Grunt po piesku.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Grunt po piesku.

Post »

Czy ogródek,gdzie załatwiał się mój piesek nadaje się pod uprawę pomidora i ogórka? Jest tam jego wc,czy nie zaszkodzi to roślinkom?
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

A co stało się z jego odchodami. Zostały przez Ciebie uprzątnięte czy też zaryłaś je? Psie odchody nie powinny być używane jako nawóz. Jeśli nadal znajdują się w ziemi, nic ogórkom i pomidorom stać się nie powinno, ale najlepiej dosypać trochę ziemi, aby przykryć je. Powinnaś też nauczyć pieska, że warzywniak to nie jego wychodek.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Albo odwrotnie, nie robić z psiego wybiegu - ogródka warzywnego, bo ktoś to przecie będzie jadł :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03

Post »

racja lepiej posadz krzewy lub kwiaty bo po piesku teren nie nadaje sie do uprawy warzyw bo ziemia jest skażona fekaliami ,także jaka kolwiek uprawe warzyw odradzam :P
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale to chyba już zgniło w ziemi a ogórki będą skażone?Chcę zabrać pieskowi trochę ziemi,bo ma za dużo,ale jest problem,bo tam była jego toaleta i naprawdę nie wiem co robić,piszcie co o tym myślicie.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ale krowy maja siedem żołądków i dłużej trawią to co zjedzą :D

Poza tym krowę zjadasz nawet na surowo, w postaci tatara, a psa?

A tak serio, to obornik pod krzewy daje się w postaci przegniłej, przekompostowanej, bez groźnych dla życia i zdrowia bakterii. A ogrodu, szczególnie ziołowego czy warzywnego NIE zasila się fekaliami ludzkimi ani psimi właśnie z powodu takiego zagrożenia.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

hmm w niektorych kulturach jedza sie i psy... mysle, ze nawet i na surowo.

Pamietajcie nie tylko co w PL jest norma, wszedzie indzie tez jest norma.
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03

Post »

zgadzam się z tym tylko jeszcze dodam co kraj to obyczaj :D
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

...myśle że problem tkwi w tym że pies w odróżnieniu od krowy jest zwierzeciem mięsożernym i jego fekalia są po prostu pełne toksyn powstałych wskutek rozkładu mięsa...a krówka żre roślinki więc nie ma problemu...
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

A no krówce też się mięsko trafi :) Przecież jak zje pajączka który był w trawie to go nie wypluwa :)

A nawiązując do psów: W kale psów (nawet pomimo ich odrobaczania) znajduje się wiele jaj pasozytów, często trudnych do wyleczenia tj. T. vulpis. Jaja takie mogą leżeć w ziemi nawet kilka lat i są nadal "czynne". Jeśli spadnie Ci ogórek na ziemię to jaką masz pewność, że np. przez jego pęknięcie nie wpadły tam jakieś jaja?
Pozdrawiam
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”