Tuje Szmaragdy - pomocy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
teston
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2012, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Tuje Szmaragdy - pomocy

Post »

Witam.

Pojawił się problem z tujami.
Zakupione w szkółce, rosły w donicach. Pierwsze 10szt posadzone 4 tygodnie temu, kolejne 8szt 2 tygodnie później. Do każdego dołka poszło 10l ziemi do iglaków. Gleba ściółkowana, dziennie wieczorem podlewam. W ubiegłą sobotę podsypałem substralem 100 dniowym po 50g na sztukę. Z tym, że kłopoty pojawiły się przed tym zabiegiem.
Tuje tracą zielony kolor, niektóre gałązki staja się białe, a następnie umierają. Problem dotyczy wszystkich roślin.
Bardzo proszę doświadczonych kolegów i koleżanki o pomoc i informacje gdzie szukać przyczyn oraz jak je ratować.

http://img804.imageshack.us/img804/685/p5070378t.jpg
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje Szmaragdy - pomocy

Post »

Nic nie dolega tym thujom.To że kilka gałązek czy igiełek usycha i opada to nic specjalnego.Nie widac aby traciły kolor zielony.
Rośliny zaczynają sie przyjmować.Jeszcze nie raz opadną igły.Jeżeli sadzone były z doniczek to dawka nawozu w sam raz ale jeśli kopane to nie nawozi sie roślin po ich posadzeniu a dopiero na następny rok.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
villa77
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2011, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje Szmaragdy - pomocy

Post »

Dokładnie jest tak jak napisał Napoleon. Odpadanie igieł, ich brązowienie jest naturalnym cyklem życia roślin iglastych. Ja miałem podobne obawy na początku mojej przygody z ogrodem. Osobiście w pierwszym roku po posadzeniu nie stosuje nawozów, ale myślę że niewielka dawka nie powinna im zaszkodzić. Iglaki przede wszystkim potrzebują wody. Jeśli będzie mało opadów, to regularne podlewanie co 2-3 dni da "zielone" efekty. A poza tym drzewka które posadziłeś zmieniły swoje dotychczasowe miejsce bytowania z doniczki na glebę więc myślę że żółte pędy to kwestia aklimatyzacji :wink: Głowa do góry i powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”