Odnowa lasu.
Odnowa lasu.
Witam.
Mam w okolicy domu, kawałek lasu, który przez lata służył mojej rodzinie, po latach używania jest dość przerzedzony i chciałbym go odnowić to jest zasadzić nowe drzewa, które za kilkadziesiąt lat będą służyć moim dzieciom. ;D Las jest mieszany, występują świerki, sosny, modrzewie, brzozy. Teren został częściowo przygotowany, to planowanym obszarze została przeprowadzona wycinka i oczyszczanie z krzaków. Teren jest dość podmokły, jeszcze kilka dni temu przed upałami miejscami stała tam woda. W związku z tym mam pytanie, czy dalsze czynności to jest orkę i nasadzanie przeprowadzać jeszcze teraz czy czekać do jesieni albo następnej wiosny, od czego to zależy? Słyszałem bowiem, że sadzić należy zaraz po rozmarznięciu ziemi. Byłbym wdzięczny jakby ktoś podzielił się jakąś literatura na ten temat.
Mam w okolicy domu, kawałek lasu, który przez lata służył mojej rodzinie, po latach używania jest dość przerzedzony i chciałbym go odnowić to jest zasadzić nowe drzewa, które za kilkadziesiąt lat będą służyć moim dzieciom. ;D Las jest mieszany, występują świerki, sosny, modrzewie, brzozy. Teren został częściowo przygotowany, to planowanym obszarze została przeprowadzona wycinka i oczyszczanie z krzaków. Teren jest dość podmokły, jeszcze kilka dni temu przed upałami miejscami stała tam woda. W związku z tym mam pytanie, czy dalsze czynności to jest orkę i nasadzanie przeprowadzać jeszcze teraz czy czekać do jesieni albo następnej wiosny, od czego to zależy? Słyszałem bowiem, że sadzić należy zaraz po rozmarznięciu ziemi. Byłbym wdzięczny jakby ktoś podzielił się jakąś literatura na ten temat.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Odnowa lasu.
Jeśli sadzonki są w doniczkach to można je sadzić cały rok,goło korzeniowe tylko gdy nie mają liści i zielonych pąków,nie wiem jak jest w przypadku iglastych z gołym korzeniem.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałeś powiedzieć cały sezon wegetacyjny ;) w przypadku iglastych z gołym korzeniem to na wiosnę (do początku maja) i na jesieni.Ogrodnik88 pisze:Jeśli sadzonki są w doniczkach to można je sadzić cały rok,goło korzeniowe tylko gdy nie mają liści i zielonych pąków,nie wiem jak jest w przypadku iglastych z gołym korzeniem.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
W takim lesie powinno być sporo samosiejek, też można porozsadzać.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
poproś o pomoc miejscowego leśniczego...da sadzonki za grosze...i nie będą to sadzonki doniczkowe (sic) a szkółkowe...i jeżeli chodzi o sosnę to z pewnością jesień będzie najodpowiedniejsze chyba, ze chcesz latać i podlewać las
. Wzbogać ziemię runem i ziemia z młodników grzybnych i będziesz miał niebawem grzybki swoje...pogadaj z leśniczym o jagodowych i malinowych "pożyczkach" z lasu plus trochę paproci i będziesz miał las w oryginale...a reszta zrobi się sama. Ważne jest aby po zasadzeniu jednostki obszar rozkopany wokół nasadzenia wyścielić naturalnym opadem z drzew, czyli igliwiem i lisćmi...zapewni to nowym gościom próchnicę ale co ważne zapobiegnie nadmiernym rozrostom niepożądanej konkurencji roślinnej w okolicy nasadzenia.
-- Śr 09 maja 2012 20:13 --
a tam gdzie stoi najwiecej wody wykop oczko...odprowadzisz wodę z pozostałych miejsc najprawdopodobniej, wzbogacisz mikroklimat a i może sprawisz sobie wodopój dla zwierzyny, która uatrakcyjni Twój kawałek świata

-- Śr 09 maja 2012 20:13 --
a tam gdzie stoi najwiecej wody wykop oczko...odprowadzisz wodę z pozostałych miejsc najprawdopodobniej, wzbogacisz mikroklimat a i może sprawisz sobie wodopój dla zwierzyny, która uatrakcyjni Twój kawałek świata

dodam jeszcze, że sadzonki szkółkowe są często przerośnięte mikoryzą(korzenie), co nie tylko skutkuje własnymi grzybkami w przyszłości ale na warunkach symbiozy pozwala łatwiej egzystować drzewkom w ich naturalnym środowisku
- PiotrekP
Możesz mi wyjaśnić czym te sadzonki się różnią?niedobry pisze:sadzonki doniczkowe (sic) a szkółkowe.
Po pierwsze cena...a przy założeniu, że kupujemy sztuki w tysiącach ma to zapewne istotne znaczenie...po drugie z naturalnego miejsca przenosisz sadzonki w naturalne miejsce...często w tej samej okolicy jeśli np. rozsadzasz samosiejki, albo pobierasz materiał do nasadzeń z bardzo bliskiego lasu, młodnika itd. I wreszcie wspomniana naturalna mikoryza czy nawet przystosowanie do warunków leśnych a nie doniczkowych. Zaraz powiesz pewnie, że doniczki można trzymać w różnych warunkach itd, ale pozostają nadal pozostałe podpunkty.
- PiotrekP
niedobry pisze:Po pierwsze cena...a przy założeniu, że kupujemy sztuki w tysiącach ma to zapewne istotne znaczenie...po drugie z naturalnego miejsca przenosisz sadzonki w naturalne miejsce...często w tej samej okolicy jeśli np. rozsadzasz samosiejki, albo pobierasz materiał do nasadzeń z bardzo bliskiego lasu, młodnika itd. I wreszcie wspomniana naturalna mikoryza czy nawet przystosowanie do warunków leśnych a nie doniczkowych. Zaraz powiesz pewnie, że doniczki można trzymać w różnych warunkach itd, ale pozostają nadal pozostałe podpunkty.
Prosiłem o wytłumaczenie czym się różnią sadzonki doniczkowe od szkółkowych . Z tego co mi wiadomo to wysiewa się materiał w inspektach lub wprost do gruntu a potem sadzonkuje się w doniczki żeby sprzedać klientom. Możesz w szkółkach kupić sadzonki które były wysiewane a cena to kilka groszy za sztukę.
Nadal nurtuje mnie to gdzie się produkuje te sadzonki doniczkowe według Ciebie ? i jaka jest różnica między sadzonkami szkółkowymi a doniczkowymi wyprodukowanymi w szkółce? (po za tym że różnią się ceną za koszt ziemi i doniczki to produkowane są w ten sam sposób)

Mniejsza o to , nie bałagańmy

Dokładnie...bo nie powiedziałeś jasno, że chodzi Ci o teoretyzowanie, że wszystkie sosny się sieje...a ja nawet nie zakładałem tak banalnego podejścia, w związku z tym odpowiedziałem na zadane pytanie...bo tak każdy by je zrozumiał chyba, że nie rozumiesz pojęcia / pytania które sam zadałeś czym się różnią sadzonki szkółkowe od doniczkowych. Gdziekolwiek byś spróbował argumentować treść pytania czy też co przez nie myślałeś- w ten sposób...tam każdy turlał by się ze śmiechu jak ta emotka która wstawiłeś...jeśli nie rozumiesz podstawowej najważniejszej sprawy o która mógł pytać nasz rozmówca...to wstaw na portal aukcyjny sadzonki w doniczkach i sprzedawaj w cenie szkółkowych i tyle
do wysyłki też dokładaj gratis. A jeśli chcemy dywagować skąd się biorą sosny czy inne rośliny, to na portal dla przedszkolaków jakichś i tam zgodnie z poziomem odpowiadajmy na pytanie że z nasionek
Ripostę mogłeś skalkulować na wiele sposobów ale wybrałeś najbardziej banalny i najmniej uzasadniony tematycznie co do postu. A samo pytanie miało sens i odpowiedź na nie nawet mogłaby pomóc założycielowi tematu, jeśli byłby naprawdę zielony...natomiast nie wiem jak bardzo zielony musiałby być by pytać skąd się biorą sosny...ale na szczęście nie o to pytał wiec nie bierzemy Twojej cennej wypowiedzi pod uwagę. Bez urazy ;)

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja dodam od siebie, że jest szalona różnica między sadzonkami produkowanymi przez szkółki leśne na potrzeby zalesiania,
a sadzonkami produkowanym przez szkółkarzy jako materiał ozdobny do wszelkich nasadzeń
w szeroko rozumianych terenach zielonych użyteczności publicznej i prywatnej.
a sadzonkami produkowanym przez szkółkarzy jako materiał ozdobny do wszelkich nasadzeń
w szeroko rozumianych terenach zielonych użyteczności publicznej i prywatnej.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Oczywiście w szkółce kupujemy za grosze ale materiał niejednorodny i często odbiegający od równiutkiej choineczki o ozdobnym kierunku użytkowania...ale można kupić sobie kilka srebrnych świerków i jakichś innych drzewek...mało tego są lasy prywatne ukierunkowane na wszelkie leśne ozdoby a ceny również niewielkie...a resztę zadrzewić jak najniższym kosztem jeśli jest spory areał.
Ja w swoim lesie poza przycinkami i przerzedzaniem pozwalam na typową naturę...i tak jest najlepiej moim zdaniem w małym kawałku przy samym domu urządziłem około dwu hektarowy park z bardziej rozmaitymi nasadzeniami i to starczy. A gdybym miał sie tak zabawiać w pozostałej cześci lasu to by mi życia nie starczyło
bo jest go duuuużo dużo więcej

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzeczywiście w szkółce można kupić za małe pieniądze , a część z samosiejek , tylko chęci i własnej pracy i można tanim kosztem odnowić , my tak robimy i mamy na okrągło drzewo na opał