Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Post »

Evluk- dziękuję bardzo za komplementy ;) Kolejne kwiaty się rozwijają...
Bambusowe podpórki kupiłam w małym sklepie ogrodniczym u siebie, po 0,90zł ;:224 Mamy małe centrum ogrodnicze ( w sumie to są dwa sklepy jednego właściciela) bardzo dobrze zaopatrzone. Nieraz czytam, że w dużych miastach jest jakiś produkt nie dokupienia (zdarzyło mi się to już kilka razy - np: perlit, albo płyn "Biosept"), a u mnie były ;)

Lukos1983- wszystko na pewno mi naraz nie kwitnie, ale to dobrze. Bo z fotkami bym nie nadążyła na pewno.
Żal Twoich kwiatków. Sama, tej zimy, straciłam około 20 fiołków eh...

Moink27- dziękuję pięknie. Kolejne kwiaty się otwierają ;)

Oksi- dziękuję. Uwielbiam pstrokatki i już kilkanaście odmian mam u siebie. Sadzonek nadwyżkowych na razie brak. Ale kilka listków ukorzeniam. ZObaczymy, ile urośnie sadzonek.

I c.d. zdjęć... W tamtym roku na wystawie storczykowej, dostałam od Arletki pierwszą miniaturkę fiołeczka. Dziś już jest w pąkach :tan

Obrazek

Hipeastrum, prawdopodobnie będzie biało - łososiowe:

Obrazek

Różowy skrętnik otworzył pierwszego kwiatka:

Obrazek

Biały falenopsis jest cudowny. Kwiaty ma wielkie (dwa kwiaty są tak duże, jak wszystkie liście tej orchidei ), a liście ma maleńkie. Kwitnie na przedłużeniu z oczka bocznego, pięcioma kwiatami. Trudno jest uchwycić wszystkie kwiaty naraz:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko do Ciebie miłooo "wpaść".... :wink: aby odpocząć od storczykowej braci.
Każda wizyta u Ciebie jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu iż zielona brać już całkowicie zajęła Twoje ;:167 , a opieka nad nimi czas ;:24 więc zastanawiam się kiedy ty masz sposobność wyjść na spacer i obfocić wiosnę. .
Nie myślałem nigdy że fiołki mają tyle odmian i nigdy mnie to nie zastanawiało ale po odwiedzinach u Ciebie i prezentacji kwitnącej fiołkowej rzeszy poszperałem troszkę po necie i jestem pod wrażeniem jaka jest bogata różnorodność tego gatunku.Jeśli to zadatki na drugą chorobę(fiołkozę) to jak zareaguje na to Twoja kieszeń.... ;:202 :;230
Justynko odpisując na mój post piszesz;
Oj, gdybyś Wiedział, jakie nowości zamierzam przywieźć z wystawy krakowskiej za tydzień...Mam nadzieję, że będą to śliczne storczyki i...nie tylko.
Justynko oj chciałbym wiedzieć.... ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pomyłka ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

no nie - tyle kwitnień ;:oj i do tego wielkanocniki się zbierają na kwiatki - w maju :shock:
hojeczki pięknie umocowałaś ;:138 a nowe nabytki wyglądają baaardzo kusząco ;:108
kiedy wsadzałaś gloksynię do ziemi? że już pąki? :shock:
no ale jakbym miała fiołeczki pstrokate to chyba nareszcie przestałabym narzekać na braki w kwitnieniu ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mniodkowa pisze:
no ale jakbym miała fiołeczki pstrokate to chyba nareszcie przestałabym narzekać na braki w kwitnieniu ;:224
mniodkowa, a pisałaś, że choroba zatrzymana :;230
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukos- akurat skrętniki i gloksynie mają podobne wymagania. Uwielbiają słońce, ale w pomieszczeniu musi być temp. ok. 20 stopni. Prz wyższej - liście omdlewają. Zimą, u mnie skrętniki stoją w oknie zachodnim, a gloksynie "śpią" w piwnicy. Do końca kwietnia - gloksynie stoją na południowym parapecie, a skrętniki nadal wiszą w oknie zachodnim.
Gd zrobi się gorąco, oba te gatunki wywożę na działkę. Do budynku - okna południowo-zachodnie. Lubią też dość dużą wilgotność wokół siebie. Świetnie się czują w gąszczu i swoim towarzystwie conajmniej kilku sztuk. Gdy Masz malo roślin..Ustaw w dzbankach lub szklankach wodę, na przykład Zalej keramzyt i Postaw obok rośliny.

Marwes/Marku- w ten weekend się Dowiesz, co za cuda przywiozę z Krakowa :D
Mam sporo roślin...storczyki - to jedne z najukochańszych kwiatów. I jakże cudownych ;)

Mniodkowa- to dopiero początek kwitnień. Obecnie kwitną trzy hoje (lacunosa już czwarty raz w tym roku kwitnie na tych, samych balachimach - chyba chce pobić rekord h. multiflory). Hipek - otwiera po mału pączki. Gloksynia wiśniowa również. Gąszcz pączków na skrętnikach i fiołkach świadczy o wiośnie.
Gloksynie obudziły chyba się w lutym, w piwnicy. Ale przypomniałam sobie o nich w marcu, przy okazji porządków w doniczkach. Zawsze kwitną u mnie w maju :)
Polecam pstrokati - zdobią, nawet, wtedy, gdy nie kwitną.

Rapunzel - ciężko zwalczyć chorobę fiołkową, wiem coś o tym.
Hmm...ostatnio wywiozłam parę roślin do budynku na działkę. I na przykład w kuchni jest mniej roślin. Zatem przeniosłam tam trzy fiołki.. a moja Mama (nie Przepada za fiołkami)... Zapytała, czego tylko trzy fiołki przyniosłam? Hihi...czyli jednak je Lubi ;) Kolejne trafią do kuchni..

A dziś...rozkwita mój łaciaty falenopsis:

Obrazek

I...skrętniki: bordo - "Charm" ( ma lekko pofalowane kwiaty, półpełne, średniej wielkości; róż, podobny do odmiany "Jessica" - średnie kwiaty i "Józef" - fioletowo -niebieski (przekłamany kolor na zdjęciu), ma wielkie liście i duże kwiaty około 7-8 cm średnicy:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

justus, niesamowity ten falenopsis, jeszcze chyba tak wybarwionego nie widziałam, one chyba mają nieskończoną ilość odmian.
Co do fiołków, to być może gdyby mój rewelacyjnie kwitł, to może zdecydowałabym się na więcej, a tak to jakoś nie mam serca do nich. :wink:
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Nie przepadam za skrętnikami lecz obok tych pokazanych niesposób przejść obojętnie. :roll: ;:63
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Tyle piękności pokazujesz, że chyba zawału dostanę ;:219
Zazdroszczę kwitnących wielkanocników, mój jeden się obija.. ;:222
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z ostatnio pokazanej skrętnikowej trójcy najbardziej spodobał mi się Józef ;:138 , choć pozostałe też oczywiście są piękne. Jednak on jakoś tak najbardziej rzuca się w oczy.
Falenopsis bardzo intrygujący: chętnie go zobaczę, kiedy się bardziej rozwinie ;:108 . Poza tym czekam na Twoje nowe, dzisiejsze, nabytki :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit czy już ten łaciaty otwożył bużke?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Marwes/Marku- w ten weekend się Dowiesz, co za cuda przywiozę z Krakowa
Mam sporo roślin...storczyki - to jedne z najukochańszych kwiatów. I jakże cudownych ;)
....a ja już Justynko chyba wiem co przywiozłaś ;:oj
A wczoraj byłam na wystawie krakowskiej... Oj działo się, działo...
ta foteczka zbiorowa na taboreciku jeszcze bardziej podsyciła ciekawość.... ;:224 :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Modivhaszma - jest cala gama kolorów skrętników...

Rapunzel- tak, łaciaty storczyk każy kwiat potrafi mieć inaczej wybarwiony. Dlatego go uwielbiam ;:108
Ja mam kilka rocznych sadzonek fiołkowych, zobaczymy, jak będą kwitły. Ale kolejne liście siedzą w ziemi i jeszcze kilka przyjedzie wnet..

Kociaro/Krysiu- dziękuję serdecznie. Skrętniki mi się podobają, ale ze względu na braak miejsca, mogę mieć maksimum - 20 kolorów (Czyt. 20 doniczek ;:224 :;230 )

Stokrotkania- wielkanocniki coraz bliżej kwitnienia. Będę mogła podpisać kolorki, bo nie wiem, czy fszek z kolorami nie wymieszałam podczas ich sadzenia do doniczek ;:224

WiktoriaW- Obecnie kwitnie około 10 odmian skrętników. Mnie osobiście najbardziej podoba się Charm. Ale wciąż czekam na pierwsze kwiaty kilku odmian. Jestem zauroczona "Bianką", "Tango", "Nerys" i "Dinas" - ale na te kwiaty jeszcze chwilę poczekamy ;:224

Oksi- oczywiście, że tak ;)

Marwes/Marku- Czyżbyś "Podglądnął" pewien wątek ;:224 Zaraz tajemnica zakupów już nie będzie sekretem. Bo fotka wspólna nowości storczykowych się pojawi.

W sobotę byłam na wystawie storczykowo - ogrodowej w Krakowie. Było super. Pozdrowienia przesyłam dla: Kociary, Arlety i Jej Siostry, Anjji, Heliofitki i Katarzynk575 - dziękuję za spotkanie i pogaduszki ;:168
Oto nowości wystawowe, storczyki:

Obrazek

Hoja od Arlety, dziękuję za nią:

Obrazek

Kilka kwitnień...gloksynia wiśniowa:

Obrazek

Hipeastrum... łososiowo - białe...cudnie pachnie:

Obrazek

Kilka skrętników, razem kwitnące:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Ale masz piękne kwiaty ;:oj ;:oj ;:oj .Bardzo miło się oglądało ;:108 ;:63
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit Co raz bardziej zaczynają mi się skrentniki podobać ;:oj
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”