Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Wielkie dzięki za pragnię - chętnie przygarnę kawałek.
Psiząb to również moja ogrodnicza porażka. Mimo kilku prób nie zobaczyłam ani jednego kwiatka.
A wracając do gęsiówek mam jakąś małą, delikatną, pstrokatą. To chyba macedońska. Dostałam od kogoś z forum. Nie od Ciebie czasem?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu, psizęby do łatwych nie należą ale tegoroczne kwitnienie zachęciło mnie do dalszej ich uprawy. I wiem, że muszę je przesadzić do półcienia, bo się przypalają na słonku. Zobaczę przy przesadzaniu, jak duża jest cebula psizęba różowego.
Jak będziesz w czerwcu, to sobie odbierzesz słonecznika 8-)

Iza, ja na razie jestem zadowolony z psizębów i trochę winny temu, że nie kwitną, bo powinny mieć trochę cienia. Na szczęście mają też ładne listki.
Gęsiówkę macedońską 'Variegata' mogłaś mieć ode mnie. Teraz doszła mi gatunkowa (na poprzedniej stronie), która obficiej kwitnie.

Gosiu, ciekaw jestem, jaką odmianę zawilca gajowego kupiłaś? Wczoraj buszowałem po stronach z tymi zawilcami i odmiany są bajeczne. Udało mi się zidentyfikować mojego ('Tinny's Plena'). A tego drugiego leveillei nie znam.

Od trzech dni męczę się z przesyłaniem zdjęć na serwer. A narobiłem ich sporo, bo bardzo dużo teraz kwitnie. Dziś w końcu mogę kilka wkleić:
jeszcze dwa głodki; tym razem białe
Obrazek

Obrazek

groszek wiosenny zdążył przekwitnąć w te upały
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Cudny ten przetacznik z ostatniej fotki. Bardzo lubię kwiaty w niebieskich odcieniach.
U mnie panoszy się dziko rosnący przetacznik ożankowy. I wcale z nim nie walczę. A nich sobie rośnie, bo jest piękny.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

No tak w czerwcu do Warszawy , na pewno się wybiorę .

całkiem zapomniałam , ale trzeba by jeszcze przed euro ,bo potem będzie ciężko dojechać tłok na trasach .
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku jestem pod wrażeniem twoich różności skalniakowych, same ciekawostki. Białe głodki, groszek wiosenny oraz intensywnie niebieski przetacznik to piękne i ciekawe kwiaty. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, przetaczniki płożące trochę podmarzły ale już zdążyłem je przyciąć i teraz się regenerują. M.in. przetacznik odroślowy, bo chyba o niego Ci chodziło (zamiast ożankowy)? Też się bardzo rozpanoszył ale po tej zimie z powrotem jest maleńki.
Kilka przetaczników ma taki piękny lazurowy kolor jak armeński.

Geniu, irysy spokojnie zdążą zakwitnąć przed Euro :wink: Zdaje się że u mnie zaczną już w maju, bo na niektórych są pąki. Więc najpierw umów się z Piotrkiem od irysów 8-)

Irenko, bardzo dziękuję za miłe słowa. Niestety mam bardzo wolny internet i cały czas odrzuca mi przesyłanie zdjęć na serwer. Więc nie mogę pokazać wszystkiego :( A kwitnie teraz dużo roślin.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Rozumiem Twoje kłopoty z internetem, też mam tak często.
Przetacznik armeński jest cudny! Nie tylko kwiaty, ale i listki, takie delikatne :D Ale to niewielka kępka.
Masz go chyba od niedawna?
Jacuś, wschodzi mi inkarwilla :tan Nie tak szybko i nie tak obficie, jak u Ciebie, ale jest :D
Przypuszczam, ze u mnie po prostu było za sucho. Podlewanie konewka niewiele daje. Musiałabym podlewać co godzinę :lol:
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku pozachwycałam się Twoimi Prymulkami. Od jakiegoś czasu są to moje ulubione wiosenne byliny. Niestety tak jak pisałeś susza a później bezśnieżny i mroźny luty zrobiły swoje. U mnie najlepiej przezimowały Primula auricula- bardzo je lubię.

Myślałam , że pooglądam sobie Twoje kwitnące krzewy a tu nie ma fotek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Podziwiam twoje rarytasy.
Ja nie mam ich za dużo więc z chęcią podglądam je u Ciebie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Anemon Leveillei wygląda tak http://www.google.pl/imgres?hl=pl&sa=X& ... ,s:0,i:100

Tego sobie zakupiłam.

Ten, co dostałam od znajomych w środę wygląda identycznie jak Twój
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne fiołeczki i cudny groszek wiosenny. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izunia, moja inkarwilla miała szklarniowe warunki (akwarium zakryte szybą) i chyba dlatego taka prędka :) Przetacznik armeński mam od dawna. Tak, ma śliczne zarówno kwiatki jak i listki igiełkowe. Pięknie też kwitnie różowa odmiana. Spod kwiatów nie widać w ogóle listków.

Moniko, niestety wolny net sprawia, że pokazuję tylko część zdjęć. A chciałbym pokazać krzewy, bo kwitnie kilka po raz pierwszy.
U mnie nie było większych problemów z prymulkami. Przezimowały bardzo dobrze. Niektórym w kość dał nadmiar wilgoci i są po prostu słabsze ale powoli nabierają sił. Nie przetrwały tylko te podkopane przez jakiegoś gryzonia. Rabatka jest podsypana korą i nie zauważyłem szkody. Nie miały więc szans przetrwać zimy.

Grażynko, co Ty mówisz ;:14 U Ciebie choćby liliowce to same rarytasy. O innych kwiatach nie wspomnę ;:108

Małgosiu, 'Tinny's Plena' nawet długo trzymał kwiatki i śliczny jest. A teraz szaleją zawilce wielkokwiatowe, których się mnóstwo nasiało, a mi było żal wyrywać. Zaraz zerkę do podanego linku.

Loki, dzięki. Fiołkom wyraźnie przypadło do gustu nowe miejsce i kwitną bardzo obficie. A groszek wiosenny zakwitł po raz pierwszy i już same listki wprowadziły trochę zieleni na pustej rabacie na samym początku marca.

Czas tulipanów powoli się kończy. Dziś zakwitła ostatnia odmiana. Spieszę więc ze zdjęciami,bo staną się nieaktualne. Z powodu wolnego łącza jestem bardzo ograniczony ze wstawianiem zdjęć
Obrazek

Obrazek

ta cebulka przyjechała do mnie na gapę z inną rośliną i jest ze mną od trzech lat. Dzięki Geniu 8-)
Obrazek

zidentyfikowałem biało-zielonego. Może ktoś wie, jak się nazywa bordowy?
Obrazek

Obrazek

to dzieci (drobnica), które teoretycznie nie powinny jeszcze kwitnąć. Ale niektóre wyrywne są :lol:
Obrazek

a to rodzice - proste i niezawodne stare odmiany
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jacku, jak dobrze, ze jeszcze kwitną tulipany..może i u mnie jeszcze jakies zostały.. ;:224
'Little beauty' - urocze maleństwa ;:173
Przetacznika armeńskiego (czy nie powinno się mówić ormiańskiego? :roll: ) zapisalam, super wygląda, malownicza kępka ;:63
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Tulipany sliczne! A "Little Beauty" tez mam :heja Urocze są :D
Już mi wstyd sępić u Ciebie, ale ... skoro przetacznika armeńskiego masz od dawna, to może znajdziesz kawałeczek na sadzonkę? :oops: Strasznie lubię przetaczniki, zwłaszcza niebieskie :lol:
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Jacku, a może ten bordowy tulipan to 'Queen of Night'?
Mam identycznie zestawienie w ogrodzie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”