Ogród Piotra-
- Piotr-Sz
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Piotra-
Nie, absolutnie nie zrezygnowałem. Przez pomyłkę wstawiłem starsze zdjęcie- ale tylko klombu brakuje. Osobiście jestem z niego bardzo zadowolony.
- Piotr-Sz
- 200p
Hm- no więc muszę stwierdzić, że generalnie ja to mam jednak szczęście. No może czasami zdarzają się wpadki. Na przykład przedwczoraj byłem łaskaw skręcić sobie staw skokowy. Na szczęście lekko- ale mimo wszystko wszelkie ciężkie prace i intensywne chodzenie odpada. No bywa. Nie pierwszy nie ostatni raz. 3 lata temu na drugiej nodze skończyło się gipsem na 2 tygodnie. Jednak jak się zastanowić to miałem trochę szczęścia - tym razem
No właśnie w kwestii szczęścia. Okazało się, że teściowa brata jednak nie wyrzuciła tej mało używanej, świetnej pompy fontannowej
Wczoraj byłem, zabrałem. Na moje pytanie za ile- za butelkę wina !!! Oczywiście dziś wybieram się i z winem i dobrą flaszką:) Bo jakby tego mało- dostałem jeszcze komplet oświetlenia podwodnego!!!! No masakra
Pompa- dla obeznanych w temacie- Aquael, PFN 2500 l/h (moc idealna) Stan idealny.

Oświetlenie tej samej firmy. Halogeny- po 20 W, transformator. Obrotowe głowice. To trafi jeszcze dzisiaj do stawu

Cieszę się jak dziecko, albo jak mówi znajomy- "jak głupi bateryjką " (bardzo mi się to określenie podoba)
Mam już prawie wszystko co jest potrzebne do budowy wodotrysku- brakuje jeszcze węża i kształtek kolankowych- kupię dopiero w poniedziałek. Zresztą i tak z powodu nogi nie mogę wiele działać

No właśnie w kwestii szczęścia. Okazało się, że teściowa brata jednak nie wyrzuciła tej mało używanej, świetnej pompy fontannowej

Pompa- dla obeznanych w temacie- Aquael, PFN 2500 l/h (moc idealna) Stan idealny.

Oświetlenie tej samej firmy. Halogeny- po 20 W, transformator. Obrotowe głowice. To trafi jeszcze dzisiaj do stawu

Cieszę się jak dziecko, albo jak mówi znajomy- "jak głupi bateryjką " (bardzo mi się to określenie podoba)

Mam już prawie wszystko co jest potrzebne do budowy wodotrysku- brakuje jeszcze węża i kształtek kolankowych- kupię dopiero w poniedziałek. Zresztą i tak z powodu nogi nie mogę wiele działać

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
No to czekamy na efekty konstrukcyjne.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Oświetlenie daje tylko punktowo, za mała moc. Jak chcesz oświetlić oczko to tylko mocniejsze żarówki ponad 50W. Te małe nadają się świetnie do podświetlania roślin lub kaskady 

Ja mam taką pompkę w mojej kałuży
a i tak prawie się tam nie mieści
Szczęściarz jesteś i tyle! Wszystko, co Ci potrzebne do realizacji planów od razu do Ciebie trafia 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witaj Piotrze.
Bardzo ciekawe są takie fotorelacje, widać zachodzące przemiany i ogromny wkłąd pracy.
Tak się zastanawiam ile w Tobie jest pechowca bo ciągle coś sobie uszkadzasz...
a ile szczęściarza bo takie CUDO to jak wygrana w Totka tyle,że trzeba jeszcze umieć docenic to i porządnie się napracować aby tak wyglądało jak na tej foce.

Bardzo ciekawe są takie fotorelacje, widać zachodzące przemiany i ogromny wkłąd pracy.
Tak się zastanawiam ile w Tobie jest pechowca bo ciągle coś sobie uszkadzasz...

a ile szczęściarza bo takie CUDO to jak wygrana w Totka tyle,że trzeba jeszcze umieć docenic to i porządnie się napracować aby tak wyglądało jak na tej foce.

- Piotr-Sz
- 200p
PiotrekP- dzięki za odwiedziny. Wpadłem do Ciebie- powiem Ci wymiatasz w kwestii oczka
Co do podświetlenia wczoraj zainstalowałem i efekt jet taki jak chciałem- chodziło właśnie- jak słusznie zauważyłeś- punktowe oświetlenie. Nie będę stresował ryb
Ale generalnie zastanawiam się nad mega remontem oczka- czytaj właściwie nowym- w tym samym miejscu. Ale to najwcześniej za rok jeśli już. Teraz nie mam czasu (za dużo jeszcze do zrobienia) ani... kasy- bo to tanie nie będzie
bozunia no powiem Ci, że mam szczęście. Aż trudno uwierzyć- wszystko do wodotrysku trafiło już do mnie i to ... właściwie w formie prezentu. Taki prezent od losu. A ten rzygacz - ja się jednak upieram, że to wyjątkowy dar od moich przodków ( oni go na strychu tego budynku położyli w końcu przed laty) w podzięce za dbanie o rodzinną "posiadłość" . Tak sobie to wykoncypowaliśmy tu w domu
christinkrysia - urazy mi się zdarzają, ale jakbyś widziała jak tu się pracuje czasami na granicy ryzyka to byś się zastanawiała, że tak rzadko. Generalnie nie jest źle- urazy tylko wzmacniają organizm. A poza tym ja naprawdę jestem całkiem spory chłop, więc dam radę
Wczoraj oczywiście nie wytrzymałem i kupiłem jeszcze 3 dalie.
Dla usprawiedliwienia dodam, że posadzę je w doniczkach i będą służyły do uzupełnienia ewentualnych pustych miejsc na rabacie daliowej- zastąpią te, które nie zdecydują się wyrosnąć
A jak wszystkie wyrosną ...to i tak je zagospodaruję

Ale generalnie zastanawiam się nad mega remontem oczka- czytaj właściwie nowym- w tym samym miejscu. Ale to najwcześniej za rok jeśli już. Teraz nie mam czasu (za dużo jeszcze do zrobienia) ani... kasy- bo to tanie nie będzie

bozunia no powiem Ci, że mam szczęście. Aż trudno uwierzyć- wszystko do wodotrysku trafiło już do mnie i to ... właściwie w formie prezentu. Taki prezent od losu. A ten rzygacz - ja się jednak upieram, że to wyjątkowy dar od moich przodków ( oni go na strychu tego budynku położyli w końcu przed laty) w podzięce za dbanie o rodzinną "posiadłość" . Tak sobie to wykoncypowaliśmy tu w domu

christinkrysia - urazy mi się zdarzają, ale jakbyś widziała jak tu się pracuje czasami na granicy ryzyka to byś się zastanawiała, że tak rzadko. Generalnie nie jest źle- urazy tylko wzmacniają organizm. A poza tym ja naprawdę jestem całkiem spory chłop, więc dam radę

Dla usprawiedliwienia dodam, że posadzę je w doniczkach i będą służyły do uzupełnienia ewentualnych pustych miejsc na rabacie daliowej- zastąpią te, które nie zdecydują się wyrosnąć

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Właśnie widzę że oczka nie widać
porównując fotki z przed remontu a aktualne należą Ci się
mam nadzieję że zdejmiesz te kolorowe szkiełka z tych lampek ? 

- Piotr-Sz
- 200p
Z tymi szkiełkami ... hm zastanawiam się. Lekkie odstępstwo od elegancji może mi nie zaszkodzi. Całkiem ciekawie to w nocy wygląda
Dziś wielki dzień. Trochę nieoczekiwanie dla samego siebie postanowiłem zainstalować wodotrysk
Potrzebne kolanka kupiłem w ogrodniczym podobnie jak możliwie najlepszy wąż
A oto co zdziałałem:
Najpierw- malownicza dziura na rzygacz:)

Przypominam- mur będzie malowany !!!!
I "przetkany" przez otwór wąż. Drugie zdjęcie- to na środku to mur- tez myślałem, że na pół przecięte zdjęcie

Bałagan i ruiny za murem to konsekwencja jak wspominałem skręconej kostki- nie mogłem tego jeszcze "doposprzątać:)

Dziś wielki dzień. Trochę nieoczekiwanie dla samego siebie postanowiłem zainstalować wodotrysk

Najpierw- malownicza dziura na rzygacz:)

Przypominam- mur będzie malowany !!!!
I "przetkany" przez otwór wąż. Drugie zdjęcie- to na środku to mur- tez myślałem, że na pół przecięte zdjęcie

Bałagan i ruiny za murem to konsekwencja jak wspominałem skręconej kostki- nie mogłem tego jeszcze "doposprzątać:)
- Piotr-Sz
- 200p
I dalej. Próbnie rzygacz
W pierwszej wersji miał być przyklejony zaprawą na stałe. Ale to okazało się niepotrzebne- dzięki temu całość jest demontowalna i konserwacja nie stwarza problemu.

I stelaż pod dzban. I tu też żeby było śmiesznie- ten dostałem kiedyś od koleżanki ojca jako kwietnik- nigdy mi do niczego nie pasował i tu nagle...no widać wszystkie "moce" chcą aby ten wodotrysk powstał

I wąż od strony podwórza.

A teraz efekt końcowy. No prawie końcowy. Pamiętajcie że:
1) mur będzie pomalowany
2) Z przodu będą rosły wysokie dalie
3) Wokół dzbana będą posadzone- po malowaniu- cieniolubne rośliny- między innymi funkie, ale tez może zmieszczę jednak rododendrony
Na razie jest goło
Rura łącząca mur z dzbanem zarośnie. Rury w dzbanie generalnie nie widać, trzeba jak na zdjęciu podejść.

O sorry za zdjęcia zacienione- jutro będą lepsze

I stelaż pod dzban. I tu też żeby było śmiesznie- ten dostałem kiedyś od koleżanki ojca jako kwietnik- nigdy mi do niczego nie pasował i tu nagle...no widać wszystkie "moce" chcą aby ten wodotrysk powstał

I wąż od strony podwórza.

A teraz efekt końcowy. No prawie końcowy. Pamiętajcie że:
1) mur będzie pomalowany
2) Z przodu będą rosły wysokie dalie
3) Wokół dzbana będą posadzone- po malowaniu- cieniolubne rośliny- między innymi funkie, ale tez może zmieszczę jednak rododendrony

O sorry za zdjęcia zacienione- jutro będą lepsze

Rewelacja!!! Będzie cudnie! Jak sobie wyobraziłam jeszcze hosty, rododendrony, dalie... Ach... Troszkę Ci zazdroszczę, ale tak pozytywnie
Jak pomalujesz mur?

- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13

mogę się troszkę pośmiać...fajnie to wyszłonaprawdę jestem całkiem spory chłop, więc dam radę

Opowieść o moim miejscu...cdnn
- Piotr-Sz
- 200p
- Piotr-Sz
- 200p