Wszystko wskazuje na to że w nadchodzącym tygodniu zostanę szczęśliwą posiadaczką pierwszego w swoim życiu, niewielkiego ogródka działkowego. Póki co to tylko ogrodzony kawałek łąki, ale poprzedni właściciel co nieco już na niej posadził. No i tu rodzą się pytania, bo chcę się przygotować do odpowiedniej opieki nad tymi roślinami, które chciałabym na działce pozostawić. Proszę zatem bardziej doświadczonych ogrodników i działkowców o pomoc w identyfikacji tychże roślin. Z góry zaznaczam, że ogródek nie jest zbytnio zadbany więc interesujące mnie egzemplarze są dość zarośnięte chwastami i trawą...
A więc po kolei:
1. Roślinka zasadzona w czymś przypominającym skalniaczek - chodzi o tą z liśćmi mającymi żółte środki:

2. Podobnie jak poprzednia - roślinka zasadzona w czymś przypominającym skalniaczek - chodzi o tą z drobniutkimi, jasnozielonymi listkami:

3. I znów jak wyżej - chodzi o tę z listkami w kształcie serduszek:

4. Roślinka wolnostojąca (mam takich kilka rozsianych po kilku miejscach działki):

5. Drzewko ozdobne (pewnie jakaś tuja) - i tu przy okazji pytanie czy ten rdzawy kolor dolnych partii drzewka nie świadczy o tym, że ono obumiera? Może ktoś przy okazji podpowie jak je doprowadzić do ładu?

Będę wielce zobowiązana za pomoc w identyfikacji roślin przedstawionych na załączonych zdjęciach. Może ktoś podpowie mi przy okazji czy można je bezkrytycznie przesadzać, czy może powinnam pozostawić je tam gdzie są...? Pewnie w niedługim czasie znów poposzę Was o pomoc

pozdrawiam,