Szparagi-uprawa,problemy
Szparagi-uprawa,problemy
W ubiegłym roku z nasion wyhodowałam piękne karpy szparagów, przygotowałam odpowiednio ziemie i wg zaleceń wiosną z rosadnika przesadzilam karpy na miejsce stałe. Uspypywałam kopce i nie wiem co dalej . Czy maja zakwitnąć?, czy je dalej kopczykować zeby nie dopuścić do kwitnienia? 

- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran
- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wpisz w googlu szparagi uprawa (przykładowe linki)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=504
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=59431
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=407
książki:
Szparag : Mikołaj Knaflewski. Komorniki : [1995
Uprawa szparaga w ogródku przydomowym / [oprac. Barbara Napierała]. Bojanowo : [1989]
Uprawa szparaga / Antoni Małachowski, Mikołaj Knaflewski. Poznań : [1984].
Kontraktujemy szparagi : Mikołaj Knaflewski. Warszawa : 1982
Szparagi bielone i zielone / Mikołaj Knaflewski. Warszawa : 1981
Niestety sama nigdy nie uprawiałam szparagów. Z tego co wiem to nie wolno dopuścić do kwitnienia (chyba, że juz po zbiorze). Zakrywane są kopce folią (?ciepło?). Po zbiorze odkrywa sie folię i fajne a la asparagusy
Powodzenia!
Daj znać jak Ci idzie.
Pozdrawiam
------------
Angelika
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=504
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=59431
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=407
książki:
Szparag : Mikołaj Knaflewski. Komorniki : [1995
Uprawa szparaga w ogródku przydomowym / [oprac. Barbara Napierała]. Bojanowo : [1989]
Uprawa szparaga / Antoni Małachowski, Mikołaj Knaflewski. Poznań : [1984].
Kontraktujemy szparagi : Mikołaj Knaflewski. Warszawa : 1982
Szparagi bielone i zielone / Mikołaj Knaflewski. Warszawa : 1981
Niestety sama nigdy nie uprawiałam szparagów. Z tego co wiem to nie wolno dopuścić do kwitnienia (chyba, że juz po zbiorze). Zakrywane są kopce folią (?ciepło?). Po zbiorze odkrywa sie folię i fajne a la asparagusy

Powodzenia!
Daj znać jak Ci idzie.
Pozdrawiam
------------
Angelika
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy rozmawiamy o szparagu w celach dekoracyjnych czy konsumpcyjnych?
Jego walory dekoracyjne znam od lat i pozwolę sobie przytoczyć pewne informacje:
Szparag lekarski (Asparagus officinalis)
Jest to wieloletnia bylina, o ozdobnych młodych pędach przez cały sezon
dorasta do 150 cm wysokości.
Kwitnie od V-VII,niepozornymi białymi kwiatkami,ma za to ozdobne
nasiona- pomarańczowe jagody.
Wymagania: stanowisko słoneczne, gleba żyzna, próchniczna, wskazane jest częste nawożenie kompostem.
Karpa głęboko wgryza się w glebę - jest trudna do usunięcia.
Rozmnaża się przez podział karpy lub wysiew nasion.
Ma zastosowanie jako warzywo ale wymaga wtedy skomplikowanych zabiegów ,które stosuje się na plantacjach.
W ogrodach ozdobnych sprawdza się jako uzupełnienie rabat różanych.
Tak wygląda wiosną:

P1070344
Tak jesienią-późną jesienią

p1040310
Jego walory dekoracyjne znam od lat i pozwolę sobie przytoczyć pewne informacje:
Szparag lekarski (Asparagus officinalis)
Jest to wieloletnia bylina, o ozdobnych młodych pędach przez cały sezon
dorasta do 150 cm wysokości.
Kwitnie od V-VII,niepozornymi białymi kwiatkami,ma za to ozdobne
nasiona- pomarańczowe jagody.
Wymagania: stanowisko słoneczne, gleba żyzna, próchniczna, wskazane jest częste nawożenie kompostem.
Karpa głęboko wgryza się w glebę - jest trudna do usunięcia.
Rozmnaża się przez podział karpy lub wysiew nasion.
Ma zastosowanie jako warzywo ale wymaga wtedy skomplikowanych zabiegów ,które stosuje się na plantacjach.
W ogrodach ozdobnych sprawdza się jako uzupełnienie rabat różanych.
Tak wygląda wiosną:

P1070344
Tak jesienią-późną jesienią

p1040310
W tym wypadku chodzi mi o szparagi w celach konsumpcyjnych. (Dekoracyjne posiadam jeszcze tak stare odmiany ze nie pamietam od kiedy rosna , ale wiele wiele lat.) Dużo pracy i czasu poświęciłam na zalożenie mini plantacji. Nawet pisalam z fachowcami na temat czy wogólne na terenach pólnocno-wschodniej Polski zaczynać zakładac mini plantację. Opisalam dokładnie położenie miejsca gdzie mam zamiar założyc plantację klasę ziemi itp i po pozytywnych opniach specjalistow założylam malutka plantację. na razie rosną ładnie (tzn karpy i to nawt sama je wyhodowalam z nasionek) i też sa pojedyńcze takie szparagi ze mozna byłoby juz je przeznaczyć "do garnuszka" Jednak nie zalecają w pierwszym roku zbierać wyp[ustek żeby nie oslabić karp.Tylko wlaśnie zapomniałam sie dowiedzieć czy mam nie dopuszczać do kwitnienia., a oczywiście gdzieś posialam adresy kontaktowe do ludzi ktorzy mi doradzali co do wyboru miejsca itp.Zobaczymyjak to bedzie, na moje cele cos tam urosnie.
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szparagi
Czy ktoś z was uprawia szparagi? Mam kilka roślin wyhodowanych z nasion i nie wiem co dalej? Podobno usypuje się nad nimi wały ziemi, jednak nie bardzo wiem jak to zrobić?
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ja uprawiam od trzech lat. Również karpy pozyskałam wysiewając nasiona wiosną. Malutkie rozsady posadziłam na rozsadniku w odstępach około 30cm. Jesienią przygotowywaliśmy miejsce na którym powstała mini plantacja. Trzeba pozbyć się chwastów i dobrze nawieść ziemię. My dawaliśmy obornik. Wczesną wiosną wykopaliśmy rowy na długość zagonu szerokości około 40 cm i głębokości 50 cm. na dno każdego rowu daliśmy obornik na niego cienka warstwę około 10cm ziemi i sadziliśmy wykopane z rozsadnika karpy co 30-35 cm. W zeszłym roku mieliśmy niezbyt duży zbiór ale był. W tym roku Już robiłam kopczyki bo szparagi zaczynają wychodzić z ziemi a chcemy mieć białe więc kopczykujemy. Zanim zdecydowałam się na uprawę szparagów długo prosiłam różnych specjalistów o rody czy warto u mnie sadzić szparagi (zimny klimat, Północna Polska) Dzięki uprzejmości naukowców z Poznania zostało wybrane odpowiednie stanowisko na południowej stronie lekkiego wzniesienia w przepuszczalnej prawie piaszczystej ziemi. Szparagi wymagają dużo pracy i uwagi dla początkującego ogrodnika ( za taka sie uważam) ale moim zdaniem są tego warte Życzę powodzenia
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Glebę mam piaszczystą, a działkę położoną na stoku południowym, więc może uprawa się uda.
Jak myślisz, czy można jeszcze w tym roku przesadzić je na miejsce uprawy przygotowane wg Twoich wskazówek?
Pozdrawiam Dorota
Jak myślisz, czy można jeszcze w tym roku przesadzić je na miejsce uprawy przygotowane wg Twoich wskazówek?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Nasiona wysiewa sie do doniczek w marcu-kwietniu latem przesadza sie na rozsadnik wiosna nastepnego roku sadzi sie na miejsce stale bardzo starannie przygotowane. zbor nastpepuje dopiero w nastepnym roku po posadzeniu na miejsce stale. Jaka ilosc szparag z jednej karpy to zalezy od wielu czynnikow trudno jest mi precyzyjnie to okreslic. Moze poszukasz w necie.micka pisze:I jak z tymi szparagami?? Czy można je jeszcze posadzić na zbiory w przyszłym roku. Ile będzie z jednej sadzonki szparagu??