Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cesarska korona - Fritillaria imperialis
Ona ma za dużo tylko krzaków. Bidula nie ma innego wyjścia jak parcie ku górze, bo dopiero teraz ją widać. Ja nawet nie mam za bardzo pomysłu jak ją wykopać (rośnie tam od kilku lat). W zeszłym roku miała dwa kwiatki i dodatkową łodygę, teraz ma cztery pąki i dwie odnogi młode. Myśle, że na tak ekstremalne warunki to ona jest super 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- renzal
Śliczna!
U mnie jeszcze nigdy żołta nie kwitła. Jak będę miała kasę i miejsce, to jeszcze sobie kupię na jesieni (a może ktoś się wymieni za lilie, albo coś innego) zobaczymy.

U mnie jeszcze nigdy żołta nie kwitła. Jak będę miała kasę i miejsce, to jeszcze sobie kupię na jesieni (a może ktoś się wymieni za lilie, albo coś innego) zobaczymy.

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marku, Twoje są boskie 

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
dzięki Dawid
pozytywnie mnie zaskoczyły perskie , jedna cebul była faktycznie wielka , pozostałe malutkie a jednak też kwitną
w ramach eksperymentu jesienią wsadziłem je do plastikowych donic , więc przynajmniej podczas wykopywania będę wiedział która jest która i co najważniejsze nie porozwalam cebul jak ostatnim razem ....
troszkę mnie martwi że nie mam czerwonych , ale reklamacji na placu targowym pani chyba mi nie przyjmie

pozytywnie mnie zaskoczyły perskie , jedna cebul była faktycznie wielka , pozostałe malutkie a jednak też kwitną
w ramach eksperymentu jesienią wsadziłem je do plastikowych donic , więc przynajmniej podczas wykopywania będę wiedział która jest która i co najważniejsze nie porozwalam cebul jak ostatnim razem ....

troszkę mnie martwi że nie mam czerwonych , ale reklamacji na placu targowym pani chyba mi nie przyjmie

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
http://img214.imageshack.us/img214/5562/zdjcie0884q.jpg
Swoją drogą, przyjrzałem się wnętrzu kwiatu i całkiem w środku są jakieś brodawki z jakąś cieczą
Swoją drogą, przyjrzałem się wnętrzu kwiatu i całkiem w środku są jakieś brodawki z jakąś cieczą

- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ktoś ma pomysł dlaczego moja szachownica perska nie chce kwitnąć? W pierwszym roku wypuściła dorodny pióropusz liści ale bez kwiatów. W tym roku zamiast jednego pióropusza liści wypuściła trzy, ale kwiatów nadal brak... 

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Galadriela, rozdziel na jesieni wszystkie cebulki przybyszowe i spróbuj czymś nawieźć pod każdą cebulę
Tylko nie obornik, bo wiadomo, że będzie krzak, a kwiatów prawie nic. Cebule lubią kwaśną ziemię.

- renzal
Śliczne!
Muszę sobie sprawić żółtą koniecznie (pomarańczową i czerwoną taż
).
Muszę sobie sprawić żółtą koniecznie (pomarańczową i czerwoną taż

Re: Cesarska korona - ranunculus
Już sprawa wyjaśniona - Korony ogólnie "podniosły się" ale kwitnienia nie będzie - pączki zmarzły. Mizerny widok ...Lorrie pisze:Sylwek, czy one mają jeszcze szanse na zakwitnięcie?
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
Witam!
Oto moja "cesarska korona"
Piszę w cudzysłowie bo podejrzewam że to inny gatunek. Kupiłem jesienią jako"biała cesarska korona". Do białego to sporo jej brakuje
Może ktoś potrafiłby rozpoznać co to za gatunek. kwitła 2 tygodnie wcześniej od typowej pomarańczowej.
,
,
,
A tutaj "znalazł swój swego
:):)

Pozdrawiam - Waldek
Oto moja "cesarska korona"
Piszę w cudzysłowie bo podejrzewam że to inny gatunek. Kupiłem jesienią jako"biała cesarska korona". Do białego to sporo jej brakuje

Może ktoś potrafiłby rozpoznać co to za gatunek. kwitła 2 tygodnie wcześniej od typowej pomarańczowej.

A tutaj "znalazł swój swego

Pozdrawiam - Waldek
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To jest F. raddeana dosyć rzadki gatunek w sprzedaży.
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
Witam!
Dziękuję za oznaczenie, byłem mile zaskoczony jak zakwitła, i wybaczyłem że nie była biała
Dziękuję za pochwalenie mojej fotki - starałem się
Fotkę można powiększyć - dopiero wtedy dobrze widać bielinka.
Pozdrawiam - Waldek
Dziękuję za oznaczenie, byłem mile zaskoczony jak zakwitła, i wybaczyłem że nie była biała

Dziękuję za pochwalenie mojej fotki - starałem się

Pozdrawiam - Waldek