Tak dokładnie wygrzebią i skonsumują, do tego ze smakiem i uśmiechem na dziobie.polarek pisze:Co do pędraków to nie bardzo rozumię, kurki same z ziemi wygrzebią tego szkodnika:)?
Co do lancy Marolex to jest to jedynie urządzenie ułatwiające podanie środka chemicznego zwalczającego pędraki, samo nic nie zdziała, nie jest to przyrząd do zwalczania pędraków. Takie odpędraczanie stosuje się najczęściej przed sadzeniem lasu, w ogrodach najczęściej przy odpędraczaniu trawnika. Generalnie to leje się dużo mocnej chemio (chyba że jest jakiś nowy środek mniej inwazyjny, ale nie słyszałem) i to na bardzo dużej powierzchni, ja bym swojego ogrodu umyślnie taką chemią nie chciał częstować, co do jedzenia owoców z takiej gleby też miałbym opory.polarek pisze:Czytałem o lancy marolex. Czy to dobry sposób?
Jeśli pędraków nie jest zbyt dużo to nie panikuj, malina ma bardzo żywotny i rozbudowany system korzeniowy, kilka pędraków krzywdy jej nie zrobi. Dodatkowo z tego co widzę to tereny wokół Ciebie to leśne młodniki i obok takich młodników na sąsiednich polach prawie zawsze są pędraki w glebie, zapewne to chrabąszcz majowy. W tym roku nalejesz chemii na ogród, wydasz kasy, przytrujesz glebę, a jeszcze w tym roku w maju samice znowu złożą u Ciebie jaja, i za rok już będziesz miał pędraki w glebie. Musiał byś co roku lać chemię.
Co do Twoich malin to trochę tego masz. Napisz coś o glebie nawet w prosty sposób: czy bardziej piaszczysta czy gliniasta, jaka jest grubość pierwszej najbardziej urodzajnej warstwy gleby, jak z wilgotnością gleby, czy ma bogaty szkielet (czy kamieni jest dużo), jakie jest pH (kwaśna bardziej czy obojętna), co tam wcześniej rosło i jak sobie radziło, czy te rządki w których teraz rosną maliny były przed posadzeniem malin zaprawiane jakimś obornikiem lub kompostem, jeśli tak to czy sporo tego poszło (tak ze zdjęcia to Twoja gleba wygląda na kwaśną, piaszczystą ze średnim szkieletem). Napisz też czy to maliny jesienne inaczej powtarzające, czy letnie owocujące na jednorocznych pędach, jakie jest wiek tych krzaczków, czy były sadzone w zeszłym roku czy może mają już kilka lat?polarek pisze:Odnośnie nawożenia to moje malinki wygladają tak. Mam w domu azofoskę czy to dobry nawóz?