Karczowanie,usuwanie trudnych korzeni,pieńków,krzewów,drzew
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nawiercanie i zalewanie nie roundup'em, lecz saletrą amonową. Nie praktykowałem, znam to z tego forum.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za podpowiedzi. Czy dużo tej saletry mam wlać?
O zgodę gminy nie pytałem, Ścinam odrosty co kilka lat, tyle, że teraz już mi się to znudziło. Co każdy mocniejszy wiatr zbieranie po całej działce gałęzi i liści. Będę wsadzał coś mniej pracochłonnego . Tak w ogóle to one są na mojej działce, tylko ogrodzenie mam bliżej.
O zgodę gminy nie pytałem, Ścinam odrosty co kilka lat, tyle, że teraz już mi się to znudziło. Co każdy mocniejszy wiatr zbieranie po całej działce gałęzi i liści. Będę wsadzał coś mniej pracochłonnego . Tak w ogóle to one są na mojej działce, tylko ogrodzenie mam bliżej.
Pozdrawiam. Mirek.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czarny bez - jak się go pozbyć?
'Besiaków' nigdy nie brakuje, więc powrócę do problemu głównego. Najlepiej- wyrwać. Ostatecznie wyciąć równo z ziemią. Zawsze potem trzeba będzie powtarzać te czynności, więc mozna wesprzeć się opryskiem- środkiem działającym układowo przez liście i rzeczywiście może to być Roundup lub jeśli chcemy oszczędzić trawę w otoczeniu, to można użyć Fernando.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Re: Usuwanie pni drzew
Moja znajoma stosuje podobną technikę. Ale przez polaniem pnia Roundupem nawierca w nim lika otworów wtedy podobno szybciej działa i łatwiej pozbyć się korzeni
Szukasz noclegu nad morzem? zapraszam
Twój pracodawca blokuje strony WWW? U nas możesz je bezpieczne przeglądać.
Twój pracodawca blokuje strony WWW? U nas możesz je bezpieczne przeglądać.
Re: Usuwanie pni drzew
Witam,
zamiast grzybni na kołeczkach można by spróbować sposobu opisanego tutaj: http://energia.odnawialna.info/usuwanie ... czniakiem/
Może i trzeba poczekać na efekty, ale to ekologiczny i pożyteczny sposób pozbycia się niechcianego pniaka. Roundup to świństwo jednak - chyba najcięższy kaliber ogrodowej chemii.
pozdrawiam,
P.
zamiast grzybni na kołeczkach można by spróbować sposobu opisanego tutaj: http://energia.odnawialna.info/usuwanie ... czniakiem/
Może i trzeba poczekać na efekty, ale to ekologiczny i pożyteczny sposób pozbycia się niechcianego pniaka. Roundup to świństwo jednak - chyba najcięższy kaliber ogrodowej chemii.
pozdrawiam,
P.
Witam , sprawa wygląda tak : mam działkę , kupiłem ją w stanie mocno zarośniętym , w więkrzości przez młode drzewka śliwy takie ok 1,8m wysokości . Ogólnie teraz robię wycinkę tych krzaków. Oczywiście korzenie póki co są w ziemi. Pytanie co z nimi zrobić? 1 opcja - zepchnąć wszystko detem , 2 opcja - spryskać wszystko roundupem i nawieźć ziemi , 3 - opcja tylko nawieźć na to ziemi i równać , nie bawić się w spycharki i round upy. Dodam że tak czy siak ziemi musze nawieźć , bo działka jest w dole i musze ją "podwyźszyć". Więc jakbym nawiózł ziemi i to równał to jest szansa że te korzenie puszczą nowe gałęzie i wylazą z ziemi? Pytanie trochę wydaje mi się oczywiste że nie wylazą i pogniją , ale wolę się spytać czy ktoś ma jakieś rady wobez powyższego.
Jak trzeba mogę wrzucić zdjęcia.
Witaj.
Po pierwsze roundup jest środkiem do usuwania chwastów i na drzewka oraz korzenie nie będzie miał żadnego działania.
Jeżeli wytniesz korzenie w okolicy pnia, to szansa na "odrosty" jest znikoma. Ważne także jakie drzewa chcesz usuwać. Jeżeli, to tylko śliwki, to bez problemu, bo np. z wiśnią trzeba być bardziej dokładnym... ta roślina dość mocno walczy o życie i może wypuszczać odrosty
Przejechanie całości spychem byłoby najmniej męczące aczkolwiek gwarancji i tak nie masz na stu% eksterminacje.
Po pierwsze roundup jest środkiem do usuwania chwastów i na drzewka oraz korzenie nie będzie miał żadnego działania.
Jeżeli wytniesz korzenie w okolicy pnia, to szansa na "odrosty" jest znikoma. Ważne także jakie drzewa chcesz usuwać. Jeżeli, to tylko śliwki, to bez problemu, bo np. z wiśnią trzeba być bardziej dokładnym... ta roślina dość mocno walczy o życie i może wypuszczać odrosty

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Re: Co zrobić z korzeniami PROSZĘ o radę
Roundup to nie tylko środek na chwasty. Drzewo też zabije pod warunkiem opryskania żywych liści i użycia odpowiedniej ilości tego środka. Jeśli część zielona jest ścięta to nie ma już czego pryskać. Wycięta śliwka daje mnóstwo odrostów. Wywal od razu korzenie, nie będą przeszkadzały w przyszłości (np. przy kopaniu dołów pod nowe drzewka czy krzewy).
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Bez pozwolenia nie wolno podwyższać poziomu gruntu.Poszukaj na forum tematu o podnoszeniu gruntu.rainbow pisze:Witam , sprawa wygląda tak : mam działkę , kupiłem ją w stanie mocno zarośniętym , w więkrzości przez młode drzewka śliwy takie ok 1,8m wysokości . Ogólnie teraz robię wycinkę tych krzaków. Oczywiście korzenie póki co są w ziemi. Pytanie co z nimi zrobić? 1 opcja - zepchnąć wszystko detem , 2 opcja - spryskać wszystko roundupem i nawieźć ziemi , 3 - opcja tylko nawieźć na to ziemi i równać , nie bawić się w spycharki i round upy. Dodam że tak czy siak ziemi musze nawieźć , bo działka jest w dole i musze ją "podwyźszyć". Więc jakbym nawiózł ziemi i to równał to jest szansa że te korzenie puszczą nowe gałęzie i wylazą z ziemi? Pytanie trochę wydaje mi się oczywiste że nie wylazą i pogniją , ale wolę się spytać czy ktoś ma jakieś rady wobez powyższego.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drzewko ucinasz przy ziemi, pędzlem zasmarowujesz roundapem nie rozcieńczonym, lub innym podobnym herbicydem na bazie gilofastu, tenże jest zaciągany do systemu korzeniowego drzewka i likwiduje je na amen, przy okazji to świństewko pomaga w rozkładzie drzewa w ziemi.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Witam stalem sie posiadaczem starego zaniedbanego ogrodu w ktorym jest mnustwo drzew,mam do was pytanie chce sie pozbyc wszystkich drzew tylko problem jest z tym jak pozbyc sie korzeni i pniakow nie chce uzywac srodkow i czekac pare sezonow , mam na mysli jakis sprzet tylko jaki ciagni sobie poradzi czy koparke trzeba zalezy mi na rownym terenie prosze o pomoc moze wiecie ile moze kosztowac wynajecie takiego sprzetu prosze o pomoc dziekuje.

-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Paweł, masz zastrzeżenia i niemały problem. Najlepiej dowiedz się w Urzędzie Gminy czy w ramach rekultywacji gruntu możesz podnieść poziom tegoż gruntu wymieniając jako powód choćby zastoisko mrozowe /niekoniecznie musisz mówić o korzeniach/. Wiem, że w ramach usuwania enklaw nieużytków taką zgodę można uzyskać. Pozdr, Francik.
Francik
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Re: Karczowanie drzew Prosze o Pomoc!!!
Ceny zależą od danego regionu,miasta itp.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi