U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Teraz dopiero jak czytam to właśnie mojego Princa Heinricha też nie widzę ,żałobny też padł tak jak u Elusi piękna jeżówka pełna też padła .Dopiero po tak długim czasie widzimy jakie straty sa po tej zimie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Janku - pewnie racja z tym żałobnym, tyle że ja się pierwszej kępy szybko pozbyłam, jak tylko zaczęła być inwazyjna, więc nawet nie miała okazji się zestarzeć u mnie.
Poskrzypki podobno też siedzą na koronach cesarskich, tak wyczytałam u kogoś, bo osobiście koron nie mam.
Wszystkie lilie Ci wymarzły?

Krysiu - tego się właśnie boję: że już taka okazała nie będzie, a po drugie stanie się zdechlakiem. Tak kiedyś przytrafiło się mojej New Dawn i teraz ledwo zipie.
Co na jej miejsce? Może Emelia? Mają to w R. i reklamują jako różę z Norwegii, tak sobie o niej myślę...

Elu - poszło pw w sprawie żałobnego :wink: Tylko ja nadal nie wierzę, że to jest Twój ulubiony :;230

Aniu - przykro mi :( , strasznie szybko w ogóle padły...może to te upały je tak załatwiły?

Ewo - dzięki :D , tulipany się popisały w tym sezonie.
Na poskrzypki też poluję, z tym większą zaciekłością, że pierwsze dobrały się do moich nowych martagonów :evil: Szkody na jakiś pospolitszych odmianach bym może zniosła, ale od martagonów wara!
Ryjek nie wszystkie róże lubi, może być tak akurat, że żadna mu nie wpadnie w oko, skoro w pobliżu ma maliny :roll:
Żeleźniak ostał się szczątkowo w postaci 1 rozetki, która akurat wrosła w sąsiedniego astra jesiennego i tak się uchowała.

Ach, i jeszcze jedna dołująca wiadomość: chwaliłam się tu kiedyś, że kupiłam sobie piękną serduszkę Valentine.
Zakwitła i jest to najzwyklejsza różowa, a nie żadna Valentine :evil: :evil: :evil: ;:222
Sprzedawca mi odpisał, że zakupił całą partię roślin w hurtowni Benek/Benex ( nie pamiętam dokładnie, ale to ta od Królika).
To tyle w kwestii zgodności odmianowej roślin od tego pana ;:222

-- Pn 07 maja 2012 20:31 --

Jadziu - kojarzysz, kto jeszcze miał Prinza? Może u kogoś się uchował...
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie powypadały drzewa - jak już pisałam, brzoskwinie, ale teraz się okazuje, że także jedna grusza.
No i pigwowce też bardzo ucierpiały - sterczy masa suchych patyków, ale tu bardzo nie rozpaczam, bo jest mnóstwo odrostów od korzeni.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oliwko to był i będzie bardzo mój ulubiony.....pierwszego dostałam od Nelusi a następnego od Ciebie. ;:196 ;:168 Mam nadzieję, że już zostanie i będzie się rozrastał jak chwast. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Oliwko ;:oj ależ u Ciebie kwieciście tej wiosny ;:138
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mojego Princa kupiłam w ubiegłym roku na wystawie więc nie zagrzał za bardzo miejsca .Moze jeszcze wyjdzie ,ale wątpię .U mnie żeleżnik przetrwał nic mu nie ma ,ale ciekawe czy zakwitnie, bo w ubiegłym roku się nie popisał .Może miała go DANUTAB ,ale nie pamiętam wiem ,że u kogoś go widziałam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Bodziszek żałobny rozsiewa się mocno, to prawda, nawet przycinanie nie bardzo pomaga.
Ja jednak lubię te kępki nie wiadomo skąd i gdzie, wolę usuwać ich nadmiar niż niektóre chwasty :roll: .
Oliwko, róża majalis plena ma już pączki z widocznym kolorem, w tym roku bardzo wcześnie,
w 2011 r. było to pod koniec maja. Teraz ochłodziło się znacznie, więc rozwój kwiatów się spowolni.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Druga noc z przymrozkiem :evil: Cieszyłam się, że rodgersje ładnie się rozrastają :evil: Mam nadzieję, że jeszcze raz odbiją od korzeni, szczególnie stopowcowata źle wygląda.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Oliwko, czy przeżyła zimę Sophia i Kosmos i Crokus Rose ?
Dziś znalazłam tylko 3 ryjki, może już je trochę przetrzebiłam?

Jak przeczytałam to zdanie, to pomyślałam, że Kosmos mógł być nimi zaatakowany i czy przypadkiem nie szukasz tych ryjków przez ta różę. ;:oj
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Tak, potwierdzam - w tym sezonie to zauważyłam, te paskudy siedzą na koronach cesarskich.

A ja dzisiaj złożyłam wizytę w mojej ulubionej szkółce bylin, i otóż pan szef mi powiedział, że wszyscy narzekają, że im powymarzało, a tylko jedna pani stwierdziła, że Dzięki temu ma okazję do przebudowy ogrodu :-) Wszędzie można, jak sięokazuje, znaleźć pozytywy (tylko nie każdy ma, prawda, akurat ochotę na przebudowę ogrodu ...)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Poskrzypki jedzą też konwalie, czosnek i wszelkie cebule tzn szczypior cebulowy tak że z głodu nie wyginą jak nie ma lilii. U mnie najwięcej jest ich właśnie na szczypiorku i może dlatego lilie są w dobrym stanie. ;:108

Walu moje wszystkie bodziszki dostały wielki dziki kawałek z konwaliami, kokoryczką wielkokwiatową, żurawkami i innymi półdzikimi roślinkami a w koło mają tyle miejsca że może się wysiewać ile chce, zawsze lepiej bodziszek niż pokrzywa. :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Żałobny i u mnie padł :shock: A myślałam, że jest nie do zdarcia.
Gwoli ścisłości - Benex i Królik to dwie różne firmy. Tylko obie znajdują się w tej samej miejscowości :wink:
Chyba znalazłam u siebie jednego ryjka na róży...Nie jestem pewna czy to on, ale to była pierwsza moja myśl jak zobaczyłam gada. Poza tym kilka odmian upodobały sobie mszyce :evil:
Grzebiąc w ziemi mam wrażenie, że ten rok będzie należał do mrówek i mszyc.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

o, tak. do mrówek na pewno :evil:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Poradzono mi posypać ich proszkiem do pieczenia.Posypałam,biegały jak szalone i czekam co dalej.Gdzie uciekły i czy uciekły :twisted:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Oliwko jeszcze raz dzięki za bodziszki. Chociaż szczęście, że je w ogóle zobaczyłam, ponieważ przesyłkę odebrał mój mąż i paskudnie się wzdrygnął na to co ujrzał...Bo liście podeschły oczywiście, ale korzonki ok. Pomyślał biedaczyna ,że ktoś mi zrobił paskudny kawał i w pierwszej chwili chciał toto wyrzucić :lol:
Jednak coś mu podpowiedziało żeby je wsadzić do wazonu heheh.
Teraz siedzą w ziemi , mam nadzieję,że będzie dobrze.
Jak czytam u ciebie, sporo roślin i drzewek u wszystkich przemarzło , u mnie też są straty, ale stosunkowo niewielkie. Mam miejsce na nowości :lol:
Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”