Ogród Piotra-

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Piotra-

Post »

Nie, absolutnie nie zrezygnowałem. Przez pomyłkę wstawiłem starsze zdjęcie- ale tylko klombu brakuje. Osobiście jestem z niego bardzo zadowolony.
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Hm- no więc muszę stwierdzić, że generalnie ja to mam jednak szczęście. No może czasami zdarzają się wpadki. Na przykład przedwczoraj byłem łaskaw skręcić sobie staw skokowy. Na szczęście lekko- ale mimo wszystko wszelkie ciężkie prace i intensywne chodzenie odpada. No bywa. Nie pierwszy nie ostatni raz. 3 lata temu na drugiej nodze skończyło się gipsem na 2 tygodnie. Jednak jak się zastanowić to miałem trochę szczęścia - tym razem :roll:

No właśnie w kwestii szczęścia. Okazało się, że teściowa brata jednak nie wyrzuciła tej mało używanej, świetnej pompy fontannowej :) Wczoraj byłem, zabrałem. Na moje pytanie za ile- za butelkę wina !!! Oczywiście dziś wybieram się i z winem i dobrą flaszką:) Bo jakby tego mało- dostałem jeszcze komplet oświetlenia podwodnego!!!! No masakra :)

Pompa- dla obeznanych w temacie- Aquael, PFN 2500 l/h (moc idealna) Stan idealny.

Obrazek

Obrazek

Oświetlenie tej samej firmy. Halogeny- po 20 W, transformator. Obrotowe głowice. To trafi jeszcze dzisiaj do stawu :)

Obrazek

Cieszę się jak dziecko, albo jak mówi znajomy- "jak głupi bateryjką " (bardzo mi się to określenie podoba) :)

Mam już prawie wszystko co jest potrzebne do budowy wodotrysku- brakuje jeszcze węża i kształtek kolankowych- kupię dopiero w poniedziałek. Zresztą i tak z powodu nogi nie mogę wiele działać :? :(
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

No to czekamy na efekty konstrukcyjne.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:shock: znalezisko bomba ;:136 i spać nie bedę mogła...ciekawe jak to wyjdzie ;:65
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Oświetlenie daje tylko punktowo, za mała moc. Jak chcesz oświetlić oczko to tylko mocniejsze żarówki ponad 50W. Te małe nadają się świetnie do podświetlania roślin lub kaskady :wink:
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Ja mam taką pompkę w mojej kałuży :wink: a i tak prawie się tam nie mieści :;230 Szczęściarz jesteś i tyle! Wszystko, co Ci potrzebne do realizacji planów od razu do Ciebie trafia ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Piotrze.
Bardzo ciekawe są takie fotorelacje, widać zachodzące przemiany i ogromny wkłąd pracy.
Tak się zastanawiam ile w Tobie jest pechowca bo ciągle coś sobie uszkadzasz... :;230
a ile szczęściarza bo takie CUDO to jak wygrana w Totka tyle,że trzeba jeszcze umieć docenic to i porządnie się napracować aby tak wyglądało jak na tej foce.

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

PiotrekP- dzięki za odwiedziny. Wpadłem do Ciebie- powiem Ci wymiatasz w kwestii oczka :D Co do podświetlenia wczoraj zainstalowałem i efekt jet taki jak chciałem- chodziło właśnie- jak słusznie zauważyłeś- punktowe oświetlenie. Nie będę stresował ryb :)
Ale generalnie zastanawiam się nad mega remontem oczka- czytaj właściwie nowym- w tym samym miejscu. Ale to najwcześniej za rok jeśli już. Teraz nie mam czasu (za dużo jeszcze do zrobienia) ani... kasy- bo to tanie nie będzie :D
bozunia no powiem Ci, że mam szczęście. Aż trudno uwierzyć- wszystko do wodotrysku trafiło już do mnie i to ... właściwie w formie prezentu. Taki prezent od losu. A ten rzygacz - ja się jednak upieram, że to wyjątkowy dar od moich przodków ( oni go na strychu tego budynku położyli w końcu przed laty) w podzięce za dbanie o rodzinną "posiadłość" . Tak sobie to wykoncypowaliśmy tu w domu :)

christinkrysia - urazy mi się zdarzają, ale jakbyś widziała jak tu się pracuje czasami na granicy ryzyka to byś się zastanawiała, że tak rzadko. Generalnie nie jest źle- urazy tylko wzmacniają organizm. A poza tym ja naprawdę jestem całkiem spory chłop, więc dam radę :)

Wczoraj oczywiście nie wytrzymałem i kupiłem jeszcze 3 dalie.

Dla usprawiedliwienia dodam, że posadzę je w doniczkach i będą służyły do uzupełnienia ewentualnych pustych miejsc na rabacie daliowej- zastąpią te, które nie zdecydują się wyrosnąć :) A jak wszystkie wyrosną ...to i tak je zagospodaruję :)

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Właśnie widzę że oczka nie widać ;:oj porównując fotki z przed remontu a aktualne należą Ci się ;:180 ;:224 mam nadzieję że zdejmiesz te kolorowe szkiełka z tych lampek ? :)
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Z tymi szkiełkami ... hm zastanawiam się. Lekkie odstępstwo od elegancji może mi nie zaszkodzi. Całkiem ciekawie to w nocy wygląda :)

Dziś wielki dzień. Trochę nieoczekiwanie dla samego siebie postanowiłem zainstalować wodotrysk :) Potrzebne kolanka kupiłem w ogrodniczym podobnie jak możliwie najlepszy wąż :) A oto co zdziałałem:

Najpierw- malownicza dziura na rzygacz:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przypominam- mur będzie malowany !!!!

I "przetkany" przez otwór wąż. Drugie zdjęcie- to na środku to mur- tez myślałem, że na pół przecięte zdjęcie :)

Obrazek

Obrazek

Bałagan i ruiny za murem to konsekwencja jak wspominałem skręconej kostki- nie mogłem tego jeszcze "doposprzątać:)
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

I dalej. Próbnie rzygacz :) W pierwszej wersji miał być przyklejony zaprawą na stałe. Ale to okazało się niepotrzebne- dzięki temu całość jest demontowalna i konserwacja nie stwarza problemu.

Obrazek

I stelaż pod dzban. I tu też żeby było śmiesznie- ten dostałem kiedyś od koleżanki ojca jako kwietnik- nigdy mi do niczego nie pasował i tu nagle...no widać wszystkie "moce" chcą aby ten wodotrysk powstał :)

Obrazek

I wąż od strony podwórza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz efekt końcowy. No prawie końcowy. Pamiętajcie że:

1) mur będzie pomalowany
2) Z przodu będą rosły wysokie dalie
3) Wokół dzbana będą posadzone- po malowaniu- cieniolubne rośliny- między innymi funkie, ale tez może zmieszczę jednak rododendrony :) Na razie jest goło :? :) Rura łącząca mur z dzbanem zarośnie. Rury w dzbanie generalnie nie widać, trzeba jak na zdjęciu podejść.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O sorry za zdjęcia zacienione- jutro będą lepsze :)
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Rewelacja!!! Będzie cudnie! Jak sobie wyobraziłam jeszcze hosty, rododendrony, dalie... Ach... Troszkę Ci zazdroszczę, ale tak pozytywnie :wink: Jak pomalujesz mur?
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:shock: jestem pod wrażeniem
;:138 ;:138 ;:138

naprawdę jestem całkiem spory chłop, więc dam radę
Wczoraj oczywiście nie wytrzymałem i kupiłem jeszcze 3 dalie.
mogę się troszkę pośmiać...fajnie to wyszło ;:333 :;230 prawie jak całość ;:224
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

hej. Dzięki.

Mur będzie kremowy lub biały.

Parę fotek z dzisiejszego późnego poranka. Piękny dzień, choć jak dla mnie robi się za gorąco :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trawnik przy bukszpanach jeszcze nieprzycięty nie odchwaszczony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec- nasze kotki znów dochowały się potomstwa. I jak zwykle zdecydowały się wychowywać je razem. Szara jest córką czarnej.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”