Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Post »

Wando, masz piękne hosty, w dużym wyborze,
mamy choć jedną korzyść z tegorocznej zimy,
nie spotkałam jeszcze ślimaka-golasa,
pewnie mróz sobie z nimi poradził gdyż u nas nie było śniegu,
jak ja się cieszę...
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wandziu, u mnie praktycznie z 12 róż, które uważałam za padnięte, tylko 3 nie dają jeszcze śladów życia, ale i na nie jeszcze czekam. Hosty faktycznie piękne zawsze i godne uwagi :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Wandziu u Ciebie zawsze pięknie i zielono i kolorowo i gra światła przyciąga wzrok .Ja z sąsiadką robimy co róż dziwne praktyki . Tym razem sąsiadki pomysł został wykorzystany . Zastanawiałyśmy się czym obsadzić oczko , zanim lilie wypłyną trochę potrwa .
Okazuje się ze hosty pięknie rozrastają się w donicach do połowy zanurzonych w oczku. Efekt błyskawiczny.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Piękne widoczki i ta bajkowa różnorodność odcieni zieleni - maj to urocza pora roku zachwyca każdego dnia nowymi barwami ;:108

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Śliczna zieleń; pamiętam, jak nie tak znowu dawno pokazałaś swój ogród, że niby smutny, a teraz... ;:3

Bardzo mnie ujmują ostatnimi czasy tiarelle, nawet dziś pytałam o nie pana, który miał na rynku spory wybór bylin w odmianach, ale nie ma ich w ofercie. Wiem,że są u Igi, kiedyś na pewno je kupię razem z upatrzonymi żurawkami i żuraweczkami :wink:

Poczytałam tez o róży Gartentraume, ciekawa 8-) , u Ciebie ma chyba bardzo dobrze ;:224 .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

Ze ja dopiero teraz zajrzałam do Twojego ogrodu -sama się sobie dziwie -jest na co popatrzec
nie dziwie się że tak czesto w nim siedzisz ! slicznosci !
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bajecznie - tyle kwiatuszków już kwitnie , azalie szykują się do kolorowej eksplozji , zieleń bucha !
Wandziu , pochodziłam sobie po dróżkach pod dębem i ... idę spać . Padam z nóg , bo dzień dziś miałam dłuuugi ;:7
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zwkwiat, ja nawet powiem więcej. NIe widziałam w ogóle zywych ślimaków. Tylko takie zasklepione w skorupach, w środku wyschnięte. To plon tegorocznej zimy. NIestety, nie mogę tego powiedzieć o mszycach. Oblepiają mi roże ze wszystkich stro. Musiałam wczoraj zrobić oprysk, bo inaczej nie mogę sobie z nimi poradzić.
Kropelko, niestety, ja na razie nie mogę tego powiedzieć o swoich różach. Brzydkow yglądają te suche patyki wśród majowej zieloności :(
Tacca, no rzeczywiście pomysł godny uwagi. Może inne rośliny oprócz host też tak mogłyby rosnąc. Pewnie irysy syberyjskie tak, bo one lubią wilgoć. U mnie w tamtym roku agapant stał w donicy w piwnicy pełnej wody. I dobrze to zniósł, o dziwo :roll:
Jolu1010. Maj to miesiąc moich urodzin, a więc lubię go dodatkowo. TYlko że mało mamy czasu, aby go podziwiać, bo tak jesteśmy zajęte w ogrodzie, że nawet czasem głowy podnieść nie ma kiedy i popatrzyć na niebo.
Francesco, tiarelle rzeczywiście są bardzo ładne, czasem mylę je z żurawkami, bo tak podobne. Ja mam także taką tiarellę zadarniającą i prawdę mówiąc, zacznę ją ograniczać, bo zasłania całe rabaty. Gdybyś chciała, to wiesz... A poza tym tiarelle są delikatniejsze niż żurawki. Moje dwie piękne zmarzły.
Marudzia, dzień dobry kochana w wątku ogrodowym. Ja w tym swoim przydomowym ogrodzie to właściwie mieszkam. Nawet pracuję z komputerem na leżaczku. Uważam to za dar niebios :D Przychodź, przychodź, zapraszam sedecznie.
Ewelinko, dziękuję, że mimo zmęczeniajeszcze do mnie zajrzałaś. Ja ostatnio też jestem strasznie padnięta wieczorem. Bo i praca zawodowa, i praca w ogrodzie. Czasem nie ma nawet kiedy usiąść i popatrzyć na te rośliny. No ale jeszcze z miesiąc i będzie luźniej. Taką mam przynajmniej nadzieję. :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Śliczne masz kwiatuszki i mają już tak wiele otwartych i uśmiechniętych buziek , takie widoczki lubię najbardziej
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No i jakie te nowe zakupy? coś przegapiłam, bo nie widzę? nie no chyba uważnie czytam. Pokazuj lub przynajmniej opisz, bo że róże to wiem ale jakie? tyle mojego co pooglądam. :tan
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aprilku, a wcale tym razem nie były róże, tylko hortensje bukietowe. Znalazłam je gdzieś w końcu alejki i kupilam "Unique" oraz "Phantom", których nie było u Szmita. No i bardzo dobrze, że nie było, bo byłyby droższe. Tak że jestem w pełni usatysfakcjonowana i właśnie dzisiaj je sadzę :heja :heja

Jeszcze kilka zdjęć, bo się szybko zdezaktualizują, tak szybko wszystko się zmienia.
Tu w oddali widać otwarty karton z trawami. Czekałam na paczkę od lutego. Nareszcie je mam i mogę powsadzać do przygotowanych dołków.
Obrazek

To jest Melica, rośnie już od wczesnej wiosny. Trawka z poprzedniej dostawy od innego sprzedawcy.
Obrazek

A ta to nie mam pojęcia jaka trawka. Mam ją kilka już lat. Ładna zwarta kępa. Właśnie kwitnie :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Jak możesz Wandziu ....no pokaż pokaż te sadzonki ;:oj jakie odmiany zamówiłas ;:65
Ja mam taka trawkę jak ta Twoja druga...bardzo ją lubię jest taka niebieskawa i znosi cień ;:333
Bardzo lubie te ozdóbki w Twoim ogrodzie takie drobiażdzki ...tak dodatkowo okraszaja te urokliwe zakamarki ;:333
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Wandziu ,to chyba Tobie zafundowano lepszą opcję,fakt Twoja cierpliwość została wystawiona na próbę ale w zamian masz już zielone trawy .Ja otrzymałam paczkę z zamówionymi trawkami w marcu (nie powiem ,nawet się cieszyłam ,że tak szybko) ale teraz przebieram nóżkami ;:65 bo nie wiem,czy one cokolwiek wypuszczą :(
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Też mam taki wieszak z ptaszkiem, tylko jeszcze nie zamontowany :lol:. Bardzo dobry pomysł z zawieszeniem karmnika - to będzie opcja zimowa, teraz czas na kwiaty w donicy :tan .
Jeszcze nie wiesz :lol:, ale już się wstępnie z Justi177 umawiałyśmy na wizytę w Kobyłce za czas jakiś 8-) (ona teraz zaganiana :( ), to wtedy bym się uśmiechnęła o jakąś malutka tiarellę :oops: .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No i szok ;:oj
Ja hortensję pnącą sadzę od 2 tygodni ;:223
To pierwsze zdjęcie z bergenią to niemal jak foto-montaż, taka nierealna.
Trawki, trawki cudowne. Fajnie. Moje nie dają znaku życia, czyżby mogiła? A mam (miałam?) rozplenice kolorowe i miskanty i jakieś mniejsze. ;:174
No to sadź i pokaż jak wyszło. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”