Ogród w cieniu sosen - cz.6.
Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.
Pelargonie angielskie są bardzo dekoracyjne, lubię je, a jeszcze bardziej rhododendrony. Niestety, pojadę na wieś w czerwcu, a wówczas to już po rhododendronowym spektaklu ;/ U mnie w ogrodzie też jaszczurek zwinek nie brakuje i widziano także traszkę ! Ech te nasze ogrody, sama RADOŚĆ 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Grzesiu ! No, TRASZKI to ja nie mam ... szkoda, może by się zaprzyjaźniła z JASZCZURKAMI ? A może nie...
Trochę zdjęć moich skalniaków i roślinek, które rosną wśród kamieni :

PRAGNIA i CIESZYNIANKA

ROJNIKI i CIESZYNIANKA

DĄBRÓWKA ROZŁOGOWA i MACIERZANKA CYTRYNOWA "Aurea"
ROJNIKI...
ROJNIKI...

Bylinowy PIĘCIORNIK i ZAWILEC GAJOWY

DĄBRÓWKA i PRAGNIA raz jeszcze

SMAGLICZKA SKALNA i PIĘCIORNIK

ROJNIKI i ROJNICZKI
niebawem cdn.
Trochę zdjęć moich skalniaków i roślinek, które rosną wśród kamieni :

PRAGNIA i CIESZYNIANKA

ROJNIKI i CIESZYNIANKA

DĄBRÓWKA ROZŁOGOWA i MACIERZANKA CYTRYNOWA "Aurea"

ROJNIKI...

ROJNIKI...

Bylinowy PIĘCIORNIK i ZAWILEC GAJOWY

DĄBRÓWKA i PRAGNIA raz jeszcze

SMAGLICZKA SKALNA i PIĘCIORNIK

ROJNIKI i ROJNICZKI
niebawem cdn.

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Skalniaków cd.
"Jaszczurkowy" skalniak przy MAGNOLII "Susan" i niezawodne PAPROCIE i PRAGNIA na skalniaku w cieniu SOSNY.

Paprociowisko...
Trochę kolorków

Tak to jest - "natrzaskałam zdjęć" , a Wy to teraz musicie oglądać
Tu jeszcze bielutka ROGOWNICA ALPEJSKA , która właśnie zaczyna rozwijać kwiatki

i ROZCHODNIK OSTRY .

"Jaszczurkowy" skalniak przy MAGNOLII "Susan" i niezawodne PAPROCIE i PRAGNIA na skalniaku w cieniu SOSNY.

Paprociowisko...

Trochę kolorków

Tak to jest - "natrzaskałam zdjęć" , a Wy to teraz musicie oglądać

Tu jeszcze bielutka ROGOWNICA ALPEJSKA , która właśnie zaczyna rozwijać kwiatki

i ROZCHODNIK OSTRY .
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znoszenie takich "tortur" z oglądania zdjęć Twojego ogrodu, to sama przyjemność. Więc możesz trzaskać zdjęcia a my będziemy je z przyjemnością oglądać
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Ewelino możesz trzaskać tyle zdjęć ile wlezie , masz pięknie więc z przyjemnością oglądamy 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Te drzewa porośnięte bluszczem wyglądają zjawiskowo - tylko ile trzeba czekać na takie drzewa 

No trawniki po zimie w rejonie wielkopolski wyglądały strasznie ,ale jak mówisz troszkę nawozu sprawi , że będzie soczysta zieleń .
Patrząc na trawnik Tadeusza 48, Agatki ,zastanawiam się czy w ich rejonie nie ma jakiegoś mikroklimatu .
Patrząc na trawnik Tadeusza 48, Agatki ,zastanawiam się czy w ich rejonie nie ma jakiegoś mikroklimatu .
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Te sosny(samosiejki) miały wg. specjalistów po jakieś 8-10 lat , gdy kupiliśmy działkę . Wtedy wyglądały tak:

Mieszkamy tu 13 lat , więc dziś mają jakieś ... 20, może 25 ? I są ogromne ! Ale moja działka ma zaledwie 15 arów , a sosen jest 6 , 5 wysokich brzóz i kilka świerków olbrzymów... Ty masz tyle miejsca ...

Mieszkamy tu 13 lat , więc dziś mają jakieś ... 20, może 25 ? I są ogromne ! Ale moja działka ma zaledwie 15 arów , a sosen jest 6 , 5 wysokich brzóz i kilka świerków olbrzymów... Ty masz tyle miejsca ...
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Ewelinko jaki nawóz stosujesZ?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Najczęściej stosuję nawozy "Dr ogrodnik". Pierwsze nawożenie było 10kwietnia , zaraz po wertykulacji. Teraz dałam " Nawóz regeneracyjny do trawników FORTE " z dużą dawką azotu ,który pobudza krzewienie się trawy, gwarantuje bujny rozwój darni oraz zapewnia soczyste zielone wybarwienie źdźbeł. Szczególnie polecany na trawniki intensywnie użytkowane , a więc takie jak mój 
Później stosuję nawóz o mniejszej zawartości azotu , za to z żelazem, które obniża odczyn powierzchniowej warstwy gleby, czego nie znosi pojawiający się u mnie mech ( mam sporo cienia) . Ostatni nawóz to tzw. "jesienny" ze zwiększoną zawartością fosforu i potasu. W I/II co dwa lata posypuję cały trawnik DOLOMITEM, co jednocześnie odkwasza glebę i uzupełnia składniki mineralne.
Z uwagi na lekką , piaszczystą glebę nie stosuję nawozów wolno działających , ani tych " na 100 dni", bo one się u mnie nie sprawdzają. Ja nawożę trawnik co 5-6 tygodni , czyli średnio 5-6 razy w sezonie.
Poza tym ważne jest , by trawnik podlewać co 2-3 dni za to mocno ( darń korzeni się do głębokości 4-6 cm). Częste , skąpe podlewanie skutkuje płytkim systemem korzeniowym trawy.
No i koszenie , krótko , na 3-4 cm raz w tygodniu i nie ma zmiłuj !
Jesienią trawnik trzeba wyczesywać miękkimi grabiami z liści i innych "śmieci" , a ostatnie koszenie powinno być nieco wyższe ( na ok. 5-6 cm.).
Wszystko to brzmi strasznie , ale da się zrobić.Zresztą - TRAWNIK jest wizytówką ogrodu, a ja na tym punkcie mam lekkiego
bzika . Uważam ,że powinien być zadbany, gęsty i zieloniutki lub... nie powinno go być wcale.

Później stosuję nawóz o mniejszej zawartości azotu , za to z żelazem, które obniża odczyn powierzchniowej warstwy gleby, czego nie znosi pojawiający się u mnie mech ( mam sporo cienia) . Ostatni nawóz to tzw. "jesienny" ze zwiększoną zawartością fosforu i potasu. W I/II co dwa lata posypuję cały trawnik DOLOMITEM, co jednocześnie odkwasza glebę i uzupełnia składniki mineralne.
Z uwagi na lekką , piaszczystą glebę nie stosuję nawozów wolno działających , ani tych " na 100 dni", bo one się u mnie nie sprawdzają. Ja nawożę trawnik co 5-6 tygodni , czyli średnio 5-6 razy w sezonie.
Poza tym ważne jest , by trawnik podlewać co 2-3 dni za to mocno ( darń korzeni się do głębokości 4-6 cm). Częste , skąpe podlewanie skutkuje płytkim systemem korzeniowym trawy.
No i koszenie , krótko , na 3-4 cm raz w tygodniu i nie ma zmiłuj !
Jesienią trawnik trzeba wyczesywać miękkimi grabiami z liści i innych "śmieci" , a ostatnie koszenie powinno być nieco wyższe ( na ok. 5-6 cm.).
Wszystko to brzmi strasznie , ale da się zrobić.Zresztą - TRAWNIK jest wizytówką ogrodu, a ja na tym punkcie mam lekkiego
bzika . Uważam ,że powinien być zadbany, gęsty i zieloniutki lub... nie powinno go być wcale.
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Dziękuję
nigdy nie wiem co z tym podlewanie ale teraz juz wiem. Chociaż przy automatycznym nawadnianiu pewnie jest o wiele łatwiej.

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Mam jeszcze jedno pytanie , jakiej mieszanki nasion używasz ? 

- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2