Ogródek Gosi cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 7

Post »

Kasiu, budlei już dawno się pozbyłam. Za to największym moim zmartwieniem teraz jest to, że coś się stało z moją śliwą wiśniową. Zaczyna obumierać. Chyba ją coś podżera :(
A ja w jej cieniu już posadziłam masę roślin. Nie wiem jak ją w razie czego wytnę, żeby ich nie uszkodzić. No i jak pozbyć się korzeni, że wsadzić nowy egzemplarz.

Anetko, ja na tulipany nie narzekam. Natomiast straciłam kilka lilii. Dzisiaj wykopałam całą przegniłą cebulę. Nie wiem co z tym robić. Tak naprawdę powinno się wykopać wszystkie takie cebule, żeby jakaś zaraza się nie wdała. Tylko ja nie pamiętam gdzie sadziłam lilie, bo w tamtym roku robiłam przemeblowanie. :roll:
Ja na szkółki ma sposób. Nie biorę ze sobą kasy. Tylko określoną ilość i całe szczęście, że najczęściej nie można w takich szkółkach płacić kartą. :D

Dzisiaj kolejna porcja przeterminowanych zdjęc. Powinnam zrobić ujęcia powstającej rabatki, ale jak kończę pracę w ogrodzie to jest już ciemno, a mój aparat nie toleruje ciemności. Może jutro :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabaty po przekwitnięciu tulipanów wyglądają nieciekawie
Obrazek

A tutaj macie informację jak wyglądają siewki werbeny patagońskiej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=27445

Moje niektóre już są takie ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu zawsze po kwitnieniu tulipanów jest problem z ich liśćmi,.....ale warto pomęczyć sie z ich widokiem dla tych cudnych kolorów w czasie kwitnienia :D Widzę, ze u Cienie jeszcze bardzo dużo kwitnie, a i są takie jeszcze w pąkach :D
U mnie czerwone pełne nie zakwitły...miały piękne pąki.....ale zaschły.....może przez te upały, nie mam pojęcia co się stało ;:202
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Ja wychodząc do pracy w ogrodzie zabieram aparat do przedsionka i robię zdjęcia w ramach krótkiego odpoczynku :wink: :lol:

Śliczne tulipany, niektóre czerwone wyglądają jak piwonie, przez chwilę się nabrałam :oops: :)
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, ja nie robię sobie odpoczynków i stad problem ze zdjęciami. Musze zdązyć jak najwięcej zrobić, bo i tak jestem daleko w tyle. Na rabatach bałagan, dookoła domu bałagan, nie mówiąc o domu. Zazdroszczę wszystkim organizacji.
Masz rację, że warto się pomęczyć. Myślę, że po zaschnięciu liści powinnaś wykopać cebulkę i zobaczyć czy tam jakiś szkodnik nie urządził sobie domku. Naczytałam się dzisiaj o takich

Agatko, te tulipany są naprawdę cudne. I kupuję je zazwyczaj w marketach. Naprawdę warto. Na pewno w Auchanie, bo tam zawsze kupuję.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Widziałam we wtorek tulipany Justi177, kupowała po około 15 listopada w Castoramie po 1.50 za paczkę :lol: . Piękne odmiany!
Też tak będę kupować, ja i tak późno wysadzam cebulowe, a taka cena za 8 czy 10 cebul jest śmieszna :wink: :D
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posiałam werbenę i czekam, co się pokaże :D Pada, więc nasiona mają szansę rosnąć bez przeszkód. Paprociami się nie przejmuj, na pewno się rozrosną.
Twój nutkajski :shock: Tylko czy dałby sobie u mnie radę? Zimno miewam :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Gosiu tulipanki super ci zakwitły, moje zniknęły tylko parę zostało :roll:
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosik wiesz, tak rabata przy plocie wyszla duzo lepiej niz w wyobrazeniach mialam. Takie waskie rabaty sa dosc ciezkie a u Ciebie wyglada, to calkiem-calkiem.
Ja w Auchan tez kupilam wczoraj jeden z kolorowych workow - bialy oczywiscie. W srodku bylo 50 cebul - 10 mieczykow, 2 dalie, 3 czosnki i jeszcze z takich malych kwiatuszkow pelko cebulek (nie chce mi sie sprawdzac co to jest) - to wszystko za cale 2 zlote :heja Bylam w szoku, bo one normalnie 27 zl i na zime tez sobie kupilam takie dwa biale worki "zimowe" po przecenie ale 8 zl placilam a teraz az tak przecenili. Ogolnie wszystko przecenili na 2 i 4 zl.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Gosia tulipanki miałaś przepiękne, a może jeszcze kwitną?
U mnie zakwitły zaledwie 2 nie dosadzam ,bo wiem że nornice i tak zrobią sobie ucztę :wit
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

asia0809 pisze:
Przy arboretum jest szkółka...
A w niej można trafić na rarytasy ;:215 .
Jak byłam ostatnio to ledwo domknęłam bagażnik :D
To znaczy, że będą zakupy :tan Asia klony palmowe były?

Gosiu pozachwycałam się Twoimi tulipanami
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj nareszcie spędziłam ponad połowę dnia w ogrodzie. Pierwszą część dnia poświęciłam na odgruzowanie domu. Muszę nadgonić sprzątanie, bo przecież za tydzień mnie cały weekend nie bedzie. Już się nie mogę doczekać.
Nareszcie dokończyłam pielenie. Tylko co z tego jak przejrzałam rabatki robione na początku. Już trzeba pielić. Zatrzęsienie chwastów. Nie mówiąc o trawniku. No i pełno robactwa. chyba wszystkie możliwe plagi. Ciekawe, czy moja śliwa wiśniowa odzyje. Wczoraj zrobiłam oprysk, ale w nocy padało.

Agatko, ja zawsze kupuję takie okazje. W sumie mam już dużo tulipanów, ale z przodu. Tył to teren dziewiczy. Jesienią uzupełniam.

Ewa, najgorsze, że mnie wysiały się w tym samym miejscu i werbena i szałwia. Teraz muszę czekać, która siewka jest która, bo są bardzo podobne. Dopiero teraz je wysiałaś? Mam nadzieję, że nie. One mają długi okres kiełkowania.
Wydaje mi się, że spokojnie nutkaj dałby radę. Raczej nie słyszałam, żeby wymarzał Zresztą jak nie spróbujesz nie będziesz wiedziała.

Maju, sadzisz w koszyczkach? A może wymarzły? Bo ja tak straciłam hiacynty i lilie.

Jula, dziękuję za tak miłą opinię ;:180
Wydaje mi się, że jednak jak zwykle za ciasno. W tylnym rzędzie są róże. Ciekawe jak to będzie wyglądało jak urosną. Mam nadzieję, że będą wystawały znad szałwii. Inaczej 2 środkowe szałwie idą precz.
Takich przecen to ja nie widziałam. Zresztą akurat tych cebul nie chcę. za dużo kłopotu z wykopywaniem. Do tej pory nie wkopałam mieczyków (białych :D ). Jakoś o nich zapominam.

Helenko, może powinnaś spróbować sadzić w koszyczkach. Warto mieć je w ogródku. O tej porze roku to najpiękniejsze kwiaty.

Monia, chcesz kupić rh, czy coś innego?

I dalszy ciąg przeterminowanych zdjęć

Trochę perspektywy. Dzisiaj buk wygląda dużo lepiej. Tutaj prawie go nie widać.

Obrazek

Nowa rabata już lepiej się prezentuje, ale jeszcze dużo jej potrzeba. Widzicie tam na końcu szczepionego rh? Już go tam nie mam. Jego miejsce zajął szczepiony iglak. RH wylądował w doniczce, ale czy da się go uratować? Raczej nie, bo prawdopodobnie to Fytoftoroza, albo sprażyło go słońce, na co bardziej liczę. Ale własnie przeczytałam, że to był największy błąd w takim wypadku wykopanie go. Trudno. Zobaczymy.
Obrazek

Zdjęcia robione już prawie po ciemku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, bardzo przyjemnie. Iglaki robia porzadek i ala forme a reszta dodaje luznego charakteru. Teraz trzeba czekac na roze i zobaczymy jak sie ma efekt calosci.
Ja tych cebul nie wykopuje, dlatego czekam na przeceny, bo traktuje to jak jednoroczne a i tak taniej, to mnie wychodz :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty cwaniaro :;230
Idziesz na łatwiznę. Mnie jakoś szkoda zostawić. A wykopywać mi sie nie chce.
Ten porządek robią bukszpany. Słabo mi sie cos przycieły. W czerwcu poprawka
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

ObrazekJaki śliczny futrzany kwiatuszek wyrósł na trawniku ,wyczochraj go ode mnie :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja slepa jestem, bo widzialam stozkowe iglaczki :;230
Szkoda, nie szkoda - pomysl, ze jak nie kupisz, to tak czy inaczej wywala a tak chociaz sezon u Ciebie pokwitnal :wink: Ostatnio zlamalam sie tylko przy tych moich niziutkich bialych daliach, bo potrzebowalam miejsce, to wykopalam i jak juz wykopalam, to mysle przetrzymam. Nie przetrzymaly, to juz nic przetrzymywac nie będę cebulowego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”