Zawilec (Anemon) dyskusje ogólne,FOTO
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zawilce
Chciałam się Wam pochwalic, że w tym roku po raz pierwszy udało mi się doczekać zawilca z bulwki
Nie, no sukces!!! Co prawda na całe opakowanie wzeszły 3 ale i to dobre. Sa jeszcze małe ale liczę na to, że już teraz nic ich nie ruszy.

- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magda!
jeśli czytałaś moje wypociny to możesz byc dumna! Ja na 69 bulwek mam 10 roslinek

jeśli czytałaś moje wypociny to możesz byc dumna! Ja na 69 bulwek mam 10 roslinek

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Tak, czytałam i to podtrzymywało mnie na duchu - dopiero w trzecim roku udało mi się doczekać roślin. One po prostu gniją, robi się z nich taka biała maź, fuj. Po prostu najwidoczniej muszą mieć mało wody.
- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Magda miałam dokładnie to samo...biała kleista maź...bleeee....właśnie przekwitł mój jeden zawilec i mam pytanie...Czy z tego przekwitniętego pąka który pozostał można wychodować zawilce? w tym pąku są nasiona...co prawda jeszcze niedojrzałe ale za jakiś czas zrobią się tam pewnie suche nasionka...Czy ktoś wychodował zawilca z nasion? 

Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Siej Niesiu. Przecież nic Cię to nie kosztuje a zawsze jest szansa.
- Niesia
- 200p
Bożenko no na pewno nie zmarnuję tej szansy i wysieję...niech tylko dojrzeją nasionka
Właśnie wyczytałam że zawilce przed posadzeniem moczy się w letniej wodzie przez 24h...ja niestety tego nie zrobiłam i być może dlatego wzeszło mi tylko kilka
gdyby były namoczone pewnie szybciej by wzeszły i nie zgniły 

Właśnie wyczytałam że zawilce przed posadzeniem moczy się w letniej wodzie przez 24h...ja niestety tego nie zrobiłam i być może dlatego wzeszło mi tylko kilka

Ogrodniczka Niesia
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Ja moje moczyłam, bo były strasznie wysuszone. Na razie są same liście.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Myślałem, że żona jest w stanie poznać zawilce po liściach, ale jak przyniosłem żółty zawilec (bez kwiatów) z lasu, starannie sadziła chwast do doniczki, a zawilec zostawiła albo nawet wyrzuciła. Dlatego dziś po raz drugi przyniesliśmy (razem) żółty zawilec z lasu, który teraz jest na naszej działce. Zawilec gajowy nie jest pod ochroną gatunkową, ale żółty zawilec stanowi odrębny gatunek, i nie wiem, jak jest z nim.
pozdrawiam, Gunnar
- Niesia
- 200p
żona starannie sadziła chwast
...no cóż...widocznie chwast był ładniejszy od zawilca 

Ogrodniczka Niesia
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Anemon- Zawilec Anemone
Świetne te Wasze zawilce .Jak myślicie, czy dopiero co posadzone zawilce wieńcowe mają szansę zakwitnąć w tym roku?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Mają, mają. W zeszłym roku sadziłem zawilce w pierwszej połowie kwietnia i pięknie kwitły już od końca maja bezustannie aż do momentu, w którym je mszyce nie zeżarły pod koniec sierpnia.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Aha, to już wiem ,że i na mszyce muszę uważać.
Dziekuje!
Dziekuje!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak długo wschodzą zawilce wieńcowe? już ponad dwa tygodnie mija od posadzenia a one jeszcze nie dały znaku życia i nie wiem czy mam już się martwić... 

- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Dwa tygodnie to jeszcze niezbyt długo. Potrafią być bardzo kapryśne z terminami kiełkowania. Jeżeli nie zapomniałaś ich przed posadzeniem porządnie wymoczyć, powinny się niedługo pierwsze pokazać.
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam