Borówka amerykańska - 2cz
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Ja mam 4 krzaki które mają ok.3 lat z tego co wiem. W zeszłym roku 2 z nich przesadziłem, ale wszystko mi się udało bo wszystkie pięknie kwitną i mają świeże pędy.
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwitną już? Trzylatki powinny mieć już kwiaty.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Mają dokładnie takie same kwiaty jak na zdjęciach chudziaka.mr25ur pisze:Kwitną już? Trzylatki powinny mieć już kwiaty.
- mr25ur
U mnie zaś coś zaatakowało mi darrow, pąki kwiatowe uschły, liściowe też, pędy z zielonych częściowo zbordowiały, wyciąłem, ale korzeń też zbrązowiał, raczej martwy, nie wiem co się przyplątało, załatwiło mi darrowy w półtorej tygodnia, trzy letnie.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

A ja się ciesze, bo kupione początkiem kwietnia 2 krzaczki borówek, mają już kwiatki, poznam ich smak może już w tym roku...
ja też mam kwiatki PATRIOT pierwszy. Ale moje krzaki są dwuletnie i też sadziłem w tym roku na początku marca.
Powiedzcie mi jak zakwasiłem (wymieszałem mniej więcej 1:1) glebę torfem o pH o odczynie od 3,5-4,5 po jakim czasie powinna mieć odpowiednie pH? Posadziłem ta borówki, ale jak na razie mój PHmetr pokazuje pH ok. 5.5 czy to dobry odczyt i na zakwaszenie trzeba poczekać? Z góry dziękuje za informacje.
Mam już aż 6 borówek posadzonych dwie Bluejay, dwie Ozarkblue i dwie nie wiem jakie bo jak sadziłem rok temu niestety nie zapisałem, a nie wiem jak rozpoznać. Na razie tylko jedna zeszłoroczna ma kilka kwiatów. Pozdrawiam
Mam już aż 6 borówek posadzonych dwie Bluejay, dwie Ozarkblue i dwie nie wiem jakie bo jak sadziłem rok temu niestety nie zapisałem, a nie wiem jak rozpoznać. Na razie tylko jedna zeszłoroczna ma kilka kwiatów. Pozdrawiam
witam.moje borówki i jagoda kamczacka bardzo ładnie zakwitły i zawiązały owoce jednak widzę , że na listkach są jakieś czarne małe gąsienice lub glizdy bądz jeszcze inny czort i małe muszki które robią dziurki w listkach i tak jakby listki zaczynały się zwijać czy to coś złego, czym to wytępić?
Czy jak nawoziłem po posadzeniu nawozem Floravit do borówek (http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-d ... ek-p7.html ) czy mam jeszcze stosować podlewanie co 2 tygodnie siarczanem amonu czy starczy tak jak producent nawozu zaleca co 4 tygodnie do maks końca czerwca nawozić jeszcze tym nawozem?
Borówki mam 2 lata, w zeszłym roku miały sporo owoców i teraz już ładnie zakwitły, ale się nie rozrastają od wsadzenie nie wypuściły nawet jednej gałązki. Były już w tym roku 2 razy nawożone, chyba im niczego nie brakuje ?
Dorota
Toście mnie nastraszyli teraz z tym igliwiem
Przebarwienia na większości sadzonek zniknęły , niektóre jeszcze delikatnie widać .

Przebarwienia na większości sadzonek zniknęły , niektóre jeszcze delikatnie widać .
Młodych roślin zaraz po posadzeniu raczej się nie nawozitompatrz pisze:Czy jak nawoziłem po posadzeniu nawozem Floravit do borówek (http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-d ... ek-p7.html ) czy mam jeszcze stosować podlewanie co 2 tygodnie siarczanem amonu czy starczy tak jak producent nawozu zaleca co 4 tygodnie do maks końca czerwca nawozić jeszcze tym nawozem?

Kasia
- mr25ur
Jak już przekwitły to wieczorem opryskaj mospilan lub calypso, ew innym nie zabijającym pszczół, byle nie decisem, karate zeon itp.Daga03 pisze:witam.moje borówki i jagoda kamczacka bardzo ładnie zakwitły i zawiązały owoce jednak widzę , że na listkach są jakieś czarne małe gąsienice lub glizdy bądz jeszcze inny czort i małe muszki które robią dziurki w listkach i tak jakby listki zaczynały się zwijać czy to coś złego, czym to wytępić?
Ja swoim na jesieni wymieniłem podłoże od góry na nowy kwaśny torf i też pięknie kwitną. Ale właśnie też zastanawiam się nad użyciem nawozu pytanie tylko jakiego i kiedy użyć na 3 latki?ganio4 pisze:Młodych roślin zaraz po posadzeniu raczej się nie nawozitompatrz pisze:Czy jak nawoziłem po posadzeniu nawozem Floravit do borówek (http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-d ... ek-p7.html ) czy mam jeszcze stosować podlewanie co 2 tygodnie siarczanem amonu czy starczy tak jak producent nawozu zaleca co 4 tygodnie do maks końca czerwca nawozić jeszcze tym nawozem?Ja mam borówki trzeci sezon. Jeszcze nawozów nie widziały. Aktualnie są oblepione kwiatami
Witam!
Najlepiej użyć nawozu do roślin kwaśnolubnych, jest też taki w 2 kg opakowaniach z borówkami na opakowaniu. Dobrze jest podzielić nawożenie na trzy części, kwiecień, maj, czerwiec.
No i dbać o wilgotność podloża.
Pozdrawiam. romekp
Najlepiej użyć nawozu do roślin kwaśnolubnych, jest też taki w 2 kg opakowaniach z borówkami na opakowaniu. Dobrze jest podzielić nawożenie na trzy części, kwiecień, maj, czerwiec.
No i dbać o wilgotność podloża.
Pozdrawiam. romekp