Lilie - uprawa - cz.2
Re: Lilie - uprawa - cz.2
Przechylone silnym strumieniem lilie,z trudem się prostują.
aha, o to chodziło
Ja staram się podlewać bardziej od spodu. mam nadzieję, że dziś moim dwóm nie zaszkodziłam w inny sposób... Musiałam je przesadzić
Ale głęboko kopałam, żeby z całymi korzonkami przenieść je w nowe miejsce.

regulamin
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje ,,okazyjne" lilie, które po zakupie posadziłam tymczasowo do doniczek, bo były już wtedy ze sporymi kiełkami, powyginały się w stronę światła (nie pomada odwracanie doniczek). Mam nadzieję, że gdy tylko pójdą na stałe miejsce, to odrobinę się wyprostują.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
U mnie już takie

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie azjatyckie mają z 60cm, a orientalne dopiero zaczęły rosnąć...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Pewnie przypadkiem został uszkodzony stożek wzrostu i dlatego nie rośnie... Mój Luby stanął mi na Sorbecie i mam dokładnie tak samo 

regulamin
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Ja na dwóch cebulkach przybyszowych mam tak samo i na pewno one nie zostały uszkodzone mi się wydawało że to może jakiś grzyb albo jakiś robaczek
ale opryskałem je na grzyba i na razie czekam jak się sytuacja będzie dalej rozwijała .

- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uszkodzenia tych lilii na pewno nie są mechaniczne lecz infekcyjne. Jeśli w pobliżu rosną inne lilie , należy je bezwzględnie przesadzić w odległe od pozostałych miejsce i dopiero wtedy obserwować co będzie dalej. Można by potraktować jakimś środkiem grzybobójczym i bakteriobójczym .
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Heh, to może i moja jednak tak fifty - fifty ucierpiała 
Całe szczęście, że reszta rośnie beztrosko. Zaraz za łubinem na drugim planie mamy Sorbet, z przodu wyższe Night Flyer, a pomiędzy powinny być African Queen - powinny, lecz albo im się nie śpieszy, albo jak zdiagnozował je Zibi, tylko przybyszowe odbiły a cebule mateczne są kaputt

Całe szczęście, że reszta rośnie beztrosko. Zaraz za łubinem na drugim planie mamy Sorbet, z przodu wyższe Night Flyer, a pomiędzy powinny być African Queen - powinny, lecz albo im się nie śpieszy, albo jak zdiagnozował je Zibi, tylko przybyszowe odbiły a cebule mateczne są kaputt

regulamin
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
dorotam właśnie tak wyglądają moje lilie po polaniu ich zimną wodą, ale podrosły i się powoli prostują. Niestety te liście które są poskręcane już nigdy nie będą takie jak powinny.
Radzę więc wziąć pod uwagę czy samemu się nie popełniło jakiegoś błędu , a dopiero przesadzać.
Pozdrawiam .
Radzę więc wziąć pod uwagę czy samemu się nie popełniło jakiegoś błędu , a dopiero przesadzać.
Pozdrawiam .
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Moja azjatka 'Spring Pink'. W zeszłym roku wiosną sadzone trzy cebulki

Całkiem możliwe bo zdarza mi się podlać od góry.ultraviolet pisze:dorotam właśnie tak wyglądają moje lilie po polaniu ich zimną wodą, ale podrosły i się powoli prostują. Niestety te liście które są poskręcane już nigdy nie będą takie jak powinny.
Pozdrawiam .
Zibi_41, mam nadzieje, że to nie to o czym piszesz, na szczęście nie rośnie żadna lilia obok tej uszkodzonej. Będę ją obserwowała i chyba opryskam czymś.
Dorota
- Ewa58
- 100p
- Od: 3 kwie 2012, o 22:12
W dwóch gatunkach mam podobne objawy jak na zdjęciu dorotam. Właśnie te dwa gatunki wyszły z ziemi najpóźniej.Podejrzewam ze to jest mechaniczne uszkodzenie spowodowane koniecznością przebijania się pędów przez suchą skorupę ziemi, a może były posadzone zbyt głęboko.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Nie spotkałem podobnych objawów spowodowanych podlewaniem. Jeśli nie podlewałaś ciekłym azotem w pełnym słońcu , to szukałbym innej przyczyny.ultraviolet pisze:dorotam właśnie tak wyglądają moje lilie po polaniu ich zimną wodą, ale podrosły i się powoli prostują. Niestety te liście które są poskręcane już nigdy nie będą takie jak powinny.
Pozdrawiam .
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,