Zgrzewanie folii ogrodniczej

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
tomaszbrzoza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2012, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zgrzewanie folii ogrodniczej

Post »

Witam.
Mam problem o tuż zbudowałem sobie tunel foliowy który przykryłem folią tydzień temu ale mam problem z napiciem i ułożeniem folii.
Chodzi mi o przód i tył trzeba tam zgrzać folie bo taśmy do folii się odlepiają.

Moje pytanie może mi ktoś napisać jak mam się do tego zabrać żelazkiem czy są jakieś sztuczki wspomagające zgrzanie...

Z góry dziękuje z odpowiedź.
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Re: Zgrzanie folii ogrodniczej

Post »

Trochę jaśniej proszę opisać problem.Czyżby folia po obu stronach tunel nie miała zaprasowanego sznura do naprężania?
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Możesz zgrzewać żelazkiem . Na folię trzeba położyć przeźroczysty celofan by nie przywierała do żelazka . Temperaturę musisz ustalić sam metodą prób .
tomaszbrzoza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2012, o 13:02

Post »

Dzięki za szybka odpowiedź.
Po prostu potrzebowałem porady jak zgrzać żelazkiem folie .
Opis techniki zgrzewu.
Folia była w wymiarach 8m x 10m.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poczytaj też w tym wątku, może dowiesz się czegoś jeszcze.
robert45
200p
200p

Post »

Ja pod folię daję listwę drewnianą szerokości 5 cm (gładką). Od strony żelazka gazetę (niekolorową). Żelazko ustawiam na maksymalną temperaturę, i prasuję przez gazetę.
Czy dobrze się zgrzało sprawdzam co kawałek, próbując odkleić od siebie folię.Nie ma prawa się odkleić, jeśli tak się dzieje należy ponownie dogrzać zgrzew.Czasem gazeta trwale przykleja się do folii, nie należy jej za wszelką cenę usuwać, ze względu na rozdarcie folii.Metoda sprawdzona na wielu foliach.Folię najlepiej zaprasować z włożonym w rękaw sznurem do naprężania.Zgrzać można wyłącznie nową folię.Używana nie klei się trwale.Powodzenia.
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jaki dać sznur do naprężania ?
Szukać czewgoś specjalnego ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
robert45
200p
200p

Post »

Taki żeby nie zgnił od ciągłej wilgoci i nie rozpadł się od promieniowania słonecznego.Ja używam linki, coś w stylu alpinistycznej.Występują w sprzedaży w sklepach budowlanych.
WiValdiBB
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2010, o 07:46

Post »

robert45 pisze:Taki żeby nie zgnił od ciągłej wilgoci i nie rozpadł się od promieniowania słonecznego.Ja używam linki, coś w stylu alpinistycznej.Występują w sprzedaży w sklepach budowlanych.
polecam linki do spadochronów, są tanie, bardzo wytrzymałe i fabrycznie zaimpregnowane (kupiłem na sznur do suszenia jednak nieco pachną :) zakupione w sklepie fabrycznym Bezalin
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”