Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Moje bidule - białe narcyze ledwie uszły z życiem tej wiosny. Nornice przekopały całą rabatę i wyjadły cebule. Powinny być wielkie kępy tych narcyzów, a tymczasem tylko tyle zakwitło i liści też niewiele, zatem albo jest szansa, że się namnożą cebulki, albo za rok ich już nie będzie, jeśli nornice znów przyjdą :roll:
Obrazek

Te rosną w innej części ogrodu i uszły z życiem
Obrazek

Szafirki również rosną, choć białe mocno przerzedzone i prawie ich nie widać. Na szczęście jasnoniebieskie ładnie się rozrosły (nie smakowały? :;230 )
Obrazek

Rozkwitły magnolie - najbardziej otwarte kwiaty ma już Susan
Obrazek

-- So 28 kwi 2012 07:20 --
oliwka pisze:Moniko, tak mi się wydaje, że te cisy i tak są gęsto posadzone.
Ta roślina wymaga anielskiej cierpliwości, ale bym tam już niczego nie dosadzała.
Oliwko, u mnie cisy dość szybko rosną - służy im ziemia wapienna, więc nie jest tak źle. Powiedziałabym nawet, że bardzo szybko jak na cisy. Na ekrany cisy muszą być jednak mocno zagęszczone. Będę dosadzać, bo szkoda mi tych wykopywać i przesadzać gęściej. Zrobiłam sobie jesienią małe sadzonki z cięcia tych cisów, więc nimi zagęszczę delikatnie, żeby nie uszkodzić korzeni tym, które już rosną ;:108
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, Twoja Susan jest oszałamiająca ;:180
Wiosna w pełni - szafirki, narcyze, tulipanki ;:170
Nowa rabatka zapowiada się ciekawie, co tam jeszcze dosadzisz?
Mizerne jakies górki z białej rabaty? A przy tarasie juz posadzilaś kwiatuszki?
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dziękuję. Wczoraj rozkwitły też inne magnolie - George Henry Kern
Obrazek

i Aleksandrina
Obrazek

Mam jeszcze odmianę Lennei, ale jest młodziutka i nie chce kwitnąć. Muszę ją czymś zasilić.
Niesamowicie kusi mnie odmiana o żółtych kwiatach. Muszę ją mieć po prostu. Widziałam ostatnio przepiękną - kwiaty były większe niż Susan, a ich kolor jaśniutki, a nie taki jak inne żółte. Po prostu cuuudo ;:173 . No i co? Sprzątnął mi ktoś sprzed nosa, gdy pojechałam do domu przemyśleć zakup (była wys.2m, spory okaz i niezbyt tani). Gdy wróciłam, to już nie było :(
Upoluję ją jeszcze ;:224

Kasiu, na nowej rabacie dosadzam właśnie rośliny. Tu widać już posadzone wrzosce o seledynowo-żółtych igiełkach i białych kwiatach - odmiana Golden Starlet.
Obrazek

Będą jeszcze żurawki Obsidian, Lime Marmalade, trzmieliny Emerald Gold, runianki, hosty o białych obrzeżeniach i na biało kwitnące, Carex Evergold. Tymczasowo sadzę też białe bratki.
Wszystko sadzę po kilkanaście szt., zeby był efekt.
Z wyższych roślin posadzone są już Miskanty Zebrinus, Gracillis, hortensje Limelight (moje ulubione), hortensje Anabelle i hortensja ogrodowa biała. Poszukuję jeszcze miskanta Variegatus, ale nigdzie nie mogę go złapać :(
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie zaczynają rozkwitać tulipany. Niestety niewiele ich zostało po buszowaniu nornic.
Obrazek

Obrazek

Blue Diamond - jeden został
Obrazek

Niestety wielu nazw odmian nie zapisałam i nie pamiętam
Obrazek

Obrazek

Tu znów jakiś samotnik się ostał
Obrazek

A te ... rok temu była spora kępka
Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Monia, przegwizdane z tymi gryzoniami. U mnie na szczęście nic nie grasuje, bo pod ziemia sporo kamieni. Chyba je zęby bolą albo co :;230
Ławeczka i otoczenie wspaniale się prezentuje ;:138
Miejsca na magnolie zazdroszczę. U mnie nijak nie mogę wymyślić gdzie by można posadzić. A taka żółta tez mi się marzy ;:173
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wciąż tworzę kompozycje z jednorocznych kwiatów - bardzo je lubię i dużo tych donic u mnie co roku. Przed domem wszystko na biało, a w ogrodzie za domem postawiłam na fiolet z bielą.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dosadzam do tych fioletów takie kocanki
Obrazek

i wdzięczne bacopy o drobnych kwiatuszkach
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitają wczesne tawuły
Obrazek

i różanecznik, którego nazwy nie znam, ale jest fajny, bo bardzo wczesny :D
Obrazek

i to, na co bardzo czekałam - iryski Pumila. Doupiłam na wiosnę kilka sadzonek, bo szkoda mi było dzielić tę kępkę
Obrazek

Przy murku w głębi ogrodu, od strony północnej posadziłam pnącą hortensję
Obrazek

Pissardi rosnąca blisko murku w tym roku ma niewiele kwiatów
Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Bardzo podobają mi się twoje kompozycje z petunii fioletowych z białym obrzeżem....
Wpadłam sie przywitać w tak piękny dzień :wit i zobaczyć, co słychać ogrodowo ;:173
Którą z twoich magnolii jest dla Ciebie najfajniejsza?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dodad pisze:Monia, przegwizdane z tymi gryzoniami. U mnie na szczęście nic nie grasuje, bo pod ziemia sporo kamieni. Chyba je zęby bolą albo co :;230
Ławeczka i otoczenie wspaniale się prezentuje ;:138
Miejsca na magnolie zazdroszczę. U mnie nijak nie mogę wymyślić gdzie by można posadzić. A taka żółta też mi się marzy ;:173
U mnie też kamienie, ale sukcesywnie sadząc rośliny wyjmujemy je, sypiemy ziemię i tym samym robimy pole do popisu nornicom.
Ławeczka teraz ma lepiej, bo trawa dookoła się zazieleniła, hortensje wypuszczają liście i robi się coraz ładniej.
Dorotko, magnolia George Henry Kern jest dobra, gdy nie ma miejsca - ona jest malutka i kompanktowa - nie zajmuje miejsca, naprawdę.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:;230 tu Dorotka :;230
Zapisałam ją sobie w kajeciku, chyba nawet widziałam u siebie w Casto.....dzięki serdeczne. Dla mnie wszystkie magnolii są cudowne, a tu taka info o pokroju, bezcenne, ;:173 dzięki ;:63
Edit: hmmmmm, wpisałam się w temat Dorotki, myślałam, że to pomyłkowe imię, za szybka odpowiedz, sorry ;:180 za zamieszanie 8-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Rosliny w duzych kepach wygladaja pieknie i dluzej kwitna.Lubie irysy w niebieskich kolorach.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Bardzo podobają mi się twoje kompozycje z petunii fioletowych z białym obrzeżem....
Wpadłam sie przywitać w tak piękny dzień :wit i zobaczyć, co słychać ogrodowo ;:173
Którą z twoich magnolii jest dla Ciebie najfajniejsza?
Justynko, ja długo analizowałam temat magnolii zanim dobrałam te odmiany, które mam. Trzeba też dobrze wybrać miejsce, bo raczej nie da się (nie powinno się) ich przesadzać z uwagi na kruche korzenie.
Susan - jest w pełni niezawodna, kwitnie chyba najobficiej z magnolii, powtarza kwitnienie latem (mało kwiatów, ale są), pachnie i nie ma z nią problemu nawet, gdy są srogie zimy.
George Henry Kern - mała magnolia - u mnie po kilku latach niewiele się rozrosła. Kwitnie bardzo obficie niedużymi kwiatami, ale efekt jest bardzo ładny, bo kwiaty są śliczne i bardzo liczne. Dobra, gdy mało miejsca w ogrodzie.
Aleksandrina - bardzo lubię ten kształt kwiatów, jednak trzeba jej docelowo więcej miejsca i nie zawsze nada się w miejscach, gdzie ciasno na rabacie lub mały ogród. Jest bardzo efektowna, bo kwiaty są duże, filiżankowe i delikatne kolorystycznie. Bardzo ją chciałam mieć. To moje drugie drzewko, bo pierwsze nie chciało u mnie zamieszkać. To kupiłam małe, ale ładnie rośnie i kwitnie niezawodnie już trzeci sezon.
Lennei - kupiłam ze względu na piękne kwiaty. Warto ją posadzić w eksponowanym miejscu. Niestety u mnie nie kwitnie, choć jest już drugi rok. Popełniłam błąd wybierając krzew bez pąków. Ponoć takie potrafią latami nie kwitnąć. Warto więc kupić drzewko magnolii takie, które ma choćby jeden kwiat, bo wówczas jest pewne, że za rok zakwitnie i z każdym rokiem będzie tych kwiatów więcej (Aleksandrinę kupiłam właśnie z jednym kwiatem, a teraz jest ich coraz więcej :lol: )

Którą wybrać? Hmmm... trudno wybrać tę jedną ;:173 . Wszystkie piękne ;:224 Wszystko zależy jaki gust, jakie ma mieć miejsce. Jeśli ma mieć wyjątkowo obfite kwitnienie i np ma rosnąć niedaleko ścieżki, to chyba Susan - ma ładny zapach, który da się wyczuć przechodząc blisko. Posadzona daleko też jest widoczna, bo kolor dość mocny, zwracający uwagę. Jeśli kwiaty duże, efektowne i delikatne kolorem, to Aleksandrina lub Lennei, a jeśli miejsca mało lub ma rosnąć na rabacie między innymi roślinami - George Henry Kern.
Ja teraz marzę o tej żółtej ;:170
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

izabella1004 pisze:Rosliny w duzych kepach wygladaja pieknie i dluzej kwitna.Lubie irysy w niebieskich kolorach.
Zdecydowanie tak ;:108 Wszystkie rośliny posadzone po kilka, kilkanaście sztuk dają dobry efekt. Nawet róże powinny być sadzone po kilka szt. blisko siebie, żeby wzmocnić ich kolor, zapach i widok ogólny. Tak staram się robić, choć są odmiany, które mam pojedyncze i troszkę nad tym ubolewam. Stopniowo naprawiam ten błąd, ale chyba potrwa to w czasie ;:218
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przed domem posadziłam kilka donic z biało - limonkowymi surfiniami.
Obrazek

Obrazek

Do donic z hortensjami dosadziłam białe Million Bells
Obrazek

Aktualnie miejsce z ławeczką wygląda tak
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kompozycje eleganckie ;:138
Ale ja mam pytanie ;:180
Na ostatnim zdjęciu widzę kuleczki jak się domyślam Danica-powiedz jak sobie radzisz z koszeniem.Czy wokół masz gołą ziemię ?ja dosadzam u siebie ale wszędzie wykopuję darń i nieciekawie to wygląda na tle gołej ziemi.Z kolei jak posadzę w trawie to ona zaraz je zadusi.Na Twoim zdjęciu wygląda ładnie-zielone na zielonym ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”