Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa

Comcia, forumowicz Wy z cieplejszej części kraju

Patrząc na początki wiosny, to była bardzo duża różnica w rozpoczęciu wegetacji przez rośliny.
Dla bezpieczeństwa wysieję swoje dyniowate do kubeczków.

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
Przecież ja pisałem o rozsadzie cukinii a nie sianej w gruncie. Już od kilku lat nie wysiewam dyniowatych wprost do gruntu.Helios pisze:Dla bezpieczeństwa wysieję swoje dyniowate do kubeczków
Pozdrawiam
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam na targu 4 sadzonki cukinii. Od takiego hurtownika co to miał wszystko. Na zdjęciu skorupka z nasionka, jaka zachowała się na jednym z liścieni. Całe sadzonki od spodu miały dokładnie ten sam kolor co ta skorupka. Ciekawe czym są potraktowane. Jak tu miedzią pryskają, to też jest niebieskie, ale nie przylega jak lakier.

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Moja cukinia. Niestety wysadzona do doniczek z braku miejsca w ogródku (niestety nie jest on z gumy). Do ogródka zmieściły mi się tylko 3 sztuki, a reszty nie miałam serca wyrzucic.

Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Tula ta skorupka nasionka wygląda jak z kosmosu, czy ona w nocy świeci

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie swieci, ale faktycznie wyglada jak ksiezycowe nasionko.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Moje cukinie posiane do gruntu dopiero 2 maja. Na dzięń dzisiejszy śladu nawet nie widać, ale to jeszcze wcześnie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ile czasu dać cukinii na wykiełkowanie w gruncie? Posiałam jedną odmianę cukinii gdzieś ze dwa tygodnie temu i ani słychu ani widu 

Oj, źle to widzę. Ja już dawno wyleczyłem się z siewu do gruntu dyniowatych. To jest loteria
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Pelasia, spróbuj rozgarnąć delikatnie ziemię, może nasiona zgniły, mi też nie wszystkie skiełkowały w gruncie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Moją cukinię Sorayę posiałam prosto do gruntu tydzień temu, nawet zaczęły pojawiać się nieśmiałe listki, ale obecna zimna pogoda nocna (0-5 stopini) zahamowała dalsze kiełkowanie.
Czy po przejściu zimnej Zośki, proces kiełkowania będzie postępował dalej, czy lepiej zaopatrzyć się w nowe nasiona i od nowa je posiac?
Czy po przejściu zimnej Zośki, proces kiełkowania będzie postępował dalej, czy lepiej zaopatrzyć się w nowe nasiona i od nowa je posiac?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.