Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ciotka pisze: Pytania na forum zadaje się przed robotą a nie po. Szkoda bo zmarnowałaś przez swoją niecierpliwość takie piękne kwiaty. Oczywiście cebulom nic się nie stanie ale o kwitnieniu większości w tym roku możesz zapomnieć. [/b].
A dlaczego większości???Na 50 cebulek może 5 uszkodziłam.Reszta w nienaruszonym stanie.Z resztą przesadzałm już nie raz na wiosne lilie i kwitły.Moje wątpliwości budziły tylko te z ułamanymi pędami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

A to ja Ci powiem, że nie wiesz co straciłaś, bo na pewno nie przesiewałaś przez sitko. Zwykle przy przesadzaniu jesienią wybiera się z sitka drobne cebulki i sieje w innym miejscu. Można w ten sposób z 1m2 uzyskać nawet kilkaset cebulek. Wiosną gdy jeszcze śpią trudno je zauważyć. Szczególnie trąbkowe gdy zlewają się kolorem z podłożem.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Dziękuję za pomoc Ciotka :wink: Kupiłam w torfie i tak sobie leżą :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje lilie maja już 20 cm pędy i nadal stoją w garażu,boję sie je wysadzić :roll: .
Weranduję je w ciągu dnia i podczas przenoszenia złamałam jeden pęd :( :oops:
Czy ta cebula jest już zmarnowana w tym sezonie ?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Gosiu niestety, ta złamana już nie zakwitnie w tym roku. :(
Jedyną pociechą jest fakt, że zamiast w kwiat będzie rosła w cebulę, i na przyszły rok powinnaś mieć ładną, dorodną lilię. :D
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Goniaczku ja już swoje lilie wysadziłam na działkę bo te z jesieni już ładnie wzeszły.
Zakopałam je tylko troszkę głębiej a one i tak już wychodzą , więc wysadż swoje bo myślę że nic im nie będzie :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Róża Masalska
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2008, o 15:44

Post »

Moje zaczęły już w styczniu wychodzić, przez co połowa zmarzła.

Różo proszę wpisz w profilu gdzie masz ogród. Podaj miasto, miejscowość lub chociaż region.
Łatwiej się wtedy udziela porad, a poza tym taki jest zwyczaj. Lila. :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

jolciajci pisze:Goniaczku ja już swoje lilie wysadziłam na działkę bo te z jesieni już ładnie wzeszły.
Zakopałam je tylko troszkę głębiej a one i tak już wychodzą , więc wysadż swoje bo myślę że nic im nie będzie :P
No to posadziłam do gruntu kilka dni temu ,niech się dzieje wola nieba :roll: :D
Tak to wygląda .
Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Gosiu, OGROMNE!
Ja swoje pędzone w piwnicy, pochodzące z zimowych zakupów, wkopałam już w zeszłym tygodniu, ale...one malusie.
A Twoja to chyba za moment kwiat zacznie formować? :shock:
Może warto ją okryć agrowłókniną przez parę dni, by ochronić przez zimnem, wiatrem i słonkiem ?
justi28
200p
200p

Post »

Witam!
Przeczytałam ostatnio, że lili nie należy sadzić w pobliżu tulipanów bądź po nich. A ja popełniłam gafę i posadziłam wśród tuipanów :oops: Jakie są konsekwencje i skutki takiej gafy :cry: Proszę o radę co mam dalej zrobić :?: Za odpowiedź z góry dziękuję justyna
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Justynko a gdzie to wyczytałaś :shock: .
Jak sadziłaś teraz na wiosnę to możesz jeszcze przesadzić jak masz jakieś obawy ale jak na jesieni to przesadzisz po przekwitnięciu lilii i nie będzie problemu :D
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
justi28
200p
200p

Post »

Dokładnie nie pamiętam ale jutro sprawdzę tytuł i autora tej publikacji.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

a ja posadziłam na jesieni 3 lilie i jeszcze nie wyszły :( to moje pierwsze lilie, więc nie mam żadnego doświadczenia (moja mama niestety też nie :( ) jak myślicie, jest jeszcze szansa, że się pokażą?? zaprawiłam więc nie powinno ich żadne choróbsko wziąść a obok posadziłam mnóstwo innych cebulowych, które wyszły i pięknie kwitną... to co z tymi liliami :?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
justi28
200p
200p

Post »

Już mam przeczytałam to na stronie: Rybnicki Klub Miłośników Kwiatów cytuję:" Lilii nie należy sadzić razem z tulipanami ani po tulipanach, jak również na glebie gdzie rosły ogórki." Więc pomyślałam, że może to szkodzić lilom, a że jestem początkującym ogrodnikiem to się przejełam :wink:
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

Hmm,

a mi tulipany i lilie zawsze sie przeplataja i nie widze problemu w ich bliskim sasiedztwie. Znaczy rosliny nie widza problemu i zawsze corocznie kwitna.
Lilii nie należy sadzić razem z tulipanami ani po tulipanach, jak również na glebie gdzie rosły ogórki."
Szkoda tylko, ze nie jest wytlumaczone dlaczego sie nie powinno tych roslin razem sadzic - mnie takie suche stwierdzenie nie przekonuje :lol: 8) za malo powiedziane ;-)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”