jak tylko zaczęło więcej padać, marchew przestała rosnąć na długość. Teraz ma około 8cm, z tym że gruba jest.
Pozdrawiam Kaśka
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Z kolei u mnie marchew wyłazi na powierzchnię, od góry robi się zielona i gorzka - nie nadążam przykrywac ziemią, chociaż nie wiem czy to coś da.
Też posiałam na redlinach i mimo wszystko jestem zadowolona na bieżace potrzeby (zupa) jak znalazł, czekam na większe do zrobienia surówki.
Też posiałam na redlinach i mimo wszystko jestem zadowolona na bieżace potrzeby (zupa) jak znalazł, czekam na większe do zrobienia surówki.
Pozdrawiam
na zielone główki najlepiej wysoko przysypac ziemia. moim zdaniem działa to podobnie jak przy podsypywaniu pora