Balkony baiany
Re: Balkony baiany
hej Baiano
Twój wątek był jednym z pierwszych, który przejrzałam po odkryciu tego forum ;) Nic nie pisałam, bo nawet nie byłam zarejestrowana ;) Pamiętam, że szczerze byłam zaskoczona, że poprzedni lokatorzy mieszkania pozostawiali tyle fajnych donic ;)
Fajnie, że do mnie zajrzałaś, w sumie jestem nowa i staram się powolutku wszystkich poznawać ;) Twoje bonsai jest prześliczne, ma piękna korę, co to za odmiana? Jeszcze nie widziałam prywatnej hodowli awokado i szczerze jestem szalenie ciekawa jak to będzie wyglądać dalej ;)
Świetny pomysł z doniczkami od opakowań po jajkach ;) A szklarenka ummmmmmmm
Twój wątek był jednym z pierwszych, który przejrzałam po odkryciu tego forum ;) Nic nie pisałam, bo nawet nie byłam zarejestrowana ;) Pamiętam, że szczerze byłam zaskoczona, że poprzedni lokatorzy mieszkania pozostawiali tyle fajnych donic ;)
Fajnie, że do mnie zajrzałaś, w sumie jestem nowa i staram się powolutku wszystkich poznawać ;) Twoje bonsai jest prześliczne, ma piękna korę, co to za odmiana? Jeszcze nie widziałam prywatnej hodowli awokado i szczerze jestem szalenie ciekawa jak to będzie wyglądać dalej ;)
Świetny pomysł z doniczkami od opakowań po jajkach ;) A szklarenka ummmmmmmm
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Mój wiklinowy balkon
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nemezja dzięki
nastawiłam się, że to doświadczenie z awokado może trochę potrwać
ale tu na forum wielu osobom się już udało (w tym Tobie
), więc może i u mnie wyrośnie.
lilasek - dziękuję za tyle miłych słów
pewnie będziemy się odwiedzać forumowo 
To bonsai na zdjęciu to ficus ginseng. Mój M uwielbia bonsai.
W sobotę uratowaliśmy z wielkiego centrum handlowego 4 drzewka bonsai - są w tragicznym stanie, nie wiem czy uda mu się je uratować, ale nadzieja jest, bo zauważyliśmy kilka mikroskopijnych listeczków. Tak wygladają teraz biedaki:

Ja przygarnęłam zmaltretowanego bluszcza i przekwitniętego fiołka. Bluszcza musiałam "ogolić" prawie na zero, a fiołkowi po zdjęciu folii odpadły prawie wszystkie listki. Ale obydwa kwiatki raczej żyją
Hedera przed strzyżeniem:
I prawie łysa po strzyżeniu. Ale chyba odbije, co?

Fiołek i jego listki, które się już (mam nadzieję) ukorzeniają. To mój pierwszy fiołek! Trochę zmarnowany, ale co tam

I moje "uskubane" maluchy
sedum burrito:

rhipsalis cassutha:

kalanchoe thyrsiflora:

I dwa "nie wiem co to" - jak ktoś wie i mi powie, to będę bardzo wdzięczna:)

lilasek - dziękuję za tyle miłych słów

To bonsai na zdjęciu to ficus ginseng. Mój M uwielbia bonsai.
W sobotę uratowaliśmy z wielkiego centrum handlowego 4 drzewka bonsai - są w tragicznym stanie, nie wiem czy uda mu się je uratować, ale nadzieja jest, bo zauważyliśmy kilka mikroskopijnych listeczków. Tak wygladają teraz biedaki:

Ja przygarnęłam zmaltretowanego bluszcza i przekwitniętego fiołka. Bluszcza musiałam "ogolić" prawie na zero, a fiołkowi po zdjęciu folii odpadły prawie wszystkie listki. Ale obydwa kwiatki raczej żyją

Hedera przed strzyżeniem:

I prawie łysa po strzyżeniu. Ale chyba odbije, co?

Fiołek i jego listki, które się już (mam nadzieję) ukorzeniają. To mój pierwszy fiołek! Trochę zmarnowany, ale co tam

I moje "uskubane" maluchy

sedum burrito:

rhipsalis cassutha:

kalanchoe thyrsiflora:

I dwa "nie wiem co to" - jak ktoś wie i mi powie, to będę bardzo wdzięczna:)

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
ja się dopiero zaczynam parać z bonsai, szukam info czytam... pewnie mnie wciągnie temat, a chyba już wciągnął ;) Masz fajne nabytki co do ostatniego to ten z prawej to chyba aloes, bo zawsze go takiego pamiętam lekko chropowatego i w takim kształcie... może się mylę...
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Mój wiklinowy balkon
-
- 200p
Mi się też wydawało właśnie, że to aloes
A co do bonsai, to bardzo łatwo się wciągnąć. Mój M ma mega świra, a ja też zaczynam zauważać u siebie niepokojące objawy...ostatnio odkryliśmy adenium obesum (tu na forum niektórzy się na tym naprawde znają i jest mnóstwo informacji). Ponoć nie jest zbyt skomplikowane w uprawie, szybko rośnie, kwitnie - fantastyczne po prostu
Właśnie się czaję na zakup nasion 

A co do bonsai, to bardzo łatwo się wciągnąć. Mój M ma mega świra, a ja też zaczynam zauważać u siebie niepokojące objawy...ostatnio odkryliśmy adenium obesum (tu na forum niektórzy się na tym naprawde znają i jest mnóstwo informacji). Ponoć nie jest zbyt skomplikowane w uprawie, szybko rośnie, kwitnie - fantastyczne po prostu

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Witam, zakupki super, na pewno odbiją i będą piekne
Adenium to róża pustyni? Piekna roślinka!

Adenium to róża pustyni? Piekna roślinka!
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chętnie odwiedziłabym to centrum handlowe
Uwielbiam reanimować takie biedne roślinki. Większośc roślin, które mam w domu znalazłam na śmietniku.

hehehe śmiesznie, bo ja przeczytałam adenium obsesum hehehe i sobie pomyślałam, że to jakaś choroba obsesyjna hehehe ale jak zobaczyłam to faktycznie może to być obsesum bo jest przepiękne, zaraz zacznę czytać, może tak wyjdzie, że wsadzimy razem i będziemy porównywać efekty ;)baiana pisze:Mi się też wydawało właśnie, że to aloes![]()
odkryliśmy adenium obesum
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Mój wiklinowy balkon
-
- 200p
lilasek to koniecznie daj znać jak już będziesz miała nasionka. Ja muszę zamówić z Polski, bo tu takich cudów nie ma.
A to moje nowości, które wciąż czekają na ciepełko, żeby zamieszkać na stałe na tarasie
Pelargonie:

Osteospermum:

Campanulla:

W domu szaleją Panie Cebule

I rzeżuszka:

A to moje nowości, które wciąż czekają na ciepełko, żeby zamieszkać na stałe na tarasie

Pelargonie:

Osteospermum:

Campanulla:

W domu szaleją Panie Cebule

I rzeżuszka:

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Śliczne kwiaty, normalnie zrobiło się cieplutko na sam widok!
Pelargonie uwielbiam, osteospermum zreszta też, i dzwonki też
W tym roku też będę je wszystkie miała na balkonie
Pelargonie uwielbiam, osteospermum zreszta też, i dzwonki też

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
A ja lubię twarożek z własnoręcznie wyhodowanym szczypiorem 

hehehehehe ja też już mam 6 szt. pelargonii zwisłych, 12 szt. bluszczolistnych i 2 szt. wielokwiatowychNiunia1981 pisze:Śliczne kwiaty, normalnie zrobiło się cieplutko na sam widok!
Pelargonie uwielbiam, osteospermum zreszta też, i dzwonki też![]()

-
- 200p
Moje groszki, niektóre już uszczknięte odrobinę:

Szczypiorek:

Przepikowana bazylia:

Ale mam wrażenie, że wszystko stoi w miejscu przez tą beznadziejną pogodę...

Szczypiorek:

Przepikowana bazylia:

Ale mam wrażenie, że wszystko stoi w miejscu przez tą beznadziejną pogodę...
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
i znów ten sam zestaw co u mnie
Moje groszki posadziłam od razu do metrowej donicy, niestety zostawiłam pewnego pięknego, słonecznego dnia na balkonie bez nadzoru i kot sąsiadów uszczknął sobie 4 szt. 

- kwiaciara
- 200p
- Od: 28 wrz 2011, o 00:20

Ja też wczoraj wsadziłam cebulkę do wody zobaczymy czy będzie szczypior

Pozdr

a ja zawsze cebule do ziemi wtykam ;) wiem, że można do wody, ale jakoś mam wrażenie że szybko się ta cebulka zepsuje, w sensie zgnije.. W ziemi chyba dłużej leżą ;)
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Mój wiklinowy balkon