W cieniu starego orzecha

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W cieniu starego orzecha

Post »

Pięknie Ci wszystko rośnie :D Sadu zazdroszczę, taki kojarzy mi się z bardzo szczęśliwym moim dzieciństwem. Miałam przyjemność spędzać czas w takich sadach :D
Hosty ruszają i u mnie, choć są mniejsze. Różnica klimatu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te tulipanowe łany są zachwycające, zwłaszcza że masz tyle pięknych odmian.
Zauroczyło mnie zdjęcie, na którym widać taką jakby ścieżkę ułożoną z desek/bali? Bardzo fajne miejsce ;:63
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Ido ,widok sadu zniewalający.Rzeczywiście uzbierałaś niezłą kol,ekcję tulipanów a ich portrety to mistrzostwo.
W tej chwili u nas mocno wali i błyska się ,no i oczywiście leje.Cały dzień był piękny i słoneczny.
U mnie w pąkach Gertrude Jecklyn.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Piękne kwitnacy migdalek ;:167, mój już zgubił wszystkie kwiatki, to było jego pierwsze kwitnienie.
Widok kwitnacych jabłoni jest obledny ;:oj, ja mam podobny. Minus tylko taki, ze płatki zaczynaja opadac i sie mały smietniczek robi :;230. Zurawki tez ładnie sie prezentuja ;:108
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Lemko, piękny zachód słońca i te tulipany............ pewnie już nas pożegnały, do następnego roku.
U mnie najpóźniejsze bywały te ciemne - Królowa Nocy, ale po tej zimie już ich nie mam przez nornice :roll: .
Nie nacieszyłam się tulipanami i owocowymi drzewami - tak szybko przekwitły, te upały dały się wszystkim we znaki,
ja też złapałam jakieś uczulenie, nie wiadomo po czym :( i jak się ludziom pokazać a od poniedziałku do pracy trzeba).
Niby cieszymy się, że wszystko rośnie, ale od razu i szkodniki wzięły się do roboty,
żyłam sobie w nieświadomości, póki nie poczytałam, że już są i w okularach wybrałam się do ogrodu :roll: .
Są....... mszyce, skoczki i nimułka - jesteś czujna???
Zauważyłam pączek na Heidi Klum :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Ida przeglądając Twój wątek, aż się ździwiłam jaki podobny mamy gust , jeśli chodzi o roślinki, wybieramy dużo niemalże identycznych, widoczek kwitnących drzew niesamowity i ten zachód słońca, bombowy. Mój Błękitny Anioł zmarzł na pączkach, nie wiem czy jeszcze z niego coś będzie ;:223
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Aniu sprawdziłaś już? Ja swoich kilka cebul narcyzów też przemarzniętych znalazłam. Podobnie jak iryski cebulowe. Niestety w niektórych miejscach wymarzły cebulki, a sadzone w innych miejscach kwitną. Dziwna była ta zima, myślę ze tam gdzie miały bardzo ciepło to ruszyły w grudniu a potem mróz z styczniu je wykończył. :(

Ewa ten sad mi również kojarzy się z sielskim czasem dzieciństwa- w ogóle to taki malowniczy obraz, każdy w takim miejscu dobrze sie czuje. Hosty już niedługo rozłożą liście, to przestanie być pusto na cienistych rabatach.

Oliwko te tulipany są tylko dzięki temu że posadziłam cebule do koszyków plastikowych i donic. Co roku miałam duże straty spowodowane przez nornice. Niestety te koszyki zajmują dużo miejsca na rabatach więc wszystkie tulipany posadziłam na warzywniku- teraz je musze wykopać- a po przesuszeniu cebulek gdzieś znowu posadzić jesienią- ale jednak posadzę je między innymi roślinami- jakoś te koszyczki upchnę. Za dużo zabawy z takim corocznym wykopywaniem.

Aniu/an-ka/ u mnie też w końcu spadł deszcz i to solidny. Cieszę sie bo rośliny miały sucho- podlewanie konewką to nie to samo. Szkoda że nie zdążyłam rozsypać nawozu :? Mam nadzieję że po tym deszczu róże które się zastanawiają czy chcą zyć jednak ożyją :lol:

Magda mój migdałek też już pewnie przekwitł- teraz trzeba go mocno przyciąć, sypnąć nawozu i czekać znów rok na ten pięn widok.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

No wczoraj nie zdążyłam sprawdzić,bo mieliśmy gości i z glowy mi wyleciało,następnym razem zagladnę.Ja kiedyś sadziłam tulipany w koszykach,ale przy wykopywaniu zawsze łopatą uszkodziłam i teraz tylko zaprawiam cebule Kaptanem i nornice nie atakują.
Jaka pogoda dziś u Ciebie? U mnie od wczoraj pada,a od jutra ma być lekka poprawa.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ja swoje tulipany ochroniłam przed nornicami - donice i koszyczki pomogły. Widzę jednak zdecydowaną wadę tego rozwiązania- taki koszyk zajmuje dużo miejsca, zdecydowanie łatwiej jest między inne doślinki wcisnąć cebulki. Najchętniej to bym się tych nornic pozbyła- tylko jak?
Na różach już miałam skoczki- wytrułam wszystkie- ale cały czas doglądam róż- tak dużo szkodników na nie czycha - ale i tak nie ustrzeżemy ich przed wszystkimi.
Upały o tej porze roku wykańczaja rośliny i nas też. Ja nie znoszę upałów.
Moja mam też dostała uczulenia- chyba meszka ją pogryzła- czoło miała w bąblach, temperaturę- na szczęście lek przeciwalergiczny pomógł. Teraz ma takie brzydkie strupki na czole. Nigdy nic takiego jej się nie stało po ukąszeniu. :roll:

Ilona- to jest po prostu magia tego forum-chorujemy wszyscy na te same rośliny, powiększamy kolekcje i rabatki. :lol: Mój Bękitny Anioł szaleje wprost - chyba bardzo mu odpowiada miejsce- żaden inny powojnik tak dobrze nie wygląda jak on.

Tamaryszek- będzie kwitł
Obrazek

perukowiec- przeżył zimę-ale się cieszę
Obrazek

-- N 06 maja 2012 08:55 --

Aniu[/b] -może ten Kaptan to sposób na nornice? Te cebule będą im śmierdziały chemią i się ich nie czepią? Wiesz co wypróbuję w tym roku na swoich tulipanach - te koszyczki mnie wkurzają. Zaraz sie zbieramy na działeczkę - wczoraj nie byliśmy. Robimy remont pokoju Kubusia i trzeba było się zająć tym.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mój perukowiec także dobrze wygląda, ale boję się przymrozków prognozowanych u mnie już na dziś i jutro :( W zeszłym roku musiałam go po ogrodnikach mocno przyciąć.
Tulipany także mam w koszyczkach-nie wszystkie. Nie będę już tak sadzić, bo nagle robi się mnóstwo zachodu z wykopywaniem i przechowaniem :evil: A na nornice najlepsze stado kotów :wink: Niewiele bestii grasuje, a nawet jeśli, to niedługo :twisted:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam problem z pisaniem długich postów - czy wy Też? Ciągle coś mi przeskakuje w oknie odpowiedzi. :roll:

orzech wypuszcza liście-nareszcie będzie cień na tarasie-
Obrazek

i konwalie kwitną- ach ten zapach
Obrazek

floks kanadyjski - ten też pięknie pachnie
Obrazek

-- N 06 maja 2012 09:04 --

Ewuś gdy będę tam mieszkać to na pewno będę miała koty. Teraz okoliczni mieszkańcy chyba raczej tylko psy mają. Chociaż widziałm ostatnio u siebie takiego fajnego kociego rudzielca.
Boję się tych przymrozków. Moje siewki zamiast na działce stoją ciagle na parapecie w kuchni- już tak dużo miejsca zajmują ale boję sie je wywieźć przed 15 maja
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lemeczko, u Ciebie też kwitnąco. Jak zwykle zachwyciłam się kwitnącymi drzewami i oczywiście zachodem slońca, którego u mnie nie widać. :D
U mnie konwalie jeszcze w pąkach. :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ten widok kwitnących drzew mnie zachwycił, coś pięknego ;:196
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ale boskie zdjęcia pokazałaś Ido - ten cudny łan tulipanów, czarodziejski sad i zachód słońca ! Bajka :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Lemeczko, i ja przyłączam się do zachwytów nad kwitnącym sadem. ;:215
Lecę do różanego wątku. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”