Rośliny Karoliny :-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Karoliny :-)

Post »

Karolino obiecałaś nam begonie :( i co.....
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza, obiecane begonie....

Najpierw większe :wink:

1.Obrazek 2.Obrazek

1. Begonia 'ricinifolia', trochę stoi w miejscu
2. NN od Izy ;:196

3.Obrazek 4.Obrazek

3. 'Koralowa', trochę odmłodzona :wink:
4. 'Królewska', też od Izy :tan

I maluchy:
5.Obrazek 6.Obrazek

5. Maluch NN od Agi, listek się przyjął :heja
6. W żółtej doniczce jest jesienna przesyłka od Adama, który mam nadzieję że tego nie widzi :oops: Dzielnie walczy o życie... Po prawej stronie miała być piękna begonia o
czerwonych liściach :wink: Monika, wybacz mi :cry: To wszystko, co z niej zostało ale jestem cierpliwa... W prawym dolnym rogu jest listek od Agi, niestety pokrywa się jakimś grzybem a maluchów nie ma... Nie wiem, czy zdąży wyprodukować młode zanim całkiem obumrze :cry:

7. Obrazek 8. Obrazek

7. Iza, zatłuczesz mnie... ;:14 Na dole jest Twoja 'czarna' begonia tygrysia... która się nie poddaje i wypuszcza młode ;) U góry begonia kulista(?) od Ketee, też niestety nie ma się zbyt dobrze.
8. Ostatnie zdjęcie przedstawia ciętą szczepkę omszałej :)

Ufff to by było na tyle... Jak widać, nie mam ręki do begonii... O ile reszta kwiatów jakoś mi rośnie tak te są jakieś uparte :evil: I nie bardzo wiem, co robić, jak im dogadzać.

-- So 28 kwi 2012 23:19 --

Jola, jakie hoje zakupiłaś? ;:oj
Iwonko dziękuję za odwiedziny ;:196 Mi się właśnie spodobało podpisywanie zdjęć :wink: Bardziej nie lubię skalowania, wrzucania na serwer...
Pelargonia
50p
50p
Od: 27 cze 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

trzymasz begonie na takim słońcu pełnym?? mi się tam one podobają ;) tez bym chciała taką o okrągłych listkach ;:oj

i ta z czerwonymi maluszkami tez mi się widzi ;)
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Pelargonio, nie trzymam ich na słońcu, przestawiłam je na parapet tylko na potrzebę zrobienia zdjęć :wink: Stoją na meblach, w głębi południowego pokoju. Życzę Ci, żebyś szybko nabyła wszystkie Twoje chciejstwa :wink:
Patrycjo, zapomniałam wcześniej Ci odpowiedzieć :) Dziękuję za radę ale już pozbyłam się kory z doniczki ;) I zauważyłam, że roślinka była trochę przelana. Teraz łatwiej będzie mi kontrolować 'podlewanie' :wink:
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Spora kolekcja tych begonii.Śliczne mają kolory ;:oj .A nie masz czasem gałązki tej koralowej? ;:131 :wit
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolciu, jedną jeszcze mam, moczy nóżki w wodzie :)
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

To dopisz ją do mojego rachunku :heja ;:138 .Może gdzieś upcham ;:224 .Zaraz niektóre z doniczkowców powędrują na dwór,to się lużniej zrobi ;:108 :tan
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Karolinko śliczne kwiatki, wszystkie bez wyjątku !! Jest na czym oko zawiesić i powzdychać sobie ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Witaj Karolinko, widzę ze jesteś miłośniczka Begonii. ;:196 Zapowiada się piękna kolekcja.Wiesz, że zainteresowałaś mnie tymi pięknymi listkami. Musze się wybrać na przegląd po marketach :wink:
A jak sie miewa szczepka Philodendrona :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

proszę dbac o tą czerwoną z maluszkami - ustawiam się w kolejce po sadzonkę - ja bym je zestawiła z parapetu łatwo je poparzyc, tą z okrągłymi listkami miałam - uważaj, żeby jej nie utopic, bo ja tak swoją załatwiłam - najpierw poparzyłam a potem uczyłam pływac - NIE UDAŁO SIĘ - muszę iśc do sąsiadki po sadzonkę,bo ona brała ode mnie i jej rośnie :D

najlepiej postawic begonie blisko okna gdzieś od wschodu - w głębi pokoju mogą miec za ciemno, moje stoją na parapetach, ale od północy i zachodu ;:108
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

a jak się trzyma calathea ?
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p
Od: 3 lis 2011, o 10:10

Post »

Karolinka jak a tam aeschynantus ten odemnie? Mam nadzieję że wielki już jest :;230
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolciu dopisałam :)
Moniko, dziękuję Ci, za miłe słowa ;:196
Marylciu, oj jestem... ale one za mną nie przepadają :( Niektóre z nich dostałam jako całkiem spore sadzonki. I co z nich zostało? Niewiele...
Filodendrona będę musiała przenieść w inne miejsce (stoi na kwietniku wgłąb pokoju, od zachodu) i specjalnie poszłam dziś sprawdzić, czy się bardziej ukorzenił, czy podrósł. A tu klops, korzonki ani drgnęły :shock:
Izuś, Twoja Calathea stoi w miejscu ale to w jej przypadku dobry znak ;:138 Myślę, że już się zaaklimatyzowała, teraz czekam aż trochę podrośnie. Jest cudna ;:167
Izuś, ja Ci już mówiłam co zrobiłam z jednym maluchem... Ugotowałam... Tego w żółtej doniczce. postawiłam z kapturkiem, na południowy parapet. Nie wiem, co mi przyszło do głowy.
I się trochę zagotowała :oops: Stoją teraz w głębi południowego pokoju, myślę, że mają OK :uszy Pierwszy maluch od czerwonej jest już Twój ;:136
Agusia, tak, Twój eszynantus rośnie jak szalony :wink: a tak naprawdę myślę, że musimy uzbroić się w cierpliwość :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

mam nadzieję, że tego zaparzeńca :;230 nie wyrzyciłaś? musisz go teraz często wentylowac, żeby złapał powietrza - na prawde Karolino postaw te begonie blisko okna, ale nie na parapet, chyba, że masz luz na parepecie północnym lub zachodnim - będą się tam czuły jak w raju - jak je zostawisz w głębi pokoju mogą bardzo szybko stracic zabarwienie i zrobią się matowe :oops: - za begonie ;:196
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, obiecane zdjęcia Cann :D

1.Obrazek 2.Obrazek 3. Obrazek

1. Canna NN od Izy, zapewne popularna Indica ;:196
2. Canna Indica nr 2., nie pamiętam już od kogo :oops: ale pięknie rośnie!
3."Canna", którą pewnie tylko Jola będzie mogła zidentyfikować :;230 Jolu, na 99% właśnie to wyrosło z Twojej bulwy :;230 Powiesz mi, co za niespodzianka? ;:183

4. Obrazek 5. Obrazek 6. Obrazek

4. 'La Bohemme', rozgrzebałam troszeczkę ziemię i okazuje się, na Canna ma kiełka ;:138 A już się martwiłam, że mogę ją spisać na straty... Kiełek jest może słabo widoczny - znajduje się w lewym górnym rogu.
5. To 'Alaska', mizerna na razie.
6. 'Cleopatra'

7. Obrazek 8. Obrazek 9. Obrazek

7. NN o bordowych liściach, bardzo ładnie rośnie. Od bodajże forumowiczki Doroty. Wszystko, co od forumków, najładniej rośnie ;:167
8. Odmiana 'Gnom'. Ma prześliczne liście.
9. Podobno 'Pink Sunburst'. Niestety czuję, że się zawiodę, bo listki są zielone a powinny wpadać w bordo ;:222 Tak jak mówiłaś Iwonko, Sunburst najwyraźniej jest nie do kupienia w Polsce.

I jeszcze Daturki od Izy ;:196 :

Obrazek

Iza - zrobię wedle Twojej woli, begonie będą na biurku, przy południowym oknie ale słońce nie będzie na nie padać :wink: Zaparzeniec żyje i rośnie, pomału ale wciąż walczy :heja
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”