Calikarpa,pięknotka -cudowna fioletowa roslina.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: PIĘKNOTKA - CALICARPA przed zimą
U mnie zawsze częściowo podmarza od góry. Odbija jednak bardzo mocno. W zeszłym roku nie okrywałam. Rośnie u ,mnie trzeci rok.
Kalikarpa o białych owocach?
Kalikarpa o białych owocach?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2010, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W takim razie zrobię jeszcze kopczyki, będę spokojniejsza.
Chochoły rzeczywiście fantastycznie wyglądają, nadają ogrodowi takiego rystykalnego charakteru, więc jak tylko będę miała czas, pstryknę parę zdjęc ...
Moja biała pięknotka to odmiana Calicarpa japonica Leucocarpa i dałam za nią 24,00 zł. Ciekawie wygląda przynajmniej na zdjęciu i chyba fajnie będzie komponowac się z fioletową

Chochoły rzeczywiście fantastycznie wyglądają, nadają ogrodowi takiego rystykalnego charakteru, więc jak tylko będę miała czas, pstryknę parę zdjęc ...
Moja biała pięknotka to odmiana Calicarpa japonica Leucocarpa i dałam za nią 24,00 zł. Ciekawie wygląda przynajmniej na zdjęciu i chyba fajnie będzie komponowac się z fioletową

-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poluję na białą pięknotkę. Proszę napisz, gdzie kupiłaś? (wiem, że w Małopolsce 

-
- 100p
- Kontakt:
Białą pięknotkę kupiłam całkiem niedawno na Allegro, przyszedł ładnie rozrośnięty krzaczek, tak ok. 40 cm wysoki, dobrze ukorzeniony. Pewnie na wiosnę oferta będzie wznowiona, a może nawet będzie większy wybór, bo teraz tylko jeden Sprzedający miał białą calicarpę ...
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Bardzo ładna ta biała kalikarpa.
Ja swoje kopczykuję ziemią kompostową tak jak róże i nic więcej.

Ja swoje kopczykuję ziemią kompostową tak jak róże i nic więcej.
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
Poczekam z pewnością do wiosny, bo pojutrze -18 nocą, brr.
-
- 100p
- Kontakt:
Szczerze powiedziawszy, gdyby listopad nie był taki piękny, też nie odważyłabym się na sadzenie Calicarpy tak póżno ... Zresztą w ogóle póżno trafiłam na tą roślinę, wcześniej o niej nie słyszałam, a tym bardziej nie widziałam ... Na wiosnę jest zawsze dużo pracy, więc pomyślałam, że dużą wygodą będzie posadzic Calicarpę teraz - może przetrwa ... małe sadzonki były po 7,50 zł, więc nie majątek.
- Jerzewicz
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 21:17
Witam, moja pięknotka Boindnara zmarzła poprzedniej zimy lecz odbiła od korzenia. Po paru miesiącach kupiłem nową i posadziłem ją obok.Przed zimą wysoko okopczykowałem pięknotki i starannie okryłem włókniną.Liczę na nie na wiosnę ! Zdjęcia prześlę póżniej. 

Witam. No to czekamy na zdjęcia ... A swoją drogą, bardzo jestem ciekawa, jak te moje zabiegi ochroniły pięknotki ... Mam nadzieję, że skutecznie i że przetrwają zimę . Pozdrawiam.
Po jakim czasie doczekaliście się owoców ?Ja kupiłam trzyletni krzak i mi nie zakwitł
Gdzieś czytałam ,że pięknotki kwitną tylko jak rosną w grupie. Czy to prawda?

Jak nie pływam- to sadzę.
-
- 100p
- Od: 23 sty 2011, o 10:01
moja jest samotną pięknotką zakwitła mi w drugim roku od posadzenia rośnie od południowej strony ale nie zupełnie w pełnym słońcu ptaszki owocków nie lubią więc pięknie zimą w śniegu wygląda 

- Danutek
- 10p - Początkujący
- Od: 26 paź 2011, o 11:04
Teraz już wiem,dlaczego moje skutecznie przemarzają,tylko je okrywałam a teraz już wiem ,że muszę jeszcze okopczykować
- Jerzewicz
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 21:17
Re: Cudowna fioletowa roslina. Kalikarpa :)
Calikarpa Profusion nie kwitnie na jednorocznych pędach ! Wiem bo kupiłem kwitnącą, która owocowała. Na drugi rok przemarzła i nie owocowała.Dokupiłem 2 lata temu drugą.Obie przemarzły i nie owocowały.W tym roku znowu obie przemarzły!
Moje też przemarzły po raz kolejny.Chyba sobie daruję.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Moja też przemarzła kolejny raz i jak wypuści od korzenia to jesienią oddam znajomym gdzie jest ciepłej i zaciszniej.
Halina