Chora palma? (choć myśle że to chyba dracena) - proszę o pom

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Madziulka_S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2012, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chora palma? (choć myśle że to chyba dracena) - proszę o pom

Post »

Witam
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Od około dwóch lat mam palmę choć myślę że to może być też odmiana draceny. Zabrałam ją ze szkoły(tam mówili że to palma) w której nie chcieli jej już trzymać ze względu na jej wielkość. Tam przez długi czas stała oparta o ścianę przez co się zdeformowała i niestety tak już została. Jakoś się u nas zadomowiła i bardzo się z tego cieszyłam. Niestety od około tygodnia coś się z nią dzieje. Liście jej schną żółkną i są "oklapnięte" czego nigdy wcześniej nie było. Wiem że na pewno muszę zmienić ziemię ale pewnie coś jeszcze. Jestem przygotowana na burę bo pewnie sporo złego jest z mojej winy, jednak zależy mi na uratowaniu mojej rośliny. Z góry dziękuje za pomoc
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chora palma? (choć myśle że to chyba dracena) - proszę o pom

Post »

Kiedyś u mojej znajomej dokładnie to samo się zrobiło , twierdzi że przelała roślinę ale ręki nie dam sobie uciąć :wink:
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11

Post »

Palma to to na pewno nie jest :) Napisz więcej danych co z nią robiłaś a napiszemy Ci jakie robisz błędy. Musimy wiedzieć czy stoi w cieniu czy na słońcu, jak często ją podlewasz oraz czy doniczka ma dziurę - odpływ wody. Może rzeczywiście jest przelana i wtedy czym prędzej trzeba ją osuszyć (teraz tak gorąco więc to nie trudne) bo korzenie zgniją i roślinka odejdzie do krainy wiecznego lata.
lobbii

Post »

Ta roślina to nolina i wygląda na przesuszoną lub zalaną,to już Ty wiesz najlepiej czy zalałas czy przesuszyłaś,sprawdz korzenie w jakim są tanie i pien czy jest miękki czy twardy,nolina nie powinna stać w pełnym sloncu.
Madziulka_S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2012, o 08:29

Post »

Ogromnie Wam dziękuje za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o to gdzie stoi to stoi w pokoju którego okna wychodzą na wschód ale nie stoi bezpośrednio przy oknie tylko mniej więcej w 1/3 pokoju. Podlewałam ją na ogół 1-2 razy w tygodniu więc jestem pewna że ją przelałam:(((. ;:14 . Nie miała dziury w doniczce mąż zrobił na dole drenaż ale nie wystarczył. W sobotę kupiliśmy nową ziemie i doniczkę wyjęliśmy ją i korzeń był mokry. Niektóre były czarne ale część jest białych. Zostawiłam ją naokoło 2 godziny do przeschnięcia (aha na korzeniu była małe białe wijące się robaczki) potem daliśmy ją do nowej ziemi i dodałam ukorzeniacz i biohumus ( polecili mi tak na giełdzie kwiatów). Na razi nie wiele się zmieniło. Aha pień jest twardy ale liście dalej są w kiepskim stanie. Czy jest szansa ją uratować?? A może jakoś uda mi się zrobić "szczepkę"? Strasznie mi wstyd za moja niewiedzę i bezsilność: :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”