Ogród Piotra-
- Ela SZ
- 200p
- Od: 12 sie 2011, o 13:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Piotra-
Pięknie, pięknie, pięknie... brak mi słów... uroczo. Moje marzenie
.Piotrze wysłać adres na PW??

Klimat jest! Ile ma twoja serduszka wokół Pani Rzeźby? Bo tak się zastanawiam, ile muszę jeszcze poczekać na taką wielkość... Różanka w bukszpanie super! Kiedy będziesz przycinał bukszpan? Ja posadziłam też bukszpanową obwódkę, ale na razie nie tnę, chociaż chyba powinnam, żeby się zagęścił... Winobluszcz już zaczyna szaleć! No i trawka piękna! U mnie w tym roku jakaś mizerna
, ale jak ciągle po niej depczę to jak ma urosnąć? A jak idzie z murem i daliami?

- Piotr-Sz
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki dziewczyny.
Elu- jasne że możesz mi wysłać- nawet powinnaś
Co do serduszki to kupiłem ją dokładnie... rok temu
Była mała. W tym roku jestem w szoku. Bardzo mnie zaskoczyła pozytywnie:)
W kwestii bukszpanu- przycinałem zaraz po posadzeniu. A w tym roku na razie się wstrzymuje. Zobaczę do sierpnia jak będzie- później już nie wolno.
Jeśli chodzi o trawnik- u mnie była tragedia po zimie. Zresztą nie tylko to- późnym latem używałem randapu i genialnie zrobiłem chodząc po trawniku w nasączonych butach!!! Przestrzegam. Ale udało się- dosiałem trawy i porządnie zasiliłem nawozem. No i wertykulacja wcześniej. Jest nieźle - choć daleko do tego co bym chciał. Mam trochę kwaśną glebę - i mech i stokrotki. ale jakoś zawsze zapomnę zwapnować.
Mur i dalie- ok. Wodotrysk zamontowany. Dosadziłem teraz pod nim funkie- ale jeszcze nie skończyłem. Zastanawiam się czy go malować czy nałożyć tynk cienkowarstwowy - teraz jest tradycyjny pod malowanie. No i zlecić uspawanie stalowej ramy na furtkę. A dalie pomału wychodzą z ziemi- jestem jeszcze niepewny co to będzie, ale mam nadzieję że się wszystko uda. .
Elu- jasne że możesz mi wysłać- nawet powinnaś

Co do serduszki to kupiłem ją dokładnie... rok temu

W kwestii bukszpanu- przycinałem zaraz po posadzeniu. A w tym roku na razie się wstrzymuje. Zobaczę do sierpnia jak będzie- później już nie wolno.
Jeśli chodzi o trawnik- u mnie była tragedia po zimie. Zresztą nie tylko to- późnym latem używałem randapu i genialnie zrobiłem chodząc po trawniku w nasączonych butach!!! Przestrzegam. Ale udało się- dosiałem trawy i porządnie zasiliłem nawozem. No i wertykulacja wcześniej. Jest nieźle - choć daleko do tego co bym chciał. Mam trochę kwaśną glebę - i mech i stokrotki. ale jakoś zawsze zapomnę zwapnować.
Mur i dalie- ok. Wodotrysk zamontowany. Dosadziłem teraz pod nim funkie- ale jeszcze nie skończyłem. Zastanawiam się czy go malować czy nałożyć tynk cienkowarstwowy - teraz jest tradycyjny pod malowanie. No i zlecić uspawanie stalowej ramy na furtkę. A dalie pomału wychodzą z ziemi- jestem jeszcze niepewny co to będzie, ale mam nadzieję że się wszystko uda. .
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mistrzowskie ujęcie
jak w opowiadaniu "Zakazany ogród" tyle,że tam futrka była zamknięta ale po otwarciu taki widok zobaczyli wchodzący do niego.

Cieszy mnie ,że dalie powoli wschodzą, obserwuję swoje i cześć już po 5 dniach była na wierzchu a inne do tej pory jeszcze nie wyszły.
Serduszkę i ja pochwalę bo faktycznie ogromniasta - widać miejsce jej pasuje i stąd takie efekty.
Pozdrawiam

Cieszy mnie ,że dalie powoli wschodzą, obserwuję swoje i cześć już po 5 dniach była na wierzchu a inne do tej pory jeszcze nie wyszły.
Serduszkę i ja pochwalę bo faktycznie ogromniasta - widać miejsce jej pasuje i stąd takie efekty.
Pozdrawiam
- Ela SZ
- 200p
- Od: 12 sie 2011, o 13:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotrze u mnie dalie też jeszcze śpią,gdzieniegdzie budzą się kany
.Wysyłam adresik na PW 

-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
No to sobie pooglądałam, bo miałam zaległości forumowe z powodu zaległości opgródkowych. Róże sie pysznie pysznią między narcyzami.
- Piotr-Sz
- 200p
Dzięki:) Już czas przyciąć liście narcyzów- wystarczająco nazbierały się już substancji odżywczych
Generalnie dwa ostatnie dni muszę uznać za wyjątkowo pożyteczne.
Po pierwsze:
Wczoraj uczestniczyłem w zajęciach praktycznych w ramach technikum architektury krajobrazu, na którego finiszu już jestem
Generalnie zajęcia były w sobotę, ja odrabiałem wczoraj (wtorek) Nie mogłem - bo dorabiam jako... pomocnik murarza. Taki jestem- wielofunkcyjny- jednego dnia garnitur i załatwiam za kogoś sprawy urzędowe, drugiego dnia ogrodniczki i zakładanie ogrodów, trzeciego praca na budowie, czwartego sprzedaż i dystrybucja pierogów. Brat ostatnio zapytał mnie jakie mam plany na następny dzień- czy występuję w produkcji filmowej, a może dowodzę oddziałem armii
W różnorodności czuje się jednak świetnie
- Wybaczcie dygresję. W każdym razie reasumując- nie miałem czasu i odrabiałem. I z korzyściami. Za dobra prace mogłem sobie zabrać ze szkółki prowadzącej zajęcia rośliny (na określoną sumę) a że akurat potrzebowałem hortensję to miałem. Tu wyjaśnienie- polowałem na drzewiastą "Annabelle", ale właścicielka szkółki i nasza wykładowczyni przekonała mnie do bukietowej "Limelight". I... dostałem dwie
ale to nie wszystko- zaproponowała mi doraźną współpracę- czytaj- jak będzie potrzebowała pracownika najemnego - odezwie się
Po drugie.
Wiecie generalnie- kto śledzi wątek- że porządkuję posesję. I wyburzyłem mały budyneczek. Było sporo złomu. Do tego doszły stare grzejniki, rurki i pierdoły. Dzisiaj sprzedaliśmy na złom. Dla porządku. A okazało się, że przy okazji wpadło nam ponad 450 zł. No miłe nie. Nie jest to fortuna, ale za śmieci- super.

Generalnie dwa ostatnie dni muszę uznać za wyjątkowo pożyteczne.
Po pierwsze:
Wczoraj uczestniczyłem w zajęciach praktycznych w ramach technikum architektury krajobrazu, na którego finiszu już jestem

ale to nie wszystko- zaproponowała mi doraźną współpracę- czytaj- jak będzie potrzebowała pracownika najemnego - odezwie się

Po drugie.
Wiecie generalnie- kto śledzi wątek- że porządkuję posesję. I wyburzyłem mały budyneczek. Było sporo złomu. Do tego doszły stare grzejniki, rurki i pierdoły. Dzisiaj sprzedaliśmy na złom. Dla porządku. A okazało się, że przy okazji wpadło nam ponad 450 zł. No miłe nie. Nie jest to fortuna, ale za śmieci- super.
- Piotr-Sz
- 200p
Dzisiaj posadziłem też hortensje 
Generalnie wyznaczyłem im miejsce na stary biotopie wodnym w pobliżu oczka wodnego. Jest to niecka wyłożona folią, i zarośnięta roślinami bagiennymi- głownie turzycą. Z czasem teren ten zdziczał i stracił walory estetyczne. Dziś nadszedł jego kres
- zawsze się tego bałem, bo wyciąganie folii spod 30 cm zarośniętej pędami tuszyć ziemi nie jawiło mi się różowo. Ale się udało. Hortensje na swoim miejscu
Do gleby rodzimej dodałem - piasek, kompost i torf wysoki. Krzewy docelowo - półkule 1,5 m średnicy

-- 16 maja 2012, o 20:41 --
No i wzbogaciłem się o dwie surfinie. Kominek od wentylacji- docelowo biały

Generalnie wyznaczyłem im miejsce na stary biotopie wodnym w pobliżu oczka wodnego. Jest to niecka wyłożona folią, i zarośnięta roślinami bagiennymi- głownie turzycą. Z czasem teren ten zdziczał i stracił walory estetyczne. Dziś nadszedł jego kres

-- 16 maja 2012, o 20:41 --
No i wzbogaciłem się o dwie surfinie. Kominek od wentylacji- docelowo biały

Zakochałem się w zakątku uwiecznionym na zdjęciu "zaglądającym" przez wejście z tujowego żywopłotu! Może wpadniesz do mnie i taki mi zrobisz? pliiiiiiiiis

- Piotr-Sz
- 200p
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakoś ten "dzban" mi nie pasuje do reszty ...
ale kranik bardzo fajny 

A z kranika powinno lecieć piwo... hihihi 

Tak jak nie przepadam za formalnymi ogrodami, tak Twój mi się podoba
Aż żal byłoby cokolwiek zmieniać.

Aż żal byłoby cokolwiek zmieniać.