Dziękuję za miłe słowa Połowa tych kwiatków to zdobycze z przeceny, uparłam się, że za niewielkie pieniądze ale przy dużej cierpliwości sporo z tych biedaków można odratować. I tak, z odzysku są: prawie wszystkie storczyki (przeceny z obi lub innych sklepów), anturium, bromelia, te biedne fiołki (po 1-2 zł!!1),stefanek. Niestety nie mam parapetów i muszę się trochę wysilić, żeby te moje bidy jakoś rosły, stąd kwietniki wszędzie. Mam też spory balkon, wąski ale długi, dlatego czekam z utęsknieniem ciepłych dni, żeby rozpocząć działalność balkonową
Witam jestem pełna podziwu że aż tyle udało Ci się odnowić , ja jakoś za bardzo nie mam okazji kupować z przecen (za małe miasto), ale powoli poszerzam swoje kolekcję
Skrzydłokwiata akurat dostałam w prezencie od znajomego, chyba mu się u mnie podoba w tym cieniu, bo wypuszcza kilka nowych liści.
Powojniki trzymam w dość dużych donicach na balkonie, a na zimę kupuję wór kory i obsypuję wysoko te powojniki, robię im takie kopce. W tym roku kupiłam jakąś mokrą korę, ale to nawet dobrze, bo te kopce się po prostu ulepiły. Mam je od 3 lat, niektóre krócej, wszystkie do tej pory przeżyły mrozy. Nie zabezpieczam ich już agrowłókniną, bo mam zabudowany balkon i wszędzie są szyby. Mają szpary, więc nie jest tak, że panuje tam jakaś wysoka temperatura, ale zawsze to parę stopni więcej niż na zewnątrz.
Na wiosnę rozgrzebuję te kopce i wyrzucam korę, a daję świeżą, albo żwirek na wierzch.
Przy dzisiejszych porządkach w kwiatach zrobiłam jeszcze kilka zdjęć maluchom: to prezent od męża, narzeka i narzeka, że już przejść nie może a sam kupił
Wiosna 2012
Sezon rozpoczęty Najbardziej lubię ten okres, kiedy wszystko jeszcze w pąkach, takie nabrzmiałe, czekające na rozwinięcie tunbergia z nasion, czeka na ciepłe dni i pójdzie na balkon
Basiu ale u ciebie się wiosennie zrobiło .Ja też bratki wsadziłam bo bardzo lubię te kwiatuszki tylko nie wiem czy przetrwają te zawirowania pogodowe bo dzisiaj u nas grad sypał.