[Sarenka_112] Jakie to rośliny?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

[Sarenka_112] Jakie to rośliny?

Post »

Witam forumowiczów!
Wszystko wskazuje na to że w nadchodzącym tygodniu zostanę szczęśliwą posiadaczką pierwszego w swoim życiu, niewielkiego ogródka działkowego. Póki co to tylko ogrodzony kawałek łąki, ale poprzedni właściciel co nieco już na niej posadził. No i tu rodzą się pytania, bo chcę się przygotować do odpowiedniej opieki nad tymi roślinami, które chciałabym na działce pozostawić. Proszę zatem bardziej doświadczonych ogrodników i działkowców o pomoc w identyfikacji tychże roślin. Z góry zaznaczam, że ogródek nie jest zbytnio zadbany więc interesujące mnie egzemplarze są dość zarośnięte chwastami i trawą...
A więc po kolei:

1. Roślinka zasadzona w czymś przypominającym skalniaczek - chodzi o tą z liśćmi mającymi żółte środki:
Obrazek

2. Podobnie jak poprzednia - roślinka zasadzona w czymś przypominającym skalniaczek - chodzi o tą z drobniutkimi, jasnozielonymi listkami:
Obrazek

3. I znów jak wyżej - chodzi o tę z listkami w kształcie serduszek:
Obrazek

4. Roślinka wolnostojąca (mam takich kilka rozsianych po kilku miejscach działki):
Obrazek

5. Drzewko ozdobne (pewnie jakaś tuja) - i tu przy okazji pytanie czy ten rdzawy kolor dolnych partii drzewka nie świadczy o tym, że ono obumiera? Może ktoś przy okazji podpowie jak je doprowadzić do ładu?
Obrazek

Będę wielce zobowiązana za pomoc w identyfikacji roślin przedstawionych na załączonych zdjęciach. Może ktoś podpowie mi przy okazji czy można je bezkrytycznie przesadzać, czy może powinnam pozostawić je tam gdzie są...? Pewnie w niedługim czasie znów poposzę Was o pomoc :)

pozdrawiam,
Sarenka
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie to rośliny?

Post »

1. trzmielina japońska
2. rozchodnik ościsty
3. jasnota plamista
Pozdrawiam, Gabriel
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:)
Może ktoś jeszcze mi powie co to za roślina na zdj. 4 i co z tą tują? O ile to tuja a nie cyprys....
Sarenka
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Nr. 5 to nie thuja a cyprysik.Może Elwoodii albo Columnaris.Raczej już jest po nim.Czy ten cyprysik nie był przypadkiem niebieskawy zanim po brązowiał?
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

4. Salix (wierzba) :idea: S. pentandra tudzież S. daphnolides (chociaż liście zbyt szerokie jak na ten gatunek). Niemniej warunki świetle też w pewien sposób wpływają na szerokość i wielkość liści - przynajmniej takie zjawisko zaobserwowałem.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Napoleon pisze:Czy ten cyprysik nie był przypadkiem niebieskawy zanim po brązowiał?
Nie mam pojęcia, dzisiaj oglądałam ogródek, który zamierzamy kupić z mężem w tym tygodniu... Roślinki, które przedstawiłam na zdjęciach, to rośliny zasadzone przez poprzedniego właściciela. Rozumiem, więc że jest do wykopania i wyrzucenia???

-- 6 maja 2012, o 22:02 --
Artur89 pisze:4. Salix (wierzba) :idea:
Wierzba??????? Taka zwykła normalna wierzba???? Jeśli tak to traczej się jej pozbędę...
Sarenka
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Można tego cyprysika podciąć i uformować w "kulę".Nie ma jednak gwarancji że nie posypie sie dalej.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ta roślinka na fotce nr 4 to moim zdaniem nie jest wierzba.
Ja stawiałabym raczej na wiśnię lub czeremchę amerykańską.
Może warto zaobserwować jakie duże drzewa rosną w pobliżu.
To pewnie ich samosiejki.
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Szczerze wątpię by była to czeremcha amerykańska, zupełnie nie te liście.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”