Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Krokusy...

Post »

@ Fox ? trudno się dokopać do czegoś, co nie istnieje, bo najpierw przemarzło, a potem zgniło. Ja się właśnie w zeszłym tygodniu zorientowałem, że znikły mi wszystkie krokusy uprawne (te co jesienią kwitną). :twisted: Wyciągnąłem z ziemi uschnięty szczypior, wsadziłem palec i oczywiście ani śladu po cebulkach nie znalazłem.

Szczerze mówiąc już nawet przestałem się tym zamartwiać ? i tylko gorzko się śmieję, jak dokonuję kolejnych takich odkryć...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje krokuski, które były wsadzone do gruntu w doniczkach (mam roje nornic) ocalały, choć może nie wszystkie, ale po tych luzem nie ma śladu... ;:145
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

renzal pisze:Moje krokuski, które były wsadzone do gruntu w doniczkach (mam roje nornic) ocalały, choć może nie wszystkie, ale po tych luzem nie ma śladu... ;:145
Ja też miałem pecha. W zeszłym roku posadziłem w doniczkach krokusy i zeżarły mi je dziki.
Postawiłem kilka co ocalało i zeżarły je sarny. Dopiero potem doczytałem się w necie że krokusy mają jakieś substancje odrobaczające i w naturze dzikie zwierzęta je jedzą jak ludzie zioła.
Zrezygnowałem. Może posadzę coś jesienią ,tylko dobrze pomyslę jak zabezpieczyć.
Wczoraj znalazłem jednego martwego młodego dzika. Myślę że to nie po moich krokusach
;:181
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirku!
A ja dowiedziałam się tego dopiero od Cibie!
Może moje koty też podjadają? ;:3

pozdrawiam
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Odkrylam wczoraj, ze wychodza kolejne - tym razem z kwiatami ;:180 W ubieglym roku robilismy drenaz wokol podmurowania, wiec wykopywalam cebulki w pospiechu. Koparka rozsypala ziemie z drugiej, cienistej strony domu. Okazalo sie, ze zostawilam w tej ziemi sporo cebulek i krokusow i zonkili. będę sie musiala wstrzymac na chwile z wyrownywaniem tej gorki - az przekwitna moje ocalone cudem pieknosci :heja
Joanna5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2011, o 12:41

Post »

Witajcie.
O krokusach właściwie już za późno, ale mam pytanie. Przy ostatnich zakupach cebul wiosennych pani sypnęła mi garść cebulek krokusów. Pięknie zasuszone, nie skiełkowane. I tu dylemat - wsadzić je teraz do ziemi czy czekać jesieni? Kiedyś słyszałam, że jeżeli nie przemarzną, nic z nich nie będzie. Nic prostszego, mogę je wsadzić do donicy, włożyć na trochę do zamrażarki i sprawa załatwiona. Może jednak czekać do września? A jeżeli zaschną zupełnie? Niby drobiazg, a ciekawi...
A tak na marginesie - jesienią ubiegłego roku posadziłam kilkaset sztuk tych cebulek na kilku metrach kwadratowych. Miał być piękny, różnobarwny dywan, a zakwitł jeden mizerak. Resztę po mrozach powyciągałam za czubki. Wyginęły wszystkie.
Czekam na radę. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

W mnie wzeszłym roku były ich dziesiątki, a w tym zakwitły trzy sztuki.
Pozdrawiam Dana :)
Sinka
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 15:18

Post »

Tajemnica rabaty z samymi cebulami (a raczej jej braku) rozwiązana - NORNICE!!! WSZĘDZIE SĄ!!!
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sinka pisze:Tajemnica rabaty z samymi cebulami (a raczej jej braku) rozwiązana - NORNICE!!! WSZĘDZIE SĄ!!!
U mnie pomógł dopiero Nornix, czy jakoś tak, ale wszyskie cebulowe sadzę teraz w doniczkach i to wysokich. ;:223
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy krokusy będą rosły w kwaśnej glebie?
I drugie pytanie, czy krokusy wielkokwiatowe dobrze się rozmnażają i szybko tworzą gęste kępy? Czy te botaniczne szybciej się rozmnażają od wielkokwiatowych?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krokus szafran, ten prawdziwy czy ktoś ma ?
Jakie warunki potrzebuje żeby dobrze rosnąć?
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

I tutaj się zapisuję na krokusy - na śledzenie wątku. Mam zakupione cebule, poczytałam trochę i niedługo będziemy sadzić. Na razie na próbę tylko paręnaście sztuk, ale dobre coś na początek....
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja bym chętnie kupiła, ale nie spotkałam oferty na FO (jestem bardzo chętna). :wit
U mnie krokusy ogólnie marnie rosną, ale ja z uporem maniaka kupuje i systematycznie dosadzam. :roll:
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

I drugie pytanie, czy krokusy wielkokwiatowe dobrze się rozmnażają i szybko tworzą gęste kępy? Czy te botaniczne szybciej się rozmnażają od wielkokwiatowych?
Dołączam się do pytania. Zakładam że jest podobnie jak u tulipanów gdzie botaniczne odmiany są bardziej plenne.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Petr ? niekoniecznie. Bo widzisz, te krokusy wielkokwiatowe, to tak naprawdę też krokusy botaniczne (Crocus vernus), a nie żadne mieszańce. U mnie w skrzynkach balkonowych pojedyncza bulwocebula potrafiła wykształcić nawet do ośmiu cebul potomnych, z których ze trzy miały rozmiary cebuli macierzystej, a pozostałe, choć mniejsze, i tak w znakomitej większości kwitły.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”