Kawałek zielonego marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałek zielonego marzenia

Post »

Alu masz chyba rację. Właśnie dzisiaj o tym myślałam robiąc najmniejszą rabatę różaną z dwoma od teściowej i nieszczęsnym, pociachanym pięciornikiem. Jak już będę miała więcej czasu muszę chyba wykopać te róże i podnieść je trochę. No bo innej rady nie ma. Najgorszy jest podobno pierwszy raz :lol:

Dzisiaj pojechałam na działeczkę sama. M stwierdził, że zostanie z chłopcami, a ja i tak miałam pojechać do jakiejś szkółki kupić hortensje teściowej w prezencie urodzinowym (dzisiaj była imprezka ;:136 Zakupy udane, ale ponieważ ja to jak zwykle jak w ukropie i wszędzie szybko, pogubiłam przy sadzeniu karteczki i tyle z nazw mam. No cóż... przy następnej wizycie w tym miejscu nazwy po prostu sobie spiszę. Ale najważniejsze mam:

hortensja Limelight (sobie kupiłam te same co teściowej :heja , a co .... nie mogłam sobie odmówić)
Obrazek

Pinky Winky
Obrazek

Krzewuszka Ewa Radke
Obrazek

wiciokrzew Longflame
Obrazek

Kilka bylin, oczywiście nazw nie zapisałam ;:223 ;:223
Obrazek

czosnek ozdobny (to zapamiętałam ;:138 )
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu z rózami to i ja tak wymysliłam miały być w trawniku ale w tym roku ich będę przesadzać, bo juz mam dość tej trawy pomiędzy nimi... co do bylinek dziś zakupionych to pierwsza to skalnica a druga to nie czosnek tylko sasanka, a zakupy hortensjowe super.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Cosik mi się komputer zawiesza ;:202 i nie mogę wstawiać zdjęć

Obrazek

Posadziłam dzisiaj dalie. A co.... stwierdziłam, że nawet jak będzie mróz, to przecież przez jeden dzień nie zmrozi głęboko pod ziemią. Nie wiem tylko, czy dobrze je wsadziłam, bo jakoś nie mogłam dojść, która strona która :oops: ;:131

Obrazek

Obrazek

Wsadziłam też kratkę powojnikowi od cioci., Nelly Moser Nie jest to szczyt moich, bo okazała się za krótka - kratka znaczy się, ale powojnik krzyczał aż o podporę. ;:181 Wiatr gibał go na wszystkie strony. Nie zdechł od czwartku, więc chyba się przyjął, to musiałam go dopieścić. Ma przynajmniej tymczasową na ten sezon podporę. W przyszłym coś pomyślę

Obrazek.

Pchełek na rzodkiewce nie widziałam, a prawie z nosem przy ziemi wypatrywałam :;230 No to w nagrodę dostały aksamitki, trochę też chyba od strony sałaty poszło... jakoś tak, już na szybko sadzone, więc na chybił trafił wyszło

Obrazek

Obrazek

Peonie mają już pączki, ale muszę jeszcze poczytać, bo wydaje mi się, że gdzieś rzuciło mi się w oczy cosik o mrówkach na peoniach. U mnie na pąkach całe mnóstwo, ale nic z nimi nie robiłam, bo pąki nie wyglądają na uszkodzone

Obrazek

Obrazek

Rodoś też ma coraz większe pąki

Obrazek

Obrazek

Czy to jest kwiat pigwowca????

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Wybaczcie, ale dzisiaj albo mój komputer strajkuje i ćwiczy moją cierpliwość, albo coś się dzieje z serwerem ;:14

Iwonko ooo, bardzo Ci dziękuję. No ja to tak mam.... ja nie wiem jak inni to robią, ale ja na prawdę ciągle jakoś w biegu. No i tyle razy sobie obiecuję, że najpierw zapiszę, zrobię fotki, a potem na spokojnie. A guzik.... i to jeszcze z pętlą, a nie z pętelką :;230 :;230

Miałam tylko 4 godziny, bo pospałam do 8:00, kawka, Mati rano do mamusi..... no i wyszłam z domu dopiero po 10:00. W szkółce też trochę mi się zeszło. Oj na prawdę musiałam się bić po łapach.... :;230 co i rusz wyciągały się do jakiejś doniczki, ale stwierdziłam, że inwestuję w byliny, bo one przecież się rozrastają, a mnie właśnie o to chodzi. No i miałam dzisiaj robić porządki na głównej rabacie przy domu z drugiej strony, bo tam nic nie ruszyłam, ale stwierdziłam, że jak posadzę te nowości zakupione, to od razu zrobię porządnie. Więc było kopanie, pielenie, sadzenie i sypanie korą. Podlać tylko nie zdążyłam i modlę się o deszcz, mam nadzieję, że dadzą radę i jutro na prawdę porządnie popada. A tutaj efekt całych rabat, czyli efekt mojej pracy dzisiejszej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i warzywka ;:215 Uśśśś...... oby tylko to wszytko ładnie się przyjęło i rosło.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, na naszym spotkaniu skromnie i mimochodem wspominałaś o swoim ogródku, a tymczasem widać mnóstwo włożonej weń pracy, nowych nasadzeń, pięknych łanów niezapominajek, których zazdroszczę, a nawet warzyw... Podziwiam Cię za zapał i trzymam kciuki, żeby wszystkie pomysły, plany i wizje zawsze Ci się realizowały ;:196 Masz rękę do roślin!
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiula ladnie robi sie w tym twoim ogrodeczku ;:138
BASIA
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Agunia bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Na spotkaniu bardziej słuchałam Was, bo przecież gdzie ja początkująca do takich doświadczonych ogrodniczek, które sypią nazwami roślin jak z rękawa ;:224 , ,mają już jakieś doświadczenia i wiedzą czego chcą. Ja na razie zaglądam do Was, podpatruję i bazuję na Waszych opiniach i doświadczeniach. Czasami kupuję rośliny pod wpływem impulsu :lol: ,bo mi się spodobała, wyobrażam sobie jak będzie wyglądała na mojej rabacie. Pomysłu jako takiego nie mam. Raczej wszystko dzieje się spontanicznie.
Niezapominajki są prześliczne i na pewno będę o nie dbała. Cieszę się, że same się rozsiewają wokoło, to przynajmniej jest jakoś tak optymistycznie. Bardzo chętnie się z Tobą podzielę.

Basiu dziękuję :wit Wpadaj do mnie częściej ;:162
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

U Ciebie peonie już w pąkach a moje... daleko w lesie :lol: Zastanawiam się, czy w ogóle mi zakwitną. Też zawsze miałam na nich mrówki ale nie było uszkodzeń więc też nic nie robiłam. Teraz muszę je tępić, są wszędzie.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu,piękne zakupy poczyniłaś ,hortensja Limelight -będziesz z niej zadowolona bo przepiękna jest! Mnie też wciąż zachwyca dlatego do posadzonej już dwa lata temu jednej ,zamierzam dosadzić dwie kolejne.
Pytałaś ,wcześniej ,czy to kwiat pigwowca-wszystko na to wskazuje,natomiast te różowe i białe drobne bylinki to skalnice- bardzo wdzięczne roślinki ,rozrastają się w zwarte,niskie dywany.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Nie wiem co się dzieje z moim komputerem. Zawiesza mi się i nie idzie w ogóle nic napisać.

Iwonko dlatego ja teraz przyrzekłam sobie solennie: żadnej prowizorki, bo potem rośliny cierpią, ja się narobię jak głupi i żadnego do tego efektu nie ma. Przekopuję od teraz tyle ile potrzeba na rabatę i koniec. Ale ma to być pas szeroki, a nie dołek.

Asiu sama byłam zdziwiona, że mam pąki, bo krzaczorki są niewielkie. Co do mrówek, muszę jeszcze poczytać, bo nie zapisałam sobie tego, ale wiem na pewno, że gdzieś ktoś powiedział, że mrówki łażą po pąkach peonii, ale krzywdy im nie robią. Natomiast co do plagi, to ja na prawdę nie wiem skąd tyle ich się bierze. Ja to mam co najmniej cztery rodzaje: czarne duże, czarne cienkie i małe (te cholery mnie zrgryzły właśnie ;:14 ), rude i żółte. Pewnie jakbym się przyjrzała po działce to może jeszcze w jakieś kropki i łatki bym znalazła :;230 . Już ustaliłam z teściową, że któregoś dnia zostanie z Matim, a ja podjadę i zrobię porządek z nimi.

Danusiu pomysł na te hortensje oczywiście z forum. Poczytałam sobie, chyba u Wandzi ;:131 ;:224 no gdzieś u Forumek :lol: Zależy mi na kwitnących krzaczkach i w miarę mało wymagających. Poza tym nie chcę, żeby były za wysokie. Nie wiem tylko, czy nie posadziłam za blisko garażu, ale pomyślałam sobie, że to dla niej idealne miejsce - nie ma cały dzień prażącego słońca, osłonięta w miarę od wiatru, no i budzę się rano i patrzę na nią z okna na wprost :heja . O.... tak to sobie wymyśliłam.
Co do skalnic to super - to był raczej impuls, ale dobry wybór. W tym miejscu chciałabym poprowadzić na siatce hortensję pnącą, którą dostałam od Ali (jeśli mi się przyjmie, bo nie wiem czy dobrze wsadziłam) i jeszcze posadzić obok jakąś różę pnącą). Powoli chciałabym okrywać siatkę. Dalej będę miała winobluszcz, jest już posadzony (też od Alci ;:3 ). Takie małe bylinki mają więc zakrywać nogi i tworzyć ładną kompozycję.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Ale pędzisz z tymi pracami ,ale i efekty są a ja mam ciągle inne prace i ogródek na ostatnim planie ale robii się niebezpicznie zimno i to nie jest dobre ;:223 Ja jeszcze siewek nie wysadzałam ale donice powynosiłam i boje sie że trzeba będzie wnosić ;:185 Daj sobie na luz zdążysz wszystko zrobić ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Kasiu w wątku u Iwonki wyczytałam że boisz się krzewów Mojżesza uważam że nie potrzebnie . Ta roślina nie perzy tylko w wyjątkowych sytuacjach przy bardzo wysokich temperaturach olejki eteryczne tej rośliny podobno mogą się zapalić . Stąd nazwa gorejący krzew Mojżesza. :wit
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Elu niestety maj jest dla mnie jakiś szalony w tym roku, a na działkę mam bardzo mało czasu. Mogę tylko jeździć w weekendy, ale co weekend jest jakaś uroczystość rodzinna (chrzciny, jakaś rocznica....) więc jak jeden dzień wyrwę na prace to jestem szczęśliwa. Dlatego tak z tym czasem to u mnie nie za bardzo, a sama wiesz, że na wiosnę i na jesieni najwięcej trzeba popracować. Mam strasznie dużo rzeczy do zrobienia: nie opielone maliny w drugim rzędzie, cała jedna skalna rabata z chwastami już prawie do pół łydki ;:145 , warzywniak w lesie..... Nie opieliłam pod krzakami porzeczek i agrestu i już tego nie zrobię. Maliny też już sporo okryte liśćmi.... Sama widzisz... na zwolnione tempo nie ma czasu. Ale ja jestem szczęśliwa. Jak stanę i popatrzę na efekty to serce mi skacze z radości :tan Na razie do gruntu wsadziłam dalie i posiałam maciejkę i jakieś jedne kwiaty, których nazwy oczywiście nie zapisałam ;:223 No i zioła w donicach... Ale trudno, jak wymrozi, to płakała nie będę,,,, będzie co innego, a Zośka już niedługo.
Ty Elu jesteś usprawiedliwiona - w końcu babcia musi nacieszyć się nowym krasnalem w rodzinie ;:138 Fajny słodziaczek i życzę Wam dużo zdrówka, siły i cierpliwości ;:63 i pociechy z małego szkrabika.

Beatko kupiłam w tym roku nasiona, bo spodobał mi się krzew, gdy planowałam nasadzenia w tym roku. Ale u mnie niektóre dzieciaki są bardzo ciekawe wszystkiego co rośnie u mnie na działce. Nie mówię, że dotykają, ale pchają wszystko do buzi ;:202 Moja siostrzenica w zeszłym roku pozrywała mi zielone orzechy, same kwiatostany z kwiatków i nie chcę wiedzieć co tam jeszcze wyczyniała dopóki nie zauważyłam jej pomysłowości :?: O krzewie Mojżesza czytałam tutaj na forum i właśnie Forumowicze wypowiadali się na ten temat. Lato ma być upalne w tym roku i suche, więc nie będę na wszelki wypadek ryzykować. Trudno... nie można mieć wszystkiego, a wolę chuchać na zimne :;230
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Kasiu ten słodziaczek urodził się cztery lata temu to stare zdjęcia pisałam ,ale nie mogłam się oprzeć żeby je wstawić ;:180 No to masz tak jak ja to dzieciaki robią grila to też trzeba coś zrobić jak przyjdą :heja To w tą sobotę były M imieniny też dwa dni stałam przy garach bo już praca nie pali się w rękach jak kiedyś ;:7 wW ogrodzie też chwasty rosną ale ja muszę już na spokojnie zdrowie nie te ;:108 Rozumię Ciebie bo też kiedyś taka byłam ,że musiało wszystko być zrobione na czas ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Kasiu, wypoczywasz w bardzo klimatycznym miejscu - takie stare drewniane domy mnie urzekają ;:oj .
Piwonie.... szok, jaki łan :shock: ;:138
Widzę, że już zapadłaś na chorobę hortensjową :wink: O różyczce nie wspomnę :;230
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”