ROD- mój pierwszy ogródek i pierwsze kroki jako działkowiec

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ROD- mój pierwszy ogródek i pierwsze kroki jako działkowiec

Post »

Witam
jestem pod wrażeniem działeczki i wykonanych prac. Będę zaglądać tu częściej i podglądać kolejne etapy prac. Tez jestem początkującą działkowiczką i reanimuję swoją niedawno nabyta działkę

olgawro pisze: to myślałam o takim, jeśli nie uda mi się wybudować zadaszenia w tym roku:
Obrazek
jakoże, da się go złożyć bardzo szybko, myślę, ze na pierwszy sezon będzie jak znalazł.
W przyszłości planuję wybudowanie czegoś porządniejszego :)
ja kupiłam taki rok temu na allegro, udało mi się wygrać aukcję za 60zł. Namiocik jest bardzo solidny, nie płowieje na słońcu, chrodni przed deszczem i jestem z niego bardzo zadowolona tak więc polecam. Tylko trzeba uważać przy zakupie bo są różne te pokrycia. Moje jest z grubego porządnego materiału ale widziałam tez takie brzydkie foliowe. Tak wygląda mój

Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Olgo, co zaglądam do Ciebie to podziwiam :)

Mam pytanko, czy to żółto kwitnące to na zdjęciu przed tulipanami to omleg wschodni?
Bo mam podobne ale u mnie dopiero szykuje się do kwitnięcia.
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 20:52

Post »

Witamz checią zaglądam tez zostałam właściecielką działki która wkłasda wiele pracy i wkładu finansowego.Ale myśle że satysfakcja i duma za kilka lat będzie większa jak bedę miała świadomość że wszystkiego dokonałam sam n9o prawie sama bo mąż mi dużó pomaga.Zycze wiele sukcesów i zapraszam do mojego na razie skromnego ogródeczka :tan
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 10:01

Post »

Francesca sąsiedzi są zadowoleni, że ktoś będzie uprawiał działkę, i cieszą się ,że została odgruzowana. Pani, która wcześniej była właścicielką, żyła teorią spisku i tym, że wszyscy jej wszystko kradną dookoła... :?
Debra pisze:Gratuluję zakupu - to są róże, a nawet RÓŻYSKA - naprawdę duże, z wielkim korzeniem, pięknie zapakowana każda osobno, nie jak te moje trzy w jednym zawiniątku :( O gratisie nawet nie wspomnę, taki to sprzedawca. Pamietajcie nigdy nic z Gryfic :!: :!:
Ślicznie te peonie z tulipanami wyglądaja, no wreszcie wszystko rośnie :) :heja

Debra nie dziękuję :)
Szkoda, że tak wyszło z Twoimi różami, no ale mleko już rozlane, może teraz one ci wynagrodzą pieknym jestestwem i cudeownym kwitnięciem ? :) Mam nadzieję, że tak będzie.
Moje róże zamówione z floribundy już puszczają listki :) Następnym razem będziesz składać zamówienia ..to już wiesz gdzie :)

Imer tak, ta roslinka żółta to omieg zgadza się :) one rosną w kupie, ale u mnie są tak pojedyncze wsadzone, może się rozrosną :)

Davussum, no myślę nad czymś takim, aczkolwiek moje plany się zmieniają jak w kalejdoskopie. Teraz myslę o parasolu ogrodowym :D

Werka2684 witam Cię serdecznie w moich skromnych progach ;) dziękuję za odwiedziny :) Zapraszasz do siebie, ale nigdzie nie widzę linka, przeslij mi go proszę chętnie zajrzę :)
Pozdrawiam Cie ciepło i życzę samych radości z działkowania :D

A wczoraj na chwilę po pracy pojechałyśmy z Agą na ogródek, żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda, no i....

Pierwszy clematis już zakwitł niesmiało ;:138
Ale coś mi się wydaje, że te clemki kupione w lidlu to chyba jakieś pomieszane są, bo nie przypominam sobie, żebym kupowała coś bordowego, a tu niespodzianka... ;) [ chybaże to mój ville de lyon ]

Obrazek

Obrazek

Piwonie wystartowały już na maksa

Obrazek

Róże wypuszczają już coraz więcej listków

Obrazek

Plackowata trawa też jużcoraz bardziej widoczna :)

Obrazek

Ścieżka zdrowia ;)

Obrazek

Obrazek

Robi się tak pieknie na działce, że aż szkoda ją opuszczać, no ale trzeba.
Dziś pojadę wsadzić prezenty od Krysi ;:167
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 20:52

Post »

Witam,przepraszam i ponownie zapraszam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53177 nie jest jeszcze tak pieknie jak u Ciebie ale mam nadzieje że w przyszłym roku bedzie już na czym oko zawiesić.pozdrawiam ;:3
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Jesteś, jakoś chyba długo Cię nie było :wink:
Co do róż - tam gdzie Ty kupowałaś nie mają tej odmiany. Co gorsza, tydzień po posadzeniu róże nie dają znaku życia, jestem coraz bardziej zaniepokojona. One miały takie mikre korzenie :cry:

Pieknie zaczynają wyglądać te kwiatowe alejki, a jak trawa się sypnie, to bedzie lux ;:138
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

olgawro pisze: Davussum, no myślę nad czymś takim, aczkolwiek moje plany się zmieniają jak w kalejdoskopie. Teraz myslę o parasolu ogrodowym :D
wiem jak to jest sama mam milion pomysłów na minutę ;:63 ale z namiotu jestem zadowolona, dokupiłam jeszcze do niego boczną ścianę bo jak słońce zachodzi to świeci nam po oczach. Parasol też by mi się przydał bo muszę jakoś osłonic od słońca mojego synka grzebiącego w piaskownicy i albo przeniosę ją albo kupie parasol :)
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p

Post »

W końcu udało mi się zasiąść do komputera i po długiej przerwie stworzyć małą fotorelację :)
Cały wolny czas spędzałam na ogródku, a potem bylam zbyt zmęczona żeby siedzieć przy kompie.
No ale tak dużo się zmienia, że chęc podzielenia się z Wami naszymi postępami była silniejsza :)

Poniżej foteczki z dzisiejszego popludnia na działce.
Na początek moja cudna Kofi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

śliczne tulipanki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cudowny clematis Dr Ruppel i jego pierwszy kwiat

Obrazek

Miał być hagley hybrid, ale na pewno to inny clemek

Obrazek

piwonie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża pnąca, martwią mnie tylko te dziurki w listkach, czy to wina mrówek, których zauważyłam mnóstwo na działce czy może ślimaki?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warzywniak

Obrazek

Bób ( połowa wyjedzona chyba przez gołębie )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trawka ślicznie wschodzi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poziomeczki

Obrazek

ogródek zmienia się w oczach, cieszy oczy i serce :)
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Piękne tulipany; mnie w tym roku stanowczo za krótko kwitły ;:14
Powojnik to chyba Ville de Lyon (chyba, bo kształt kwiatu jakby inny ale jest charakterystyczne rozbielenie na środku płatków). Gdzie go kupiłaś? Ja też mam niby HH z Lidla, ale też już ma pąki a chyba nie powinien, czekam co się wykluje :lol: .
Kolor irysa :shock: .
A jak Ci piwonie zakwitną to się będzie działo... ;:oj
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

faktycznie ... hagley hybrid jakiś dziwny - chociaż u mnie też był tak ciemny a potem wyblakł
zobaczysz jego zdjęcie u mnie na str.13
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p

Post »

@ Francesca, kupiłam te tulipany w sklepie nasiennym, kwitną juz 3 tygodnie! jak szalone!
Co do clematisa, to chyba widzę, że to mi się pomieszało, którego gdzie posadziłam!
Ten to faktycznie Ville de Lyon, a myslalam, ze w tym wlasnie miejscu jest Hagley.
Skoro nie , to hagley jest przy tym duzym zielonym rusztowaniu w duecie z Eden rose i Janem Pawłem II!
ot i cała tajemnica się rozwikłała :)

A piwonie mają tyle pąkow, że jak rozkwitną to tylko one będą widoczne, mam nadzieję, ze nie będą atrakcją dla złodziejaszków!

@Any piekny!!!
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Olgo!
Wszedłem do Twojego wątku i w pierwszej chwili myślałem , że się pomyliłem ;)
Działeczka, nie do poznania! Tulipany pełne śliczne, a warzywnik rośnie w oczach!
U mnie bób objedzony przez robale, musiałem pryskać, może coś przeżyło, ale wszystko strasznie wolno na północy na razie rośnie.
Ech zazdroszczę lokalizacji :)
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Pięknie u Ciebie, będę zaglądała.
Halina
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Witaj :wit wpadłam zobaczyć co u Ciebie słychać :wit
Działeczka już coraz ładniej wygląda, brawo za wykonaną pracę ;:63
Pozdrawiam :wink:
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p

Post »

Witam z rana w poniedziałek, niestety weekend się skończył i znowu trzeba pracować :(
nie mogę się już doczekać kolejnego weekendu.
Pogoda niestety nie dopisała, sobota działkowo stracona, za to w niedzielę trochę podziałałyśmy :)
Wybrałam się też na giełdę pod Iglicę, kupiłam clematisa Jiska, 3 sasanki ( białą, czerwoną i fioletową) oraz miętę zieloną do drinków :)

Na ogródku powstaje "weranda" ;) może za dużo to powiedziane, ale jest fajne miejsce, gdzie sąsiedzi nie będą zaglądać ;)
Użyłyśmy starego płotka, który w tej chwili jest już pomalowany impregnatgem ,a przy najbliższej okazji zostanie pięknie pomalowany na mahoniowy kolor :)

Oto zdjęcia przed nałożeniem impregantu:

Obrazek

Moja duma warzywniczek, pieknie zorganizowany przez mamusię ;:167 Ciekawe czy za rok jak będę go znowu robić wyjdzie mi równie piekny i zorganizowany ;)

Obrazek

a tu się pochwalę naszymi pierwszymi cudnymi rzodkieweczkami :D

Obrazek

a na koniec Dr Ruppel, już w tej chwili ma 4 kwiaty, przecudny!

Obrazek

Imer, tak to prawda, że na Dolnym Śląsku mamy specjalny klimat, ale nawet tutaj jest teraz zimno :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”