Ewa - Ogród z Aniołkiem
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ewa - Ogród z Aniołkiem
Ładna wiosna u Ciebie i już Rh kwitną, fajnie.Mój rh ma jakieś takie malutkie pączki i raczej nie zakwitnie w tym roku i w dodatku jakiś robak się do niego przyplątał i zżera nie tylko liście ale i pąki 

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Ewuś ogród masz wypieszczony aż miło patrzeć. Hortensję możesz podlać czymś barwiącym nowe kwiatki powinny się zabarwić , będziesz miała wielokolorową .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A już myślałem , że hortensja ,,naturalnie '' zakwitła.
Do zabarwienia coś bardzo kwaśnego zastosuj. Hodowcy mają coś bardzo skutecznego , nam amatorem tak nie wychodzi. Ja spróbuje posypać siarczanem magnezu. Nie powoduje nadmiernego przyrostu jak siarczan amonu. Może odrobinę dosypię , bo azot także potrzebny. Mam także dużo pojedynczych tulipanów , co roku ubywa ich. Żal mi niektórych odmian, nie do kupienia u mnie. 

- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Olu borówka jedna zmarzła w tym roku, ale pozostałe mają sporo kwiatu.
W miejsce uschniętej wsadzę nową, bo uwielbiam ten smak. Mniam...mniam...
Tulipanki mam po 1-2 sztuki z każdego, bo to darowane i takie jakie dostałam ...takie wsadziłam.
Lubię dobierać kolorystycznie grządki....a tu tak kolorowo, ale nie przeszkadza mi...
jest mi miło, że ktoś o mnie pomyślał i podarował mi je. Pamiętam o tym
Julka ja tam nie wiem kiedy kwitły moje w ubiegłym roku, ale śnieg 3 maja nie dał im do wiwatu.
Za to pierwszy raz okrywałam w tym roku Rh ( wpływ forum) i niestety liście są w nieciekawym stanie...
Justynko jak Rh ma małe paczki, to prawdopodobnie nie zakwitnie tylko puści z nich liście.
Na robakach żerujących na Rh nie znam się czytałam kiedyś o opuchlakach, które obgryzają liście.
Poczytaj w wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=248
Danusiu wypieszczony (?!?) oj jak chciałabym móc o nim tak powiedzieć. Niestety to tylko małe fragmenty.
Ale kiedyś....
Kupiłam specjalny nawóz na to, żeby hortensje były niebieskie, ale może one za szybko zakwitły. Może następne ...
Tadek naturalnie tylko po garażowaniu
Kupiłam do podsypania specjalnie żeby były niebieskie ...i co?...są różowe (a kasa poszła). Moich niestety też tulipanów ubywa...trzeba tak jak piszesz wrócić do starych sprawdzonych, tylko ja nie bardzo potrafię odróżnić nowe odmiany od starych babcinych 
W miejsce uschniętej wsadzę nową, bo uwielbiam ten smak. Mniam...mniam...
Tulipanki mam po 1-2 sztuki z każdego, bo to darowane i takie jakie dostałam ...takie wsadziłam.
Lubię dobierać kolorystycznie grządki....a tu tak kolorowo, ale nie przeszkadza mi...
jest mi miło, że ktoś o mnie pomyślał i podarował mi je. Pamiętam o tym

Julka ja tam nie wiem kiedy kwitły moje w ubiegłym roku, ale śnieg 3 maja nie dał im do wiwatu.
Za to pierwszy raz okrywałam w tym roku Rh ( wpływ forum) i niestety liście są w nieciekawym stanie...

Justynko jak Rh ma małe paczki, to prawdopodobnie nie zakwitnie tylko puści z nich liście.
Na robakach żerujących na Rh nie znam się czytałam kiedyś o opuchlakach, które obgryzają liście.
Poczytaj w wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=248

Danusiu wypieszczony (?!?) oj jak chciałabym móc o nim tak powiedzieć. Niestety to tylko małe fragmenty.

Ale kiedyś....

Kupiłam specjalny nawóz na to, żeby hortensje były niebieskie, ale może one za szybko zakwitły. Może następne ...
Tadek naturalnie tylko po garażowaniu

Kurczę, Ewa - bosko masz! To zdjęcie z lewej strasznie mi się podoba! Lubię Twój ogród bardzo za dużą ilość różnorodnych iglastych... Jak podrosną jeszcze, za 2-3 lata będą zachwycać jeszcze bardziej...
Pokaż z bliska zdjęcie klonika!
Pokaż z bliska zdjęcie klonika!

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Ty ten taras to masz!
Bardzo podoba mi się ta figurka z chłopczykami
Bardzo podoba mi się ta figurka z chłopczykami

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Skoro tył ogrodu tak wygląda, to z przodu już sobie wyobrażam jak bosko jest 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ewa,ostatnie zdjęcia to klękajcie narody,masz wymuskany i gustowny ogród,o tarasie nie wspomnę.
- Ewa_tuli
Aguniu, ja z braku czasu (długo pracuję) postawiłam na iglaki i krzewy kwitnące, z którymi mam mniej roboty niż z kwiatami, bylinami itp.
Mam małe rabaty kwitnących...bo to cieszy oczy...no i forum na którym nie jestem długo, zaczyna mieć wpływ i lekką zmianę kierunku (więcej róż, host i zapędy na chryzantemy zimujące-kopułki). Nie umiem jeszcze dobierać tak jak Ty czy Jule, żeby to pasowało idealnie, ale uczę się i podglądam.
Klon sprzed kilku dni:
Jutro zrobię lepsze zdjęcie.
Iwonko rozczarowałabyś się przód jest pusty...nawet trawy nie ma, to zapasy gruntu na ...no nie wiem może za 5 lat.
W tym roku wysiewam trawę, żeby nie było chaszczy...albo pustyni.
Ale mam jeszcze zagospodarowaną (do zmian) działkę z boku domu (ok.4 ary) i atm też już jest jako tako.
Ewuniu taras duży, miały stać na nim kwiaty w donicach...miały być meble ogrodowe...miało być...a co tam nie miało być...
Będzie, ale powoli...bo nie nadążam z robotą...A figurka tak spodobała się mi, ze wszystkim wmawiam, że to moje dzieci, jak były małe
Małgosiu, o matko jedyna, to dopiero szkielet tego co mam w głowie.
Przez Aguniadę (lub dzięki niej dosadzę jeszcze 2 brzozy).
Muszę obudować studnię kostką.
Po prawej stronie ( do studni) będzie kolejne kamienisko, za studnią brzozy, trawy, irysy niebieskie...
Tył cały do przeróbki, ale jest tło...
Prawa strona do niedużych poprawek, przesadzeń itd...(za dużo pochowane w krzorach).
Przed tarasem zaczęłam tworzyć szeroki klomb z RH, iglaczkami, hostami...i co tam jeszcze + ścieżynka oczywiście kamienna.
A co ja tam w tej głowie nie mam na najbliższe 20 lat
Mam małe rabaty kwitnących...bo to cieszy oczy...no i forum na którym nie jestem długo, zaczyna mieć wpływ i lekką zmianę kierunku (więcej róż, host i zapędy na chryzantemy zimujące-kopułki). Nie umiem jeszcze dobierać tak jak Ty czy Jule, żeby to pasowało idealnie, ale uczę się i podglądam.
Klon sprzed kilku dni:

Iwonko rozczarowałabyś się przód jest pusty...nawet trawy nie ma, to zapasy gruntu na ...no nie wiem może za 5 lat.
W tym roku wysiewam trawę, żeby nie było chaszczy...albo pustyni.
Ale mam jeszcze zagospodarowaną (do zmian) działkę z boku domu (ok.4 ary) i atm też już jest jako tako.
Ewuniu taras duży, miały stać na nim kwiaty w donicach...miały być meble ogrodowe...miało być...a co tam nie miało być...
Będzie, ale powoli...bo nie nadążam z robotą...A figurka tak spodobała się mi, ze wszystkim wmawiam, że to moje dzieci, jak były małe

Małgosiu, o matko jedyna, to dopiero szkielet tego co mam w głowie.
Przez Aguniadę (lub dzięki niej dosadzę jeszcze 2 brzozy).
Muszę obudować studnię kostką.
Po prawej stronie ( do studni) będzie kolejne kamienisko, za studnią brzozy, trawy, irysy niebieskie...
Tył cały do przeróbki, ale jest tło...
Prawa strona do niedużych poprawek, przesadzeń itd...(za dużo pochowane w krzorach).
Przed tarasem zaczęłam tworzyć szeroki klomb z RH, iglaczkami, hostami...i co tam jeszcze + ścieżynka oczywiście kamienna.
A co ja tam w tej głowie nie mam na najbliższe 20 lat

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ewcia ja wiem po fotach kiedy co zaczelo kwitnac
Ale wycacalas powierzchnie, czapki z glow panie i panowie
Mowilam, ze dac Ci tylko troche wolnego i wylizesz wszystko pierwsza klasa. A dokonczyliscie juz ten kawalek przed domem po lewej? bardzo ladnie sie zapowiadalo i jestem ciekawa czym sie skonczylo.

Ale wycacalas powierzchnie, czapki z glow panie i panowie

- Ewa_tuli
Julka, nic nie wylizałam, bo jedni goście drzwi zamykają, drudzy otwierają...
Miałam 3 dni wolnego i w ogrodzie byłam może 4 godziny w sumie.
Nic nie robione.
Miała być trawa - dalej jest pustynia.
Lubię gości, ale w ten weekend przesadzili...chyba muszę sprawić, żeby mnie nie lubili

Miałam 3 dni wolnego i w ogrodzie byłam może 4 godziny w sumie.
Nic nie robione.
Miała być trawa - dalej jest pustynia.

Lubię gości, ale w ten weekend przesadzili...chyba muszę sprawić, żeby mnie nie lubili

Ewa, dzięki za fotę - to Dissectum, prawda?
Mój upragniony, chciany, wyczekiwany - chyba jutro sprawię sobie to cudeńko, tylko w limonkowym odcieniu...
Dorodny ten Twój okaz, przepiękny... masz z nim jakieś kłopoty? Bo ja generalnie z palmowymi żadnych...
Mój upragniony, chciany, wyczekiwany - chyba jutro sprawię sobie to cudeńko, tylko w limonkowym odcieniu...
Dorodny ten Twój okaz, przepiękny... masz z nim jakieś kłopoty? Bo ja generalnie z palmowymi żadnych...
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Mnie chodzilo o ta strone na lewo, jak stoi sie przodem do domu... ta ktora M. obrabial jak wpadlysmy poogladac. Mialas tam chyba wyciagac wyciagac kamienie i powiekszac co nieco.
Ale juz nie pytam, jak piszesz ze goscie dali popalic, to sie z pytaniem wycofuje
Ale juz nie pytam, jak piszesz ze goscie dali popalic, to sie z pytaniem wycofuje

- Ewa_tuli
Aguniu to klon palmowy "ornatum". Mam go kilka lat. Nigdy mi nie przymarzł ( w tym roku jednak trochę). Pod nim mam iglaka płożącego i korę sosnową. Myślę, że iglak płożący dodatkowo chroni przed zimą. Rośnie w pełnym słońcu.
Przebarwia się od bordowego koloru do czerwieni.
Inne jego zdjęcie sprzed (?):

Jula jak M narobił się, to dotarły zamówione róże i trzeba było wycinać darń, obornik wsypać, kompost wymieszać i sadzić...gdzie?...tam gdzie miały być wysypane kamienie...
Teraz tam są róże...wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie.
Przebarwia się od bordowego koloru do czerwieni.
Inne jego zdjęcie sprzed (?):

Jula jak M narobił się, to dotarły zamówione róże i trzeba było wycinać darń, obornik wsypać, kompost wymieszać i sadzić...gdzie?...tam gdzie miały być wysypane kamienie...