Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Post »

Ja to sobie myślę, że im źle jak cały czas chłód się utrzymuje. Jak kilka dni temu zostawiłam na noc kilka sztuk na wygwizdówku to im poleciało po liściach. Te które stały na tarasie za murkiem nie odczuły wiatru i dość niskiej temperatury.

Moje od wtorku sa w tunelu, na którym jeszcze nie ma folii. :;230
Lekko okryte włókniną - od wiatru. Jak na razie maja sie dobrze.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Balkon mam wnękowy od przodu osłonięty falówką. Jeżeli jest wiaterek to i pomidorami rusza. Do wiatru też się muszą przyzwyczaić w końcu. Byle by nie było dwa w jednym tj. wiatr+ ostre słońce bo wtedy może przypalić liście.
Sprawę temperatury trzeba należycie rozumieć. Groźna może być temperatura 5 * C ale wtedy gdyby utrzymywała się całą dobę

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

forumowicz mam do ciebie pytanie.
Pamiętam twoją radę, żeby sadzonki przed wysadzeniem do gruntu opryskać miedzianem, szczególnie pod spodem. Ale nie wiem, czy pamiętasz, miałam niedawno problem z sadzonkami, za twoją radą opryskałam Amistarem, dziękuję, sadzonki mają się dobrze. Ale teraz nie wiem czy jak już dostały oprysk Amistarem to też muszę przed wysadzeniem miedzianem opryskać, czy już nie? I czy miedzianem opryskują się sadzonki tylko te, co idą pod chmurkę czy do tunelu tez?
klaudiia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2012, o 12:36

Post »

Witam serdecznie,
na sadzonkach moich pomidorów koktajlowych pojawiły się dziwne plamy. Pojawiają się one zwłaszcza na końcówkach liści i wyglądają tak jakby liść robił się przeźroczysty. Szukałam na forum, ale nie udało mi się zdiagnozować problemu. Może ktoś wie czego objawom są te plamy, bardzo dziękuję za pomoc.

Obrazek
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zmiany są na najstarszych liściach więc coś musiało się zdarzy w okresie wypuszczania liści właściwych. Albo podłoże było z lekka zasolone albo nadużywałaś wody do podlewania . Ale problem w tej chwili jest inny. Czemu te pomidory rosną razem i nie zostały przepikowane pojedynczo ?

Pozdrawiam
klaudiia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że nie były przelane, bo podlewałam je dopiero kiedy ziemia była sucha, ale nie mam doświadczenia w kwestii pomidorów, więc może wybierałam jednak nieodpowiedni moment na podlewanie.

Te 2 doniczki pomidorów to nadwyżka sadzonek która mi została. Muszę je przewieźć do innego domu i pomyślałam, że łatwiej będzie przewieźć 2 doniczki. Szczerze powiedziawszy nie wiedziałam, że to ma aż takie znaczenie. Proszę powiedzieć, czy to, że przepikowałam te sadzonki do 1 doniczki może mieć również wpływ na zły stan liści? Pozostałe pomidory rosną na szczęście w osobnych doniczkach.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

klaudiia pisze: Wydaje mi się, że nie były przelane,
To Ci się tylko może wydawać. Podłoża, w skład których wchodzi torf niski/ a wiele takich jest / są szczególnie podatne na przelanie. Ale nie będziemy tu od nowa pisać doktoratu. Takie zmiany na liściu może spowodować nawet przyleganie do szyby czy otarcie o inny krzak pomidora ; nie jest to powód do alarmu. Przepikować te pomidorki chyba że są zbędne.

Pozdrawiam
klaudiia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dokładnie mogłam je przelać, nie wiedząc nawet o tym. Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Muszę koniecznie poczytać te forum, bo dużo jest tutaj cennych informacji na co warto zwrócić uwagę podczas uprawy pomidorów. Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

czy ktoś może mi powiedzieć, tak nie widząc zdjecia, co dolega moim pomidorkom? Pierwsze listki właściwe odpadają, robią sie lekko żółte i zwiedniete i po prostu odpadają. Drugim problemem jest coś na łodygach, pojawia sie taka wypukła chropowatość w koloże kremowym i jasno beżowym. Dodam że w kubeczkach pojawiała się pleśń ale usunełam. Domyśla się ktoś co to może być? Aha, jeszcze na niektórych listkach pojawiają sie białe, jakby "wyrzerane" plamy na których są czarne małe kropeczki.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W ciemno trudno postawić diagnozę. Stawiam na zatopienie. Chropowatość, to pewnie zaczątki korzeni. Albo je wysadź albo przesusz, ale z wyczuciem.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Kozula, wstawie zdjecia ale słabo to widac bo to jasne bardzo sa zmiany. Zerknij prosze Obrazek Obrazek Obrazek

Dodam tylko że te chropowatości są na prawie całej długości łodygi.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej,
siedziałam i czytam wasze posty strasznie dumna z siebie, że moja rozsada taka wzorcowa i nic jej nie jest (oprócz mszyc na początku :evil: , ale wytrułam). Wczoraj wyjmuję pomidorki dla koleżanki i zonk :?

Zdjęcia nie mam ale zmiany są łatwe do opisania:

Liście mają od spodniej strony wypukłe zmiany takie ala krosteczki jasno zielone, a od zewnętrznej plamki beżowe, suche i mam wrażenie, że zaraz się wykruszą. Największe zmiany są na liściach starszych.

HELP...co to może być?
Aśka
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Bez zdjęcia się nie obejdzie.Wierzchniej i spodniej strony liścia z bliska/ ostre/

Pozdrawiam
VanillaM
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2012, o 11:16

Post »

forumowicz dziękuję za wiadomość.
Awatar użytkownika
Cebula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 sty 2012, o 17:08

Post »

Witajcie, dziś rano znalazłam taką sadzonkę:

Obrazek
na liściach czarne plamy:

Obrazek

po wyjęciu z doniczki:

Obrazek
pozostałe wyglądają tak:

Obrazek

siane 18 marca, ziemia Pasłęk niczym nie zasilane. Żadnych oprysków nie robiłam.
Poproszę o Wasze opinie ;:145
Monika
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”