Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa

Post »

;:3

Z moich 6 nasionek wzeszły dwa i mają się dobrze. Do gruntu zamierzam wysadzić po 15 maja.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

magda-hm pisze:. Obawiam się, że to wina tego, iż nasiona są z ubiegłego roku, choć czytałam, ze zachowują zdolność kiełkowania długo bo do 5 lat to nie wiadomo ile one miały zanim trafiły do paczki z nasionami. Może niestety były już za stare? a może faktycznie w ziemi będzie im lepiej niż na ligninie i faktycznie wykiełkują?
Moje mają 5-6lat i wykiełkowały w 100% 6 na 6 ;) szkoda że wcześniej nie pisaliście mógłbym wysłać nasionka za zwrot kosztów przesyłki.
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

Pojechałam dziś na działkę wsadzić ziarenka do doniczek i napalić w piecu w altanie żeby miały cieplej. Jakaż była moja radość kiedy zauważyłam że drugie nasionko puściło kiełek a 2 następne jakby zaczynały kiełkować. W dwóch nie widać było nic, ale wszystkie wsadziłam do ziemi i zostawiłam w nagrzanym pomieszczeniu. Będę obserwować co z nimi będzie się działo, ale moje nadzieje znów się obudziły i już mi się śnią po nocach wyhodowane i zebrane tykwy :tan
W każdym razie dopieszczam je jak mogę i liczę na to, że mi się odpłacą tym samym :wink:
Adrian89 pisze: Moje mają 5-6lat i wykiełkowały w 100% 6 na 6 ;) szkoda że wcześniej nie pisaliście mógłbym wysłać nasionka za zwrot kosztów przesyłki.
Zapamiętam na przyszłość i zgłoszę się po nasionka w razie czego.
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Jedna z 20 tykw, bodajże apple:
Obrazek
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

W połowie maja posadziłam te nasionka

Posadziłam je w donicy na tarasie, ale tylko kilka, resztę na działce w różnych miejscach.
Na tarasie mam super roślinki

Na działce wzeszło wczoraj jedno ziarenko/pestka, jest bardzo malutkie.
Czy sądzicie, ze jeszcze się pojawią? Jak może byc przyczyna?

Zdjęcie usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Debra, widzę, że padłaś ofiarą durnej polityki CNOS Garden... Chodzi mi o nazewnictwo. Żadna tykwa, tylko dynia ozdobna - Cucurbita pepo, całkiem inny rodzaj. W donicy to Ci nie przeżyje. Jeśli już to bardzo marne roślinki. Poza tym za mały rozstaw. Trzeba co najmniej pół na pół metra. W zeszłym roku kupiłem to samo, ale nie byłem zadowolony z owoców. Co prawda krzak ponad 10 metrów i kilka owoców, ale same kulki. Do tego niektóre nasiona wysiałem w połowie czerwca i jeszcze mi zdążyły dojrzeć, więc na działce po odpowiednim nawożeniu i zadbaniu powinnaś się dochować owoców :) Im wcześniej wysiane/wysadzone do gruntu, tym lepiej rosną podczas chłodnych dni. Dowód: podczas upałów rosły 12cm na dzień, a jak w dzień było 15 stopni to nic nie rosły. Innymi słowy, do kiełkowania i rozrostu potrzebują dużo ciepła. Jeśli na działce posiałaś w cieniu to mogą w ogóle nie wykiełkować.
Debra
200p
200p

Post »

Czyli są to pestki dyni ozdobnej, i z tykwą nie maja nic wspólnego :( No to trochę oszustwo, niestety. Jednym słowem nie należy wierzyć słowu pisanemu :D
Te w donicy najwyżej dadzą trochę zieleni; w poprzednich latach sadziłam podobne, były liście, nawet kwiaty, ale owoców nigdy.
Na działce posadziłam w najbardziej słonecznych miejscach. Jeśli to co już wykiełkowało da jakieś owoce, też będe bardzo zadowolona.
A skąd w taki razie wziąć nasiona tykwy?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Debra, szukać po sklepach lub na allegro :) Chociaż wątpię żeby zdążyły dojrzeć w tym sezonie, jeśli teraz wysiejesz :wink:
X-A-9
---

Post »

Debro podaj mi adres na pv poślę Ci nasiona :) pierwszy raz siejąc tykwy chyba w 2006r siałem na początku czerwca i dojrzały :)

sierpniowe :)

Zdjęcie usunięte z hostingu.
bab...
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Ja pierwszy raz posiałam tykwy ,mam 2 sadzonki już wysadziłam przy słupie elektrycznym który stoi w ogrodzie,zobaczę co wyjdzie ;:224
Adrian89
Mam pytanie czy takie zdrewniała Ci wyrosną i co z nich robisz?
X-A-9
---

Post »

Judo zobacz 1 stronę wątku tam pokazałem naczynia które z nich zrobiłem i stoją do dziś na meblościance :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Na tym opakowaniu nasion jest zastosowany chwyt wprowadzający w błąd. Zauważcie, tam jest i dynia ozdobna i tykwa (pomiędzy jest przecinek, a nie myślnik co oznacza 2 gatunki). Wystarczy, że będzie 1 nasionko tykwy, reszta dyni ozdobnej i są czyści. ;:14
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Adrian89
:oops: rzeczywiście pokazałeś piękne rzeczy .. a przy okazji poczytam od początku
Debra
200p
200p

Post »

BRZOSKWINKA - masz rację, tylko tam nie było ani jednej pesteczki tykwy :(

Żeby jednak było śmieszniej, przypomniałam sobie, że te moje stare tykwy z Afryki grzechoczą, a jedna jest otwarta. Nigdy nie sprawdzałam co jest w środku.

I teraz pytanie do Adriana, jako doświadczonego w temacie tykwy. Jak sądzisz, czy takie pesteczki mogą jeszcze żyć po 26 latach? Tyle mniej więcej temu musiały być te tykwy zerwane z krzaka.
Nic nie ryzykując wrzuciłam część z tych pesteczek do wody, mokną, potem je posadzę. Adrianie, mogę w rewanżu wysłać Ci te moje stare nasionka, tylko czy warto?
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Debra, ja też dałem się nabrać na to samo, przez allegro ;p Ale miałem już wcześniej nasiona tykwy właściwej, liczyłem na mieszankę rodzajów tykw, ale cena sugerowała oszustwo, tak więc raczej podejrzewałem, że nie dostanę prawdziwych tykw.
Do zakupów w internecie trzeba dojrzeć, bo tam się stosuje bardziej wyrafinowaną reklamę niż w TV, tak, że nawet rozsądny człowiek w nią wierzy.

Co do tej tykwy z Afryki, to nie wiem przypadkiem, czy jakiś czarownik nie próbował Ci przypadkiem skraść duszę. Bo takie gustowne kulki w grzechotce to marnotrastwo.
Nie pal ich bynajmniej. A raczej ja bym je wykorzystał, są bardzo interesujące.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”