Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Post »

Ewelino, to gnicie cebulek, spowodowane jest ciepłym styczniem, roślinki się obudziły( u mnie zaczęły wychodzić tulipany, hiacynty, żonkile), a potem wiadomo, zmroziło, bez śniegowej kołderki :( Musimy się z tym pogodzić i cieszyć się tym co będzie kwitło. Ja nie mogę doczekać się kwitnienia Twoich rododendronów :) Siadam często cichutko na schodkach tarasu i zachwycam się :)
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Za problemy z LILIAMI i innymi cebulowymi (u mnie kiepsko wyglądały także nieliczne tylko NARCYZY i niezawodne dotąd PSIZĘBY), odpowiada chyba bezśnieżna, dość mroźna zima,a potem , jak pisze Mirka,ciepły styczeń ...
Ave pisze: Nie moge się doczekac na kolejne kwitnienie białej wisterii - jest zjawiskowa ;:138
a ogródek ziołowy ;:138 masz w doniczkach, a garnki traktujesz jak osłonki ? czy sadzisz bezposrednio w garnkach ?
Ewuś - nie wiem , czy się w ogóle doczekasz...Ta biała WISTERIA dopiero zaczyna wypuszczać ...coś ( za parę dni się okaże , czy to będą pąki kwiatowe , czy tylko liście). A ziółka mam w zwykłych produkcyjnych donicach , które wstawiam do garnków-osłonek.
MiCz pisze:Ja nie mogę doczekać się kwitnienia Twoich rododendronów :) Siadam często cichutko na schodkach tarasu i zachwycam się :)
A więc to Ty siadasz na schodkach tarasu ? No to siadaj, siadaj na zdrowie.Tylko nie złap wilka ! Ja też coraz częściej witam dzień ( z filiżanką porannej kawusi w dłoni) przysiadając na tarasie.
A czas rododendronów niebawem - najwcześniejszy RÓŻANECZNIK już kwitnie !

Tymczasem kilka upalnych dni i padające potem przez dwa dni deszcze sprawiły,że ogród wreszcie buchnął zielenią i kolorami : trawnik zaczął wyglądać jak trawnik,pora na pierwsze koszenie:

Obrazek Obrazek

Na rabatach się zazieleniło, "trysnęły" kolorami TULIPANY, WIELOSIŁY, OMIEGI,SERDUSZKA, UCZEPY ,DZWONKI i NIEZAPOMINAJKI...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bajecznie już u ciebie Ewelino :) też chwile przysiądę :)
Co to za pinus taki okrąglutki?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

agrazka pisze:Bajecznie już u ciebie Ewelino :) też chwile przysiądę :)
Co to za pinus taki okrąglutki?
Przysiadaj , zapraszam :)
A jeśli chodzi Ci o sosenkę przy brzózce to jest to PINUS PARVIFLORA ( Sosna drobnokwiatowa) "Glauca" , o niebieskawych igłach.
Ma taki okrągławy pokrój z natury i wolno przyrasta.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Bajecznie u ciebie :D Raj na ziemi! Piękna ta twoja fothergilla. Ile ma lat? Moja maciupka jeszcze. Jak powinam ja przyciąć? - tylko końcówki z przekwitłymi kwiatkami czy tak zdecydowanie ciachnąć o połowę?
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Filiżaneczka przeurocza. Słodko też wygląda biała serduszka - takiej jeszcze nie widziałam.
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

:wit Ewelinko - jak pięknie jest u Ciebie jestem zachwycona, przeglądałam Twoje zdjęcia w tą i z powrotem :;230 . Jeśli pozwolisz to pomysł z kącikiem ziołowym zaczerpnę od Ciebie tylko muszę poszukać ziół, bo z nasion to chyba się nie doczekam. :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

[Iza] pisze:Piękna ta twoja fothergilla. Ile ma lat? Moja maciupka jeszcze. Jak powinnam ja przyciąć? - tylko końcówki z przekwitłymi kwiatkami czy tak zdecydowanie ciachnąć o połowę?
Iza , Warto by przyciąć ją po kwitnieniu w tym roku mocno, żeby się zagęściła (minimum 1/3 dł. gałązek),a w kolejnych dwu-trzech latach już tylko delikatnie. Potem możesz puścić ją całkiem "na żywioł" ograniczając się do usuwania suchych gałązek(czasem po zimie coś przemarznie).

asia2 - Wg. mnie biała SERDUSZKA jest o wiele ładniejsza od różowej. Mam obie, ale ta jest moją faworytką :)

Altika - Ja też nie wysiewam sama ziół , lecz kupuję gotowe sadzonki. Nie mam cierpliwości...

Wczoraj przywiozłam PELARGONIE ,które już zamieszkały w donicach na tarasie, na balkonie i we frontowym oknie.
Ponieważ zrobiłam "poważne" PELARGONIOWE zakupy ( także dla mamy, teściowej i córki !) - dostałam od firmy "gratis" - wielką donicę z PELARGONIĄ ANGIELSKĄ w ciekawym kolorze:

Obrazek Obrazek
Poinformowano mnie, że ta odmiana uwielbia silne nasłonecznienie, a nie przepada za nadmiarem wody; zwłaszcza nie lubi zraszania liści- będzie więc stała na zadaszonym , słonecznym ganku.

Zakwitł też najwcześniejszy z moich RÓŻANECZNIKÓW - Rhododendron 'Gartendirektor Glocker'(z grupy Williamsianum )

Obrazek Obrazek

Rozpoczyna się więc "CZAS RÓŻANECZNIKÓW i AZALII" :heja :heja :heja Mój ulubiony czas...
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Ewelinko Twój ogród zachwyca przy każdej wizycie...pięknie kolorowo i czyściutko ...ta fliżanka ;:138 super...i te białe serduszka śliczne...ja mam rózowe,ale w tym roku myślałam ,ze nie wyszły ,a później zauważyłam ,że zostały przyduszone przez cyprysa ,który mocno przyrósł .Czy ja mogę te serduszka przesadzić? jeśli tak to może wiesz kiedy?
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p

Post »

Ewelinko ile trzeba czekać na taki rododendron? :D Ja co roku jakiś wywalam i sadzę nowy. Chyba nie lubią mojego ogrodu :(
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Obudziły się JASZCZURKI ZWINKI !!!

Obrazek Obrazek

Cieszę się , bo zaobserwowałam ,że na dwu słonecznych skalniakach mieszkają dwie pary tych zabawnych stworzonek :heja

Obrazek Obrazek
Szara samiczka i zielono ubarwiony samczyk wyraźnie mają się ku sobie ;:167 ;:167

Obrazek Obrazek
Podglądanie jaszczurek wygrzewających się w słońcu na ciepłych kamieniach to moja rozrywka ; rozrywkę ma też sąsiad , który ze zdumieniem obserwuje , jak "czaję się" zastygając w dziwacznych pozach z aparatem w ręku, gdy robię im zdjęcia ( są bardzo płochliwe i nagły ruch powoduje ,że czmychają pod kamienie).

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p

Post »

;:oj Ewelinko, czy one u Ciebie mieszkają????
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:;230 To faktycznie sąsiad ma ubaw po pachy bo z boku jak się patrzy na kogoś to zupełnie inaczej to wygląda ty wiesz że polujesz z aparatem na jaszczurki a sąsiad myśli :"no tej naszej sąsiadce całkiem już odbiło " :;230
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ola- jeśli SERDUSZKA przyduszone , to przesadź je jak najszybciej (najlepiej na stanowisko półcieniste). One potrzebują miejsca .
Altika pisze:Ewelinko ile trzeba czekać na taki rododendron? :D Ja co roku jakiś wywalam i sadzę nowy. Chyba nie lubią mojego ogrodu :(
Kasiu Moje najstarsze RODODENDRONY są w ogrodzie 10-12 lat. Oczywiście też co jakiś czas dosadzam nowe, czasem jakiś wypadnie , ale kilka krzewów tych największych jest od początku. Przekonałam się, że w naszym klimacie trzeba sobie podarować moje ulubione odmiany o seledynowych i żółtych kwiatach ( miałam 6, został jeden :( ). One są zbyt wrażliwe i pięknie rosną chyba tylko w ojczystej Holandii... Ale miejsce do ich uprawy trzeba wybrać starannie - to podstawa sukcesu !

Niebawem rozkwitną pozostałe RÓŻANECZNIKI i AZALIE :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Tak , JASZCZURKI u mnie mieszkają pod kamieniami skalniaka.

A sąsiad jest sympatyczny - owszem trochę się nabija z tych moich foto-łowów, ale zna mnie już od dawna , więc raczej się przyzwyczaił...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”