Chyba irysy SDB powinny mieć własny wątek,już tyle odmian jest w uprawie w ogrodach.
Mój faworytny tej sekcji - SDB 'Lumalite'
Irys SDB 'Beach Baby'
Pozdrawiam,Piotr
A ja wciąż czekam, aż moje zakwitną. Posadziłam w zeszłym roku i jak dotąd są tylko liście .
Kwitną tylko te, które wykopałam z ogródka mamusi. A taka jestem ciekawa jak będą wyglądały te zakupione przeze mnie.
Na kwitnienia moich irysków czekałam minimum dwa lata od zakupu. Te, które przyszły już z pąkami, w następnym roku nie zakwitły, bo kwitnienie je mocno wyczerpało. Powinnam oberwać te pąki i dać się ładnie ukorzenić sadzonkom, ale ja bardzo jestem niecierpliwa i chcę jak najszybciej zobaczyć kwiaty z zakupionych roślin.
Widać na Waszych zdjęciach, że rozrastają się aż miło patrzeć .Warto poczekać cierpliwie te pierwsze 2-3 lata po posadzeniu ,kiedy kwitną jednym,czasami dwoma pędami albo wcale.
Irys SDB 'Combo'
Irys SDB 'Bright Vision'
Irys SDB 'Live Coals'
Pozdrawiam,Piotr
Piotr śliczne masz te odmiany- mnie zawsze najbardziej podobają się różowe i morelowe.
Tak, warto czekać 2-3 lata na piękne kępy z dużą ilością pędów kwiatowych- ale u mnie to tak mają na razie dwie odmiany- są jakieś wybitnie wyrywne- pozostałe, z tych samych zakupów, to ciągle marne sadzonki i z nich kwiatów chyba zbyt szybko nie będzie.