Różanka w Sudetach
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różanka w Sudetach
Nie wiem, czy to co teraz napiszę też sprawi Ci radość... Odkryłam dziś krzew Frühlingsduft, jeszcze większy od tego z linku, ogromny, gigant. Wstawiłam u siebie zdjęcia. Ta róża potrzebuje naprawdę dużo miejsca.
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- camellia
Super
Jego kwiaty są piękne a zapach oszałamiający
Już nie mogę się doczekać, kocham tę różę
Tylko dlaczego jeszcze jej nie mam? Może to i dobrze, przynajmniej wiem, że muszę jej zarezerwować dużo, dużo miejsca. Za dziesięć lat będziesz miała już pokaźnych rozmiarów krzew 

Heniu, czy zmieniłaś aparat na wyższy model? Zdjęcia po prostu zachwycające... Ten fragment z tarasem widzę chyba po raz pierwszy i jestem urzeczona - otoczenie godne pałacu, naprawdę...
Heniu, jeśli mnie pamięć nie myli, to obie kupowałyśmy u Starkla Uetersener Klosterrose... Czy Twoja żyje? Moja nie bardzo
Serdeczności
Heniu, jeśli mnie pamięć nie myli, to obie kupowałyśmy u Starkla Uetersener Klosterrose... Czy Twoja żyje? Moja nie bardzo

Serdeczności

- Dyskrecja
Aguniu, nie przesadzaj z tym otoczeniem godnym pałacu
, zdjęcia ostatnie rzeczywiście robiłam lustrzanką ale mam ją od dawna i czasami z niej korzystam chociaż to dość spory aparat, najczęściej do ogrodu idę z podręcznym, małym Canonkiem Power Shot A520, który łatwo mieści się w kieszeni.
Moje klasztorne, /a mam ich 5 - 3 kupione a dwie dostałam w ramach reklamacji/, powoli się zbierają, te trzy mają już po kilka zielonych pędzików, zaś te dwie, sadzone w innym miejscu, bardzo późno rozkopcowałam i dopiero puszczają skromne oczka, ale wszystkie żyją.
Dziś byłam zadziwiona, bo myślałam, że mam dwie wolne miejscówki po przemarzniętych w ub roku Chambord Castle a tymczasem obie żyją i powypuszczały nowe pędy, mimo że w zeszłym roku zmarzły do gruntu i nie wytworzyły przez cały sezon ani listka. Tak więc znowu mam pięć tych krzaczków tj kupiłam przed laty. Co mnie tknęło, że ich dotąd nie wykopałam

Moje klasztorne, /a mam ich 5 - 3 kupione a dwie dostałam w ramach reklamacji/, powoli się zbierają, te trzy mają już po kilka zielonych pędzików, zaś te dwie, sadzone w innym miejscu, bardzo późno rozkopcowałam i dopiero puszczają skromne oczka, ale wszystkie żyją.
Dziś byłam zadziwiona, bo myślałam, że mam dwie wolne miejscówki po przemarzniętych w ub roku Chambord Castle a tymczasem obie żyją i powypuszczały nowe pędy, mimo że w zeszłym roku zmarzły do gruntu i nie wytworzyły przez cały sezon ani listka. Tak więc znowu mam pięć tych krzaczków tj kupiłam przed laty. Co mnie tknęło, że ich dotąd nie wykopałam

- Dyskrecja

Stare róże ładnie się rozrastają, tegoroczne nabytki gołokorzeniowe dość kiepsko, miesiąc siedzą w gruncie a nie wypuściły ani oczka, już mnie to irytuje, dotąd mi się to nie zdarzyło, pocieszam się, że pędy są zielone, może się namyślą.
A to kilka wiosennych obrazków

może ktoś wie czyj to domek wyrósł na jałowcu

Heniu, zdjęcia robione tym aparatem są absolutnie zjawiskowe, ale i fotografowane obiekty przecudnej urody! Mam taką samą jabłonkę jak Twoja na pierwszym zdjęciu... czy znasz nazwę odmiany? Ja wiem o swojej tylko tyle, że jest ozdobna...
Życzę by ospałe róże się obudziły... ja też mam kłopot z kilkoma i wciąż czekam...
Udanego dnia w ogrodzie!
Życzę by ospałe róże się obudziły... ja też mam kłopot z kilkoma i wciąż czekam...
Udanego dnia w ogrodzie!
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Dziwnie zachowują się róże. Ja wykopałam Pirouette, a tam korzenie były zdrowiutkie. Może nie powinnam tego robić, stało się trudno.
Nasadzenia wiosenne z gołym korzeniem ładnie mi już zaczęły rosnąć, ale co dziennie lałam wodę.
Przypomniałaś mi Chambord Castle, a już się zarzekałam, że nic nie kupię. Tą akurat kupię, bo jej szukam.

- Dyskrecja
Aguniu, Maju
dziękuję Wam za ciepłe słowa, rzeczywiście mieszkam w pięknej, górskiej okolicy i każdego dnia i przyroda i pogoda jest inna, jednak z tą ciszą i spokojem to już trudniej, ruch samochodowy jest dość duży, blisko granica z Czechami, mimo że nie mieszkam przy drodze to jednak ten ruch słyszę.
Ogrodniczka chciałaby też aby czas wegetacji był dłuższy ale jest jak jest. Najgorsze są jesienne wichury i zimowe zamiecie, wszystko ma swoje plusy i minusy.
Aguniu, nie wiem jaka to jabłonka, może kiedyś gdzieś znajdę etykietkę to Ci powiem.
Maju, jak wykopałaś Pirouette a miały zdrowe korzenie to może trzeba było je posadzić do donicy, no tak ale kto by tam je podlewał na działce
Chambord Castle szczerze polecam.
Na koniec kilka widoczków z okna
Stożek Wielki

Bukowiec

dziękuję Wam za ciepłe słowa, rzeczywiście mieszkam w pięknej, górskiej okolicy i każdego dnia i przyroda i pogoda jest inna, jednak z tą ciszą i spokojem to już trudniej, ruch samochodowy jest dość duży, blisko granica z Czechami, mimo że nie mieszkam przy drodze to jednak ten ruch słyszę.
Ogrodniczka chciałaby też aby czas wegetacji był dłuższy ale jest jak jest. Najgorsze są jesienne wichury i zimowe zamiecie, wszystko ma swoje plusy i minusy.
Aguniu, nie wiem jaka to jabłonka, może kiedyś gdzieś znajdę etykietkę to Ci powiem.
Maju, jak wykopałaś Pirouette a miały zdrowe korzenie to może trzeba było je posadzić do donicy, no tak ale kto by tam je podlewał na działce

Chambord Castle szczerze polecam.
Na koniec kilka widoczków z okna
Stożek Wielki

Bukowiec

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Heniu, ale masz widoki
Pirouette miał tak wielkie i rozłożyste korzenie, że nie było szansy znaleźć donicy tych rozmiarów.
Z podlewaniem bym sobie poradziła, są różne sposoby.
Trudno się mówi, jest już nowy.

Pirouette miał tak wielkie i rozłożyste korzenie, że nie było szansy znaleźć donicy tych rozmiarów.
Z podlewaniem bym sobie poradziła, są różne sposoby.
Trudno się mówi, jest już nowy.
- camellia
Uwielbiam takie widoki
pokazuj je jak najczęściej, nigdy nie byłam w Sudetach
Bardzo piękna okolica 

- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14

pomysł z mata słomianą odgapię

bo ostatnie trzy lata wiecznie mi przemarza róża

Miłego dnia

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Piękne masz widoki z okna!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Heniu, nie chcesz mnie na jakiś czas zaadoptować?
Popatrzę sobie cichutko przez jakiś czas na widoczki za oknem.

Popatrzę sobie cichutko przez jakiś czas na widoczki za oknem.
- Alutka102
- Od: 29 sie 2011, o 09:06