Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Więcej niż hobby

Post »

Tulipany Tarda.Musze to sobie zapisać.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Edytko już tak fanie kolorowo u Ciebie. Te główki narcyzów rzecczywiście wyglądaja jakby przymarzły, ale moze jto cos innego :(. U mnie tulipany baaaaardzo ługo stały, dopiero w zeszły weekend pare postanowiło że jednak zakwitnie, ale jeszcze ani jeden się nie rozwinął (nawet w domu w wazonie mają z tym problem - przysychają).
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ładne kwiatki. Ale smardze jeszcze ładniejsze. O ile pamięć mnie nie zawodzi, z jednej strony jest to bardzo ceniony grzyb jadalny (we Francji od smardzów droższe są już tylko trufle), z drugiej chyba objęte są ochroną gatunkową...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Smardze. :) W dzieciństwie byłam zapalonym grzybiarzem, ale smardze chyba nie rosły w lasach, po których biegałam z kozikiem. :wink: W takim razie nie ruszam, może się zadomowią.

Ewo, a czy z takich przemarzniętych cebul coś będzie w przyszłym roku, skoro one nawet nie raczą wyjść porządnie na powierzchnię? :(

W jałowcu rósł bardzo szpetny od jakiś dwóch lat such krzak, irga chyba i postanowiłam paskudę w końcu usunąć. Zostały po niej takie placki, czego się oczywiście spodziewałam. :roll:

Obrazek

Przycięłam więc jałowca tak, by się tych placków pozbyć, a zatem musiałam go powycinać całkiem sporo... To widok "przed".

Obrazek

Już jest "po", ale muszę jeszcze wprowadzić poprawki kosmetyczne, wysprzątać wieloletnią warstwę igliwia i wtedy pokażę, co też mu uczyniłam... ;:224 Najlepsze w tym wszystkim jest to, że we wtorek, gdy stanęłam nad nim z sekatorem, miałam go ciąć z drugiej strony, by zwolnić miejsce na żurawki itp., ale uznałam, że nie mogę dłużej patrzeć na ten wystający chrust. :;230 Cóż, ważne, że tego egzemplarza tym razem nie wytnę do zera. :wink:
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Majówka w ogródku. ;:138 Prace ruszyły z kopyta, trudno się oderwać. :wink: Odrobinka zdjęć z minionych dni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiśnia w kwiatach:

Obrazek

Gęsiówka
Obrazek

Irysy kwitną od niedzieli, część już zdążyła przekwitnąć... :(

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, co jest mojemu powojnikowi?

Obrazek

Obrazek

Nie wiem, czy tak wyglądają zdrowe pąki. Czy to uwiąd powojnika, czy nie muszę się przejmować?

Obrazek

Obrazek

Jutro otwieramy sezon grillowy. ;:137 Wszystkim, którzy również w najbliższym czasie zamierzają grillować, życzę smacznego. :wink:
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne tulipany.Ja też mam w tym roku dużo.Sezon grillowy już dawno otwarty.
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Uwiąd inaczej się objawia-najpierw zasychają górne części pędów, potem schodzi to niżej :( To wygląda na niedożywieie albo chorobę grzybową, niestety, nie znam się na tym na tyle, żeby potwierdzić z całą pewnością :(
W życie zdechłych narcyzów w przyszłym roku nie wierzę. Nigdy jeszcze nic takiego mnie nie spotkało. Irysy żyłkowane zachowały się u mnie tak samo ;:145
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Jurku, ja też ich jesienią mnóstwo ponasadzałam i dobrze zrobiłam, bo pozostałe cebulowe niestety mnie zawiodły.

Ewo, dzięki za pomoc, już miałam pisać maila z pretensjami do szkółkarza, ale może się obejdzie. :wink: Poucinałam wszystkie brzydkie listki i będę obserwować, czy kolejne liście zaczną marnieć... Ze startą narcyzów już się pogodziłam, aż do dzisiaj, gdy dostrzegłam plakietkę z oznaczeniem odmiany - kwiaty o pełnej koronie. ;:223 Ech, wolałam myśleć, że zmarzły mi jakieś zwykłe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przez te upały tulipany i narcyze bardzo szybko przekwitają.Trzeba się spieszyć żeby się nimi nacieszyć(rym niezamierzony).

U Mnie bardzo ładnie kwitły narcyze wielokwiatowe posadzone jesienią.Najgorzej ta zima dała popalić krokusom i hiacyntom.
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też zginęły te, na które polowałam dwa sezony ;:145 Ucieszyłam się, że wreszcie będę je mieć :( Za to tulipany cudne. Zawsze to jakaś pociecha :D Co to za powojnik?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Co tu dużo mówić? Poawalasz bogactwem kwiecia. ;:oj

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Powojnik ma piękny kwiat, to ten który zaczął podsychać? Jak się ma teraz? Czytałam, że powojniki lubią nawóz dla pomidorów, używam takiego w pałeczkach i każdy dostał jedną. Lubią też mieć zasłonięte nóżki, więc dobrze by było dosadzić coś koło niego na dole. Nie przesycha ci zanadto ziemia w donicy?
Ciekawa jestem, co 'uczyniłaś' jałowcowi, fotkę poproszę ;:209
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Pogoda dzisiejszego poranka nie sprzyja pracy w ogródku, to poświęcę nieco uwagi jego wirtualnej wersji. :wink:

Jurku, spieszyłam się i mam nadzieję, że wystarczy mi do zeszłego roku, bo u mnie już po tulipanach. :roll: Wczoraj pocinałam łodygi. Hm, tydzień temu sąsiad wykopywał swoje tulipany, próbował tak ktoś? Podszusza i sadzi normalnie jesienią. Widziałam te tulipany, cebulę miały całkiem sporą. Chyba dla eksperymentu wykopię teraz te sztuki, które rosną w nieporządanym miejscu.

Ewo, ten powojnik to multi blue. Dałam za niego najwięcej spośród teraz kupionych i jest najmarniejszy. :roll: Znaczy się najmniejszy. :wink: Ma tylko tego jednego kwiatka, dwa krótkie pędy, a ponieważ z uprawą tych pnączy zaczynam, to nie wiem, czy mam się spodziewać kolejnych z pąków bocznych, czy to może już koniec pokazu na ten rok. :wink:

Loki, staram się jak mogę. :;230

Gosiu, ten powojnik, poza tym, że mały, to ma się dobrze. Podsychał doctor Ruppel, ale po ucięciu tych brzydkich listków wyglada lepiej. Niestety, chyba to samo wczoraj zauważyłam u odmiany Sunset, dziś podejdę tam z nożyczkami. 8-) Podsypałam wszystkie (prawie, ale nie zapisałam sobie, które ;:223 ) plantofoską. Wydaje mi się, że w donicy nie ma za bardzo miejsca na dosadzanie czegokolwiek, ale myślałam o barwinku. Tylko czy on przezimuje w domu razem z powojnikiem... A do jałowca jeszcze wrócimy. :wink: Prace w toku.

Zamieszczę jeszcze troszkę wspomnień z majówki, później coś świeższego :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Papużki :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten kwitnący powojnik nie wygląda na Multi Blue (u mnie pierwsze kwiaty wyglądały inaczej), ale nie mam pojęcia, co to może być.
Pogoda odpowiednia na nadrabianie zaległości na forum-w nocy padało i teraz też ma zamiar :D Z cebulami tulipanów to przesada, żeby wykopywać je już teraz, liście powinny trochę podeschnąć. Chyba, że u Was już to się stało, u mnie część kwitnie w najlepsze i jest na pewno zbyt wcześnie na wykopywanie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Zdjęcie się zgadza. :wink: Kwiat się dopiero otwierał i wybarwiał wtedy, może stąd te różnice. Ja wykopię te sztuki, które przeoczyłam jesienią, bo rosną w miejscu, gdzie zaraz zamierzam sadzić canny i byłby problem. :roll: Skoro sąsiad tak robi co roku i mu niezawodnie kwitną, to raczej nie mam się czego obawiać, tym bardziej, że tych tulipanów nie będzie mi szkoda, bo mam ich z setkę...

Deszczowe klimaty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”