Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
Witam wszystkich, na moich pomidorkach pojawiły się na liściach takie "wypustki". Czy może ktoś wie co to jest?? Jest to odmiana kmicic, mam jeszcze kilka innych odmian pomidorów , ale te objawy występują tylko na tej jednej.

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam-kaszub
Za dużo azotu
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- mic44
- 50p
- Od: 17 paź 2010, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

a takie coś co to może być przesadzone, podlane salatrzakiem[dałem też trochę nawozu do pomidorów z lidla] i taki znok.
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
żyć''.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Dobrze wiedzieć a nigdy nie zasilałam ..a podlanie rozcieńczoną gnojówka bydlęcą to dobre ?forumowicz pisze:Odważ 5 dkg saletrzaku i 5 dkg superfosfatu/ razem/ na 10 l wody i podlej te pomidory. Zobaczysz bardzo szybka reakcję.
To nic, że dałaś obornik. Przy wysadzeniu pomidor potrzebuje papu w bezpośrednim sąsiedztwie korzeni. Później sie do tego obornika dokopie sam.
![]()
Gnojowica w świeżej masie zawiera:juda pisze:podlanie rozcieńczoną gnojówka bydlęcą to dobre
bydlęca:
? 0,31 ? 0,50% N,
? 0,15 P2O5
? 0,33% K2O
za mało fosforu. Nadaje się do zasilania owocujacych pomidorów.
Pozdrawiam
-

A czy posypanie popiołem drzewnym wskazane ?
Posypanie ale czego ?

-
Oj rzeczywiście nie napisałam że pomidorów , tak obok jakby rzedowo lepiej wcześniej przed sadzeniem czy można potem ?
forumowicz,dziękuję za szybką odpowiedź. Tamte pomidory są jeszcze w pojemnikach na balkonie. Kilka krzaków jakiś tydzień, półtora temu wsadziłem do tunelu foliowego i na jednym z nich dolne liście wyglądają jak na zdjęciu-czy to jest poparzenie słoneczne???? Czy coś innego?

Pozdrawiam-kaszub
Tak, to jest poparzenie słoneczne
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ani wcześniej ani potem, Jeżeli już koniecznie chcesz zużyć popiół drzewny potraktuj go jak normalny nawóz fosforowo-wapniowo-potasowy. Czyli 5 deko na 10 l i do podlewania owocujących krzaków i to nie raz za razem, bo możesz zalkalizować glebę wokół roślin.juda pisze: obok jakby rzedowo lepiej wcześniej przed sadzeniem czy można potem ?
Ostrzegam bo będzie potem płacz.

-
Dziękuję skoro tak to już nic nie będę kombinować ..
A tak tylko przy okazji bo nie wiem czy nie popełniam błędu sypiąc popiołem w truskawkach zimową porą i wczesna wiosna?
A tak tylko przy okazji bo nie wiem czy nie popełniam błędu sypiąc popiołem w truskawkach zimową porą i wczesna wiosna?
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
forumowicz..
upewnię się tylko do podlania fosforem po posadzeniu pomidorów na rozrost korzeni superfosfatu to łyżeczka granulek na 10l wody?
a "świeżego" kurzaka to 1kg na 10l wody..? potem z tego pół litra na 10l wody..

upewnię się tylko do podlania fosforem po posadzeniu pomidorów na rozrost korzeni superfosfatu to łyżeczka granulek na 10l wody?
a "świeżego" kurzaka to 1kg na 10l wody..? potem z tego pół litra na 10l wody..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Aniu
Kto Ci tak namieszał w głowie ?
Jeżeli chcesz użyć jako nawóz startowy superfosfat to po pierwsze primo- nie sam, a po drugie primo, 5 dkg na 10 l. Gdybyś nie miała wagi to powiem Ci, że ciężar nasypowy tych granulek jest około 1 kg/ litr zatem jak zmierzysz tego nawozu " pięćdziesiątke " będzie to około 5 deko.
A z kurzakiem już tłumaczyłem zenmachowi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=54317 . Nie mam ju z siły powtarzać w kółko- wybacz.
Pozdrawiam
Kto Ci tak namieszał w głowie ?
Jeżeli chcesz użyć jako nawóz startowy superfosfat to po pierwsze primo- nie sam, a po drugie primo, 5 dkg na 10 l. Gdybyś nie miała wagi to powiem Ci, że ciężar nasypowy tych granulek jest około 1 kg/ litr zatem jak zmierzysz tego nawozu " pięćdziesiątke " będzie to około 5 deko.
A z kurzakiem już tłumaczyłem zenmachowi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=54317 . Nie mam ju z siły powtarzać w kółko- wybacz.
Pozdrawiam